Ολοκληρωμένη Φυτοπροστασία της Βαμβακοκαλλιέργειας
Ολοκληρωμένη Φυτοπροστασία της Βαμβακοκαλλιέργειας

Σε εφαρμογή της παραπάνω απόφασης, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω, ως αξιολόγηση του Προγράμματος Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας της Βαμβακοκαλλιέργειας στην Π.Ε. Σερρών, για το έτος 2021:

 

 

Α.   Μετεωρολογικά στοιχεία

                       

                        Τα οργώματα στα βαμβακοχώραφα έγιναν τον Δεκέμβριο, αφού η παρατεταμένη ανομβρία που είχε προηγηθεί δεν επέτρεψε να γίνουν νωρίτερα.    

Στις 4 και 12 Ιανουαρίου σημειώθηκαν καταρρακτώδεις βροχές με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν, με μεγάλους όγκους νερού, πεδινές εκτάσεις περί τα 50.000 στρέμματα. Αυτές οι εκτάσεις έμειναν πλημμυρισμένες για μήνες και, με μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε για την απάντληση των νερών, μπόρεσαν να στεγνώσουν προς τα τέλη Απριλίου. Περιορισμένες βροχοπτώσεις τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο αποδείχθηκαν ωφέλιμες για τη κατεργασία των εδαφών, με αποτέλεσμα να καταστεί δυνατή η δημιουργία, εν όψει της σποράς, μιας καλής σποροκλίνης.

Οι καλές θερμοκρασίες μετά την σπορά και τα χωρίς καθυστέρηση ποτίσματα φυτρώματος, οδήγησαν σε καλά φυτρώματα.

 

Από τις 20 Ιουνίου επικράτησε καιρός με παρατεταμένη ανομβρία και έντονη ζέστη επί σχεδόν 100 ημέρες, μέχρι και τις 29 Σεπτεμβρίου, οπότε και έπεσε η πρώτη αξιόλογη βροχή. Το παραπάνω γεγονός επέβαλλε ως κύρια καλλιεργητική φροντίδα για τους παραγωγούς την επαρκή άρδευση των βαμβακοφυτειών. Ως αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών που περιγράφηκαν, όχι μόνο εξαλείφθηκε η αρχική οψίμηση της καλλιέργειας αλλά κατέστη και πρωιμότερη από τις συνήθεις χρονιές, με πολύ καλή και πλούσια καρποφορία των φυτών.

Οι ισχυρές, επαναλαμβανόμενες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν κυρίως τον μήνα Οκτώβριο αλλά και η πλήρης απουσία ανέμων, δυσκόλεψαν πολύ την συγκομιδή και οδήγησαν σε μείωση των αποδόσεων και σε υποβάθμιση της ποιότητας του βαμβακιού.    

 

Ο καιρός του 2021, κατά μήνα, περιγράφεται παρακάτω:

 

Ιανουάριος: Έντονες βροχοπτώσεις στις 4 και 12 Ιανουαρίου με αρκετά υψηλές θερμοκρασίες.

 

Φεβρουάριος: Ασθενείς βροχοπτώσεις, θερμοκρασίες υψηλές για την εποχή.

 

Μάρτιος: Ασθενείς βροχοπτώσεις, με κανονικές θερμοκρασίες.

 

Απρίλιος: Υγρός μήνας, με κανονικές θερμοκρασίες. 

 

Μάιος:  Στεγνός, κατά βάση, μήνας με  μια γενική βροχόπτωση στις 31 Μαΐου και κανονικές για τον μήνα θερμοκρασίες. Κάμψη των θερμοκρασιών για αρκετές νύχτες το δεύτερο δεκαπενθήμερο.

 

Ιούνιος:  Καιρός με θερμοκρασίες μικρότερες από τον μέσο όρο για το πρώτο εικοσαήμερο με  

κάποιες ασήμαντες βροχές και μια γενική βροχόπτωση στις 10 Ιουνίου.

 

Ιούλιος: Ιδιαίτερα στεγνός μήνας με παρατεταμένη ζέστη.

 

Αύγουστος: Υψηλές θερμοκρασίες και ανομβρία.

 

Σεπτέμβριος: Ιδιαίτερα υψηλές, για την εποχή, θερμοκρασίες και ανομβρία με μια αξιόλογη βροχή στις 29 του μήνα.

 

Οκτώβριος: Ισχυρές βροχοπτώσεις από τις 8 έως τις 16 του μήνα και παρατεταμένη άπνοια. Κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες.

 

Νοέμβριος: Βροχές στις 2, 23 και 24 του μήνα. Άπνοια και ομίχλη όλες τις μέρες. Κανονικές για     

                       την εποχή  θερμοκρασίες.

 

Παρατηρήσεις:

  1. Επισυνάπτονται μηνιαίοι, αναλυτικοί πίνακες καιρού.
  2. Η περιγραφή του καιρού προκύπτει από δικές μας καθημερινές σημειώσεις-παρατηρήσεις.
  3. Τα αριθμητικά στοιχεία (ημέρες βροχής, ύψος βροχής, κ.λ.π.), είναι από το μετεωρολογικό σταθμό της Ε.Μ.Υ., στην πόλη των Σερρών.

 

Β. Αγρολογικά στοιχεία- καιρός πριν τη σπορά.

 

Μετά τις ισχυρές βροχές του Ιανουαρίου ακολούθησαν σποραδικές, περιορισμένης έκτασης, βροχοπτώσεις μέχρι και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου. Τα χωράφια στέγνωσαν περί τα μέσα Απριλίου, γεγονός που επέτρεψε στους παραγωγούς να κάνουν σωστά τις τελικές κατεργασίες προετοιμασίας του εδάφους και να δημιουργήσουν καλή σποροκλίνη.

 

Γ. Βιολογική εξέλιξη της βαμβακοκαλλιέργειας κατά βλαστικό στάδιο

 

I. Σπορά: Η σπορά ξεκίνησε σποραδικά στις 20 Απριλίου – βροχές τις προηγούμενες μέρες απέτρεψαν την έναρξή της νωρίτερα, πράγμα που ήταν επιθυμητό, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν. Ανακόπηκε η σπορά από ασθενείς βροχοπτώσεις  που σημειώθηκαν στις 23 και 24 του μήνα, για να ενταθεί σε όλες τις περιοχές από τις 26 Απριλίου και να ολοκληρωθεί μέχρι τις 5 Μαΐου. Στα πλημμυρισμένα χωράφια που άργησαν να στεγνώσουν, η σπορά έγινε μέχρι τις 15 Μαΐου και σε πολύ λίγα και αργότερα, μέχρι τις 20-22 Μαΐου.

II. Φυτρώματα: Οι καλές θερμοκρασίες και τα χωρίς καθυστέρηση ποτίσματα φυτρώματος, οδήγησαν σε καλά φυτρώματα που ξεκίνησαν από τις πρώτες μέρες του Μαΐου και ολοκληρώθηκαν ως τα μέσα του μήνα, περίπου. Η απουσία βροχών, ώθησε τους βαμβακοπαραγωγούς να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση, από τις αρχές Μαΐου, τα ποτίσματα φυτρώματος (στις 6 Μαΐου, με σχετικό SMS, παροτρύναμε τους παραγωγούς να προχωρήσουν σε ποτίσματα φυτρώματος). Με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν, αρκετοί παραγωγοί, προχώρησαν και σε δεύτερο πότισμα φυτρώματος.

Από τις 22 -25 Μαΐου, άρχισαν και τα μηχανικά σκαλίσματα των βαμβακοφυτειών.

Οι γενικές βροχές που σημειώθηκαν στις 31 Μαΐου και 10 Ιουνίου ήταν ωφέλιμες και τροφοδότησαν με αναγκαία υγρασία τα χωράφια.

Δεν εκδηλώθηκε, γενικώς, έντονη εμφάνιση σηψιρριζιών και οι επανασπορές κινήθηκαν στα φυσιολογικά επίπεδα του 5% της έκτασης.

Η ζιζανιοκτονία, φέτος, δεν ήταν πολύ πετυχημένη και στα βαμβακοχώραφα υπήρχαν αρκετά ζιζάνια. Τα μετασπαρτικά ζιζανιοκτόνα που θα μπορούσαν να διορθώσουν την κατάσταση δεν αδειοδοτήθηκαν φέτος. 

ΙΙΙ. Εξέλιξη των βαμβακοφυτειών

 

α) Εξέλιξη των νεαρών βαμβακοφύτων μέχρι την εμφάνιση των χτενιών (22/6).

Aπό τα μέσα Μαΐου και ως τα μέσα Ιουνίου, μια κάμψη των θερμοκρασιών (ιδίως, αρκετές νύχτες), οδήγησε σε ένα «φρενάρισμα» της καλλιέργειας (και μια οψίμηση 5-7 ημερών σε σχέση με μια κανονική χρονιά) που κράτησε μέχρι και το πρώτο εικοσαήμερο του Ιουνίου οπότε και σημειώθηκε απότομη άνοδος των θερμοκρασιών. Η εμφάνιση των πρώτων χτενιών στα βαμβακόφυτα ξεκίνησε περί τις 22 Ιουνίου.

β) Από την εμφάνιση των χτενιών μέχρι την έναρξη της ανθοφορίας (περίοδος  22/6 – 5/7).

   Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Οι περισσότερες βαμβακοφυτείες μπήκαν στην άνθηση μετά τις 5 Ιουλίου.

γ) Έναρξη της ανθοφορίας μέχρι το δέσιμο του 50% των ανθέων (περίοδος 5/7 - 10/8).

             Η παρατεταμένη ζέστη και ανομβρία εξάλειψαν την αρχική οψίμηση της καλλιέργειας. Υπό τις παραπάνω συνθήκες, μειωμένη ήταν και η εφαρμογή ανασχετικών.

δ) Καρποφορία με καρπόδεση του 50% των ανθέων, έως και άνοιγμα των πρώτων καρυδιών (περίοδος10/8  - 31/8).

           Τον Αύγουστο συνεχίστηκαν οι υψηλές θερμοκρασίες όπως και η ανομβρία. Ο καιρός αυτός κατέστησε αγχωτικά τα ποτίσματα, που ήταν και η κύρια καλλιεργητική φροντίδα σε αυτό το χρονικό διάστημα και τα οποία στα γόνιμα, πεδινά χωράφια ολοκληρώθηκαν, ενώ στα εξωχώραφα (στεγνά, λοφώδη χωράφια) συνεχίστηκαν έως την πρώτη βδομάδα του Σεπτεμβρίου.

         Η εικόνα των βαμβακοφυτειών, στην πολλή μεγάλη πλειοψηφία τους που ποτίστηκαν επαρκώς, ήταν πολύ καλή στα τέλη Αυγούστου με πλούσια καρποφορία των φυτών.

ε) Άνοιγμα πρώτων καρυδιών έως άνοιγμα του 50% των καρυδιών (περίοδος 1/9 - 25/9).

   Παρόμοιες με τον προηγούμενο μήνα καιρικές συνθήκες, πρωίμησαν περαιτέρω την καλλιέργεια και επιβεβαίωσαν την ανάγκη για συνέχιση των ποτισμάτων κατά μία βδομάδα - πέρα από την συνηθισμένη, για κάθε περιοχή, ημερομηνία λήξης τους. Υπήρξαν και χωράφια που δίψασαν (λειψό αρδευτικό νερό ή μεγάλο κόστος άρδευσης)  και οδηγήθηκαν σε πρόωρο άνοιγμα των καρυδιών.

στ) Αποφύλλωση, συγκομιδή (περίοδος  20/9 -05/12).

Οι αποφυλλώσεις ξεκίνησαν την συνηθισμένη περίοδο για την περιοχή μας, από τις 20 Σεπτεμβρίου και τερματίστηκαν ουσιαστικά στις 8 Οκτωβρίου - με την έναρξη των συνεχών βροχοπτώσεων. Κάποιες λίγες αποφυλλώσεις έγιναν, με την χρήση drones,  μετά τις 20 Οκτωβρίου, σε δύσκολα χωράφια που είχαν σπαρθεί όψιμα στις περιοχές που πλημμύρισαν τον Ιανουάριο.

Η συγκομιδή ξεκίνησε σποραδικά από τις 23 Σεπτεμβρίου και διακόπηκε από βροχή στις 28,29 του μήνα. Ξεκίνησε πάλι με την είσοδο του Οκτωβρίου και μόλις εντάθηκε (από τις 3-4 Οκτωβρίου) διακόπηκε από τις μεγάλες βροχοπτώσεις που ξεκίνησαν στις 8 και κράτησαν έως τις 16 του μήνα. Η συνολική βροχόπτωση γι αυτό το διάστημα, στον σταθμό της πόλης των Σερρών, μετρήθηκε στα 132,3 mm, ενώ σε άλλες περιοχές έφτασε σε ακόμα μεγαλύτερο ύψος. Μέχρι να αρχίσουν αυτές οι βροχές πρόλαβε να συγκομιστεί το 20% περίπου της αναμενόμενης παραγωγής. Η συγκομιδή ξεκίνησε πάλι, στα πιο στεγνά χωράφια, από τις 20 του μήνα, εντάθηκε τις επόμενες 3-4 μέρες για να διακοπεί πάλι από την βροχή στις 2 Νοεμβρίου. Μέχρι τότε συγκομίστηκε το 60%, περίπου, της παραγωγής  (παραδόθηκαν στα εκκοκκιστήρια 48.000 τόνοι, περίπου). Η συγκομιδή ξανάρχισε στα εξωχώραφα στις 6 του μήνα και διακόπηκε από την βροχή στις 23 Νοεμβρίου. Μέχρι αυτή την βροχή είχε συγκομιστεί το 85% της παραγωγής. Η συγκομιδή ξεκίνησε πάλι την 1η Δεκεμβρίου για να διακοπεί από τις βροχές στις 6 και 7 του μήνα.

Σήμερα, 10 Δεκεμβρίου, εκτιμούμε ότι έχει ολοκληρωθεί ουσιαστικά η συγκομιδή, εκτός από 1.000 με 2.000 στρέμματα στις πλημμυρισμένες περιοχές που δεν κατέστη δυνατόν να συγκομιστούν.

 Το αρνητικό για την φετινή περίοδο συγκομιδής, πέραν βεβαίως των πολλών βροχών, ήταν και η άπνοια - η πλήρης απουσία ανέμων μετά τις βροχές, που δεν βοηθούσε να στεγνώσουν τα χωράφια και να «αφρατίσει» το βαμβάκι για να συγκομιστεί. Οι βαμβακοσυλλεκτικές εργάζονταν μόνο για λίγες ώρες του 24ώρου.

Μετά τις βροχές υπήρξε μείωση των αποδόσεων και υποβάθμιση της ποιότητας. Αυτές οι αρνητικές επιπτώσεις ήταν πιο έντονες στα όψιμα χωράφια στις υγρές περιοχές.

Σε μια χρονιά που φαίνονταν ότι το βαμβάκι θα μοίραζε «πλατιά χαμόγελα» στους βαμβακοπαραγωγούς (καλές αναμενόμενες αποδόσεις και υψηλές τιμές), ήλθαν οι αντίξοες καιρικές συνθήκες στη συγκομιδή για να μετριάσουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Οι ανέλπιστα καλές τιμές και οι στρεμματικές αποδόσεις που κρατήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα, δίνουν, τελικά, ένα θετικό αποτέλεσμα.

Τα περισσότερα χωράφια έχουν, ήδη, οργωθεί.

Η τόσο αντιθετική διαφορά στον καιρό μεταξύ της περσινής και φετινής περιόδου συγκομιδής δείχνει πόσο ευμετάβλητες και διαφορετικές από έτος σε έτος είναι οι συνθήκες στο «ξεσκέπαστο μαγαζί» που είναι η γεωργική εκμετάλλευση.

 

Δ.    Πληθυσμιακή εξέλιξη των επιβλαβών οργανισμών που παρατηρήθηκαν

 

            Κανένας εχθρός δεν είχε έξαρση την φετινή χρονιά. Ήταν από τις πιο «ήσυχες», εντομολογικά, χρονιές των τελευταίων ετών.

 

            Η εξέλιξη κατά επιβλαβή οργανισμό είχε ως εξής:

 

            Πράσινο σκουλήκι.

1η γενιά: Τις τελευταίες μέρες του Ιουνίου, έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες προνύμφες της 1ης γενιάς του πράσινου σκουληκιού. Τελικά η εμφάνιση της 1ης γενιάς ήταν πολύ υποτονική. Η μεγάλη πλειοψηφία των  παραγωγών, απασχολημένη με τα ποτίσματα που ήταν εντατικά, λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών, δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία και απείχε από χημικούς ψεκασμούς. 

2η γενιά: Οι πρώτες προνύμφες της επικίνδυνης 2ης γενιάς του πράσινου σκουληκιού έκαναν την εμφάνισή τους τις τελευταίες 1-2 μέρες του Ιουλίου. Απολογιστικά, η εμφάνιση αυτής της γενιάς ήταν ήπια, με μικρούς πληθυσμούς του σκουληκιού. Επίσης, χαμηλές ήταν και οι συλλήψεις στις παγίδες.  

3η γενιά: Δεν έγινε, καν, αντιληπτή.

 

Θρίπας: Οι όποιες επιπτώσεις της παρουσίας του θρίπα, φαίνονταν όσο τα φυτά ήταν ακόμη μικρά. Με το πέρασμα των ημερών η εικόνα των βαμβακοφυτειών άλλαξε και το πρόβλημα σταμάτησε να υπάρχει. Επιβεβαιώνεται, κάθε χρόνο, η άποψη ότι ο θρίπας είναι εχθρός «ψυχολογικού χαρακτήρα», ο οποίος προκαλεί ανησυχία στο «άχαρο» διάστημα της δύσκολης εκκίνησης που παρουσιάζει πάντοτε το βαμβάκι, μετά το φύτρωμα και μέχρι τα μέσα Ιουνίου.           

Αφίδες: Έκαναν την γνώριμη εμφάνισή τους από τις αρχές Ιουνίου παρουσιάζοντας κάποιους αξιόλογους πληθυσμούς. Οι πολλοί παραγωγοί άφησαν την  αντιμετώπισή τους στα ωφέλιμα έντομα. Έγιναν όμως και αρκετοί άσκοποι ψεκασμοί.

            Λύγκος:Δεν θεωρούμε άξιο λόγου αυτόν τον εχθρό του βαμβακιού. Τον προσπεράσαμε και φέτος, χωρίς να του δώσουμε σημασία.

Ιασσίδες: Δεν είχαν αισθητή παρουσία φέτος και δεν μας απασχόλησαν.

Τετράνυχος: Δεν παρουσιάστηκαν σημαντικές προσβολές, παρά τις ευνοϊκές, για αυτόν τον εχθρό, συνθήκες (παρατεταμένα υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία).

            Αλευρώδης: Ασήμαντη και φέτος, η συνήθης εμφάνισή του τον Αύγουστο.

            Ρόδινο σκουλήκι: Ανύπαρκτος εχθρός για την περιοχή μας.

 

Ε. Επιβλαβείς οργανισμοί που παρουσίασαν πληθυσμιακή πυκνότητα ορίου επέμβασης

 

Κανένας εχθρός του βαμβακιού δεν παρουσίασε φέτος πληθυσμιακή πυκνότητα ορίου επέμβασης.

 

ΣΤ. Δραστικές ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν και η αποτελεσματικότητά τους

Από τα προηγούμενα κεφάλαια προκύπτει ότι οι επεμβάσεις για την αντιμετώπιση των εχθρών του βαμβακιού (Αφίδων, Θρίπα, Ιασσίδων, Λύγκου και Τετρανύχου) ήταν φέτος ελάχιστες. Επιπλέον, τη φετινή χρονιά η προσβολή του πράσινου σκουληκιού ήταν ήπια και έγιναν λίγοι ψεκασμοί. Όσοι παραγωγοί ψέκασαν χρησιμοποίησαν, όπως και τα τελευταία 8-9 χρόνια, σχεδόν αποκλειστικά το Chlorantraniliprole, αλλά μη υπαρχούσης ουσιαστικής προσβολής δεν μπορεί να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά του.

Ο περιορισμένος, γενικώς, αριθμός ψεκασμών με εντομοκτόνα, δεν μας παρέχει επαρκή στοιχεία για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των Δ.Ο. που χρησιμοποιήθηκαν. Η εικόνα που έχουμε είναι από μαρτυρίες παραγωγών ή συναδέλφων που διακινούν γεωργικά φάρμακα, αλλά και από δικές μας περιστασιακές παρατηρήσεις. Θα διατυπώσουμε, πάλι, την επιφύλαξή μας γι αυτή την προσέγγιση στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των Δ.Ο. και θα επαναλάβουμε την άποψη ότι μόνο μέσω πειραματισμού μπορεί να διερευνηθεί αξιόπιστα αυτό το ζήτημα και να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Με τα προαναφερθέντα δεδομένα, καταρτίσαμε και τον παρακάτω πίνακα:

 

α/α

Καταπολεμούμενος

εχθρός

Δραστική ουσία

Κατηγορία*

Αποτελεσματικότητα

Μέτρια

Καλή

Πολύ καλή

 

1

Πράσινο σκουλήκι

 

Spinetoram

ΕΚ,ΧΜ

+

 

 

Chlorantraniliprole

ΕK, ΧΜ

 

+

 

 

 

2

Αφίδες

Acetamiprid

ΕΦ,ΧΜ

 

+

 

Methomyl

ΕΦ, ΧΜ

 

+

 

Flonicamid

ΕΦ,ΧΜ

 

+

 

Sulfoxaflor

ΕΦ, ΧΜ

 

+

 

 

3

Θρίπας

Tau-Fluvalinate

ΕΦ, ΧΜ

 

+

 

Lambda-cyhalothrin

ΕΦ, ΧΜ

 

+

 

4

Ιασσίδες

deltamethrin

ΕΦ, ΧΜ

+

 

 

5

Λύγκος

Flonicamid

ΕΦ,ΧΜ

 

+

 

Tau-Fluvalinate

ΕΦ, ΧΜ

 

+

 

6

Τετράνυχος

Abamectin

ΕΚ, ΧΜ

 

+

 

Etoxazole

ΕΚ, ΧΜ

 

+

 

 

* ΕΦ= Ευρέος Φάσματος, ΕΚ= Εκλεκτικό,  ΧΜ= Χημικό Μέσο

 

Ζ.     Προβλήματα που παρουσιάσθηκαν στο σύστημα του προγράμματος και προτάσεις βελτίωσης;

 

         Αν εξαιρέσουμε την περίοδο περιορισμού μετακινήσεων και συναθροίσεων λόγω του κορωνοϊού και την, παρεπόμενη, αδυναμία πραγματοποίησης ομιλιών πριν την σπορά και επαφών των γεωπόνων μας με τους παραγωγούς στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου, τα προβλήματα στο πρόγραμμα είναι, σε μεγάλο βαθμό, ίδια με αυτά που αναφέραμε και τα προηγούμενα χρόνια και δεν τα επαναλαμβάνουμε.

 

Η.  Σε τι βαθμό οι παραγωγοί ακολούθησαν τις προτάσεις των Δ.Γ.Π.

 

                                               

Ισχύουν, σε γενικές γραμμές, όσα διατυπώσαμε πέρυσι (και τα προηγούμενα χρόνια), σχετικά με τις γεωργικές εφαρμογές στην φυτοπροστασία του βαμβακιού και την συμπεριφορά των παραγωγών - δεν τα επαναλαμβάνουμε.

Άξια αναφοράς για την φετινή καλλιεργητική περίοδο, είναι:

 

α)Η προσπάθεια που καταβάλαμε για αποτροπή των προληπτικών ψεκασμών για την β’ γενιά του πράσινου σκουληκιού. Στα 2-3 χωριά που υπήρχε αυτή η λανθασμένη νοοτροπία, πραγματοποιήσαμε ενημερωτικές ομιλίες και το φαινόμενο περιορίστηκε κατά πολύ. 

β)Η αποτελεσματική καθοδήγηση και φέτος των βαμβακοπαραγωγών για την ψύχραιμη αντιμετώπιση της επικίνδυνης β΄ γενιάς του πράσινου σκουληκιού. Όπως προαναφέρθηκε, οι πρώτες προνύμφες της 2ης γενιάς έκαναν την εμφάνισή τους τις τελευταίες 1-2 μέρες του Ιουλίου. Κάναμε μια μεγάλη εξόρμηση ενημέρωσης με διανομή του φυλλαδίου με τις οδηγίες μας σε όλα τα βαμβακοπαραγωγικά χωριά, με εμφανίσεις στα ΜΜΕ και αποστολή τηλεφωνικών μνημάτων (SMS), προκειμένου οι παραγωγοί να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

Καταφέραμε, τελικά, όλοι, σχεδόν, οι παραγωγοί να αποφύγουν τους ψεκασμούς μέχρι την εμφάνιση των πρώτων σκουληκιών της β΄ γενιάς. Ακόμα και η μειοψηφική ομάδα, που έκανε προληπτικούς ψεκασμούς τα προηγούμενα χρόνια, συρρικνώθηκε κατά πολύ φέτος - στο ποσοστό του 5 %, περίπου. Με την πάροδο των ημερών, οι πληθυσμοί των προνυμφών παρέμεναν σε χαμηλά επίπεδα και μέχρι τις 5-6 Αυγούστου επικρατούσε ηρεμία και είχε γίνει ψεκασμός σε ένα ποσοστό μικρότερο από το 30% της συνολικής έκτασης. Κάποια αύξηση των προνυμφών άρχισε να παρατηρείται  μετά τις 6 Αυγούστου, χωρίς να ακολουθήσει κάποια αξιόλογη έξαρση. Τότε και μέχρι τις 10 του μήνα έγιναν οι υπόλοιποι ψεκασμοί.

Μια ιδιαιτερότητα της φετινής καλλιεργητικής περιόδου ήταν η περίπτωση των πλημμυρισμένων χωραφιών (από την πλημμύρα στις αρχές Ιανουαρίου) που σπάρθηκαν αργά και ήταν όψιμα και πιο τρυφερά. Σε αυτά τα χωράφια (10.000 στρέμματα, περίπου), από ανησυχία των παραγωγών ή επειδή είχαν κάπως πιο αυξημένη παρουσία προνυμφών, έγινε νωρίς η πρώτη χημική επέμβαση – τις πρώτες 1-2 μέρες του Αυγούστου. Σχεδόν σε όλα αυτά τα χωράφια χρειάστηκε και δεύτερος ψεκασμός, περί τα μέσα του μήνα. Το γεγονός αυτό πιστοποιεί τα όσα λέμε αυτά τα χρόνια για το αβάσιμο των ισχυρισμών για παροχή προστασίας πολλών ημερών από τα γνωστά εντομοκτόνα. Αν σε μια χρονιά σαν την φετινή, με υποτονική παρουσία του σκουληκιού, χρειάστηκαν σε αυτά τα χωράφια δύο ψεκασμοί, όλοι καταλαβαίνουμε πόση προστασία θα μας προσφέρουν αυτά τα εντομοκτόνα σε μια επιδημική χρονιά.

Συναισθανόμενοι την ευθύνη μας απέναντι στους παραγωγούς που μας εμπιστεύονται και ακολουθούν τις υποδείξεις μας, ήμασταν καθημερινά στα χωράφια παρακολουθώντας την εξέλιξη της προσβολής,  προκειμένου να τους καθοδηγήσουμε με ασφάλεια μέχρι την ολοκλήρωση της γενιάς.

Απολογιστικά, η εμφάνιση αυτής της γενιάς ήταν ήπια, με μικρούς πληθυσμούς του σκουληκιού. Το σημαντικά θετικό φέτος, ως αποτέλεσμα της συνεχούς εκπαίδευσης, ήταν η συμπεριφορά του συνόλου σχεδόν των παραγωγών που δεν βιάστηκε, παρακολούθησε την προσβολή στα χωράφια του και προχώρησε σε ψεκασμό όταν εκτίμησε ότι υπήρχαν κάπως αυξημένοι πληθυσμοί. Μία μεγάλη, δε, μερίδα των βαμβακοπαραγωγών (περί το 30%), πέρασε και την επικίνδυνη γενιά του Αυγούστου (όπως και όλη την χρονιά) χωρίς ψεκασμούς.

 

γ)Η πεποίθηση που δημιουργείται, συν τω χρόνω, μεταξύ των παραγωγών για αυτό που υπογραμμίζουμε στις οδηγίες φυτοπροστασίας και στην αναρτημένη ομιλία μας για την βαμβακοκαλλιέργεια: πως η επί σειρά ετών, διαρκής μείωση των ψεκασμών και συνακόλουθα η προστασία – αύξηση του πληθυσμού των ωφελίμων εντόμων, φέρνει τα θετικά της αποτελέσματα στην μείωση των πληθυσμών του πράσινου σκουληκιού και την  αραίωση των επιδημικών του προσβολών.

 

Θ.   Προτάσεις βελτίωσης των Δ.Γ.Π. και των οδηγιών φυτοπροστασίας της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής

 

Δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι καινούργιο σε όσα έχουμε προτείνει τα προηγούμενα χρόνια. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν εκεί.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις