Η αύξηση των εισφορών θα φέρει μείωση στα έσοδα των Ταμείων

Αυτό εκτιμούν ειδικοί, καθώς από το 2017 έρχεται νέο σύστημα υπολογισμού των εισφορών.Αυτός ο νέος τρόπος υπολογισμού είναι πιθανό να προκαλέσει αντικίνητρο ασφάλισης και δήλωσης εισοδημάτων, καθώς θα υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση σε ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα τα Νέα, στελέχη της ασφάλισης έχουν ήδη προεξοφλήσει ότι το νέο σύστημα εισφορών που θα εφαρμοστεί από 1/1/2017 για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη κάμψη στα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς η υπέρμετρη επιβάρυνση θα εκτινάξει στα ύψη τη φορο-εισφοροδιαφυγή.

 

Πιο συγκεκριμένα, από 1-1-2017 ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει την επιβολή του διπλού ασφαλιστικού χαρατσιού 26,9% επί του εισοδήματος των επαγγελματιών, νυν ασφαλισμένων σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ (20% για κύρια σύνταξη και 6,9% για ΕΟΠΥΥ) και του διπλού χαρατσιού 20,9% για τους αγρότες ασφαλισμένους στον ΟΓΑ (14% για κύρια σύνταξη και 6,9% για ΕΟΠΥΥ).

 

Για τον υπολογισμό των εισφορών θα λαμβάνεται υπόψη ως κατώτατο εισόδημα το ποσό των 4.923,07 ευρώ ενώ ανώτατο εισόδημα πάνω από το οποίο δεν μπορούν να υπάρξουν επιβαρύνσεις είναι τα 70.329,6 ευρώ. Η ανώτατη καταβλητέα εισφορά για σύνταξη θα είναι 1.172 ευρώ τον μήνα.

 

 

Πηγή : www.vima.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις