ΚΙΝ.ΑΛ.: Πρόγραμμα Στήριξης για αγρότες και παραγωγούς

Με θεσμικούς εκπροσώπους αγροτών είχε τηλεδιάσκεψη λίγο πριν το μεσημέρι της Κυριακής η Φώφη Γεννηματά και στο επίκεντρο ήταν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μέσα στην κρίση. Συζητήθηκαν προτάσεις και πρωτοβουλίες που μπορεί να αναλάβει το Κίνημα Αλλαγής, για δοθούν λύσεις από την πολιτεία.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν οι Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ και ΑΣ Καλαβρύτων, Εύθυμης Φωτεινός, αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Θεσσαλονίκης, Χρήστος Μάρκος, πρόεδρος ΚΕΟΣΟΕ (οινοποιία/αμπελουργοί), και Δημήτρης Σαρατσιώτης, νέος Αγρότης-Θερμοκήπια/λαϊκές Λάρισα.

«Ο πρωτογενής τομέας της παραγωγής πλήττεται ιδιαίτερα στη χώρα μας λόγω της κρίσης. Οι αρνητικές εξελίξεις με τον τουρισμό, τις εξαγωγές, τα περιοριστικά μέτρα οδηγούν σε αδυναμία απορρόφησης της παραγωγής και κατάρρευση του εισοδήματος των παραγωγών. Απαιτείται άμεση στήριξη γιατί κινδυνεύει η εφοδιαστική αλυσίδα και η επάρκεια σε τρόφιμα», δήλωσε - μεταξύ άλλων - η Φώφη Γεννηματά, μετά τη ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής προσέθεσε η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ουσιαστικά μέτρα στήριξης των αγροτών και των συνεταιρισμών ενώ άσκησε κριτική επειδή εντάσσει στα μέτρα προστασίας την μεταποίηση και την εμπορία, αλλά όχι την παραγωγή των προϊόντων.

Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει Ειδικό Πρόγραμμα Στήριξης του Αγροδιατροφικού Τομέα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των παραγωγών, που να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να γνωμοδοτεί για τις αναγκαίες παρεμβάσεις.

Το Ειδικό Πρόγραμμα να περιλαμβάνει οκτώ δέσμες μέτρων που είναι οι εξής:

 

  1. Ενισχυμένες κρατικές εγγυήσεις για δάνεια σε επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα ώστε να εξασφαλιστεί η αναγκαία ρευστότητα.
  2. Ένταξη στους ΚΑΔ αγροτών και συνεταιρισμών, με αναστολή πληρωμών και οφειλών, για φόρους, εισφορές και δάνεια. Ενισχύσεις για εργαζομένους στις αγροτικές επιχειρήσεις που πλήττονται. Ενεργοποίηση της διαδικασίας de minimis για τις αποζημιώσεις κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων, ιχθυοτρόφων αλλά και των παράκτιων αλιέων, που οδηγούνται σε αδιέξοδο.
  3. Προκαταβολή στους παράγωγους τον Μάιο στο 50% της επιδότησης, μέσω ταμειακής διευκόλυνσης του ΟΠΕΚΕΠΕ
  4. Eπιδότηση μισθού και ασφαλιστικών εισφορών, για να εργασθούν άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ως εργάτες γης. Παράταση της ισχύος των αδειών εργατών γης που έχουν μετακληθεί από τρίτες χώρες.
  5. Aγορά από το κράτος προϊόντων απευθείας από τους παραγωγούς για διανομή σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
  6. Άμεση καταβολή των ενισχύσεων και αποζημιώσεων για καταστροφές που καθυστερούν
  7. Αντιμετώπιση του θέματος των επιταγών, ώστε να μη σταματήσει η παραγωγική διαδικασία. Η ευθύνη να παραμείνει στον εκδότη και οι Τράπεζες να του χορηγούν ισόποσο δάνειο για να πληρώσει, εφ' όσον δεν έχει την δυνατότητα.
  8. Ειδικά για την αμπελουργία, ενεργοποίηση της διαδικασίας των άρθρων 216, 219 του Κανονισμού 1308/2013 της ΕΕ, για κάλυψη του κόστους παραγωγής.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις