Πριν τη συγκομιδή του 2021, "καταστροφική" η απαγόρευση πωλήσεων για τα κρασιά της Νοτίου Αφρικής
Πριν τη συγκομιδή του 2021, "καταστροφική" η απαγόρευση πωλήσεων για τα κρασιά της Νοτίου Αφρικής

Ο αμπελώνας της Νότιας Αφρικής ανακτά τη ζωντάνια του μετά από χρόνια ξηρασίας, αλλά οι παραγωγοί του πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της κρίσης από την Covid-19.

Ο εφιάλτης συνεχίζεται για τη βιομηχανία οίνου της Νοτίου Αφρικής, της οποίας η κυβέρνηση επιβάλλει μια νέα απαγόρευση πώλησης αλκοολούχων ποτών στη χώρα.

Στο τέλος του έτους, ο Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Cyril Ramaphosa ανακοίνωσε την επιστροφή στο επίπεδο 3 των περιορισμών που συνδέονται με την κρίση του κορωνοϊού, γεγονός που συνεπάγεται την απαγόρευση της πώλησης αλκοολούχων ποτών σε εθνικό επίπεδο έως τις 15 Ιανουαρίου 2021. Το μέτρο αφορά γενικά την κατανάλωση και προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στη βιομηχανία οίνου, η οποία φοβάται «καταστροφικές συνέπειες» για όλες τις εταιρείες που σχετίζονται με το κρασί.

Σύμφωνα με τον επαγγελματικό οργανισμό Vinpro, οι δύο προηγούμενες απαγορεύσεις είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια περισσότερων από 7,5 δισεκατομμυρίων Rands (ή 406 M €) στον κύκλο εργασιών, με σημαντικό αντίκτυπο στην απασχόληση, τον τουρισμό και την δραστηριότητα των οινοποιείων. Εκτιμάται ότι ο όγκος των οίνων χωρίς σύμβαση πώλησης υπερβαίνει τώρα τα 2,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Με τη συγκομιδή που πρόκειται να ξεκινήσει μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο, η ανησυχία στον κλάδο βρίσκεται στο απόγειό της, ειδικά καθώς η χώρα βρίσκεται στο μέσον της τουριστικής περιόδου. Επισημαίνοντας την αύξηση του παράνομου εμπορίου κατά τη διάρκεια της περιόδου απαγόρευσης πωλήσεων, η Vinpro καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει το νόμο και λυπάται που οι προτάσεις της, οι οποίες θα επέτρεπαν την αποφυγή μιας συνολικής απαγόρευσης, δεν ακολουθήθηκαν. Από την άλλη πλευρά, ο οργανισμός χαιρετίζει το γεγονός ότι η μεταφορά και οι εξαγωγές κρασιών εξακολουθούν να επιτρέπονται, καθώς και οι εργασίες αποθήκευσης.

 

Αναμενόμενη συγκομιδή παρόμοια με εκείνη του 2020, αν όχι ελαφρώς υψηλότερη

Απομένει να αποδειχθεί αν ο τομέας οίνου της Νοτίου Αφρικής θα πραγματοποιήσει την συγκομιδή σταφυλιών κατά τη διάρκεια μιας περιόδου περιορισμού όπως το προηγούμενο έτος. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η συγκομιδή φαίνεται πολύ καλή αυτή τη στιγμή. Η στάθμη του νερού στα φράγματα είναι σημαντικά υψηλότερη από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια χάρη στις καλές βροχοπτώσεις το 2020. Οι μάλλον χαμηλές θερμοκρασίες και υγρασία την άνοιξη προκάλεσαν ορισμένα προβλήματα ασθενειών και καθυστέρησαν την ανάπτυξη της βλάστησης, αλλά αυτή η καθυστέρηση διορθώθηκε στη συνέχεια. "Σε αυτό το πρώιμο στάδιο, η κατάσταση υγείας των αμπέλων, το μέγεθος των τσαμπιών και ο αριθμός τους δίνουν πολλές υποσχέσεις", δήλωσε ο Conrad Schutte, διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών του Vinpro κατά την πρώτη ανασκόπησή του τον Δεκέμβριο.

"Εάν οι καιρικές συνθήκες παραμείνουν ευνοϊκές και εάν οι παραγωγοί έχουν την ικανότητα να εφαρμόσουν τις καλλιεργητικές πρακτικές εγκαίρως, ο τομέας θα προβεί σε καλύτερη συγκομιδή το 2021 από το 2020, με εξαίρεση τις περιοχές του Orange River και της νότιας ακτής του Κέιπ Τάουν που υπέστη παγετό. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις του Vinpro, η συγκομιδή της Νοτίου Αφρικής το 2021 θα μπορούσε να είναι πλησιέστερη σε εκείνη του 2020, περίπου στους 1,3 εκατομμύρια τόνους ή ακόμη και λίγο περισσότερο, ενώ παραμένει κάτω από τον μέσο όρο των 10 τελευταίων ετών. Παρόλο που οι εξαγωγές μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 ήταν σταθερές σε σύγκριση με αυτές του 2019, ένας μεγάλος αριθμός αμπελουργών υπέγραψε συμβόλαια με παραγωγούς συμπυκνωμένων γλευκών προκειμένου να περιορίσει τον όγκο των οίνων που φθάνουν στην αγορά.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις