Πανάκριβο το ελληνικό μοσχάρι στην Ευρώπη
Πανάκριβο το ελληνικό μοσχάρι στην Ευρώπη
Η Ελλάδα διατηρεί πρωτιά στη χονδρική τιμή βόειου κρέατος με την υψηλότερη τιμή μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ.
 
Η κρεοπαραγωγός βοοτροφία, όπως ασκείται στη χώρα μας, χαρακτηρίζεται από χαμηλή ανταγωνιστικότητα και πολύ μεγάλη ετερογένεια όσον αφορά το κόστος παραγωγής, χαρακτηριστικά τα οποία σε συνδυασμό με τους λίγους αγοραστές, αφήνουν μικρά περιθώρια κέρδους στις εκμεταλλεύσεις.
 
Οι στρατηγικές που πρέπει να ακολουθηθούν:

1) αύξηση παραγωγικότητας και ιδιοπαραγωγή μέρους ζωοτροφών

2) διατήρηση ζωικού κεφαλαίου χαμηλότερης παραγωγικότητας με αξιοποίηση διαθέσιμων ημιορεινών βοσκοτόπων.
 

Με βάση τις τιμές Νοεμβρίου, η τιμή του ελληνικού βόειου κρέατος διαμορφώνεται σε 455,99 ευρώ ανά 100 κιλά, με το μόνο ακριβότερο προϊόν να διατίθεται από τη Σουηδία, όπου το μοσχάρι κοστίζει 432,51 ευρώ για την ίδια ποσότητα.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως η τιμή του ελληνικού βόειου είναι υψηλότερη από αυτή του Λουξεμβούργου (380,98 ευρώ) και της Γαλλίας (357,71 ευρώ), ενώ η μέση τιμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώνεται σε 353 ευρώ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις