Στην Αθήνα την Τετάρτη οι Κτηνοτρόφοι της Κρήτης

Την Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου, εκπρόσωποι από 16 κτηνοτροφικούς συλλόγους της Κρήτης, μαζί με τη συντονιστική επιτροπή του πρόσφατου Παγκρήτιου συλλαλητηρίου, θα συναντηθούν στην Αθήνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα.

Η συνάντηση, που είχε αρχικά προγραμματιστεί για νωρίτερα, αναβλήθηκε λόγω της επικείμενης συζήτησης στη Βουλή για τον πρωτογενή τομέα.

Ζητήματα προς Συζήτηση

Οι κτηνοτρόφοι θα θέσουν στον Υπουργό τα παρακάτω θέματα:

* Υψηλό κόστος παραγωγής που επιβαρύνει τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους.

* Χαμηλές τιμές στο γάλα, που περιορίζουν το εισόδημά τους.

* Κρούσματα ευλογιάς στην Κρήτη, τα οποία απαιτούν άμεση διαχείριση.

Παράλληλα, θα ζητήσουν την επέκταση της ενίσχυσης στις ζωοτροφές, η οποία μέχρι τώρα καλύπτει μόνο έναν μήνα εγκλεισμού λόγω πανώλης.

Αιτήματα για το Πρόγραμμα «Αμάλθεια»

Ένα από τα κεντρικά αιτήματα είναι η ενεργοποίηση του προγράμματος στήριξης της αιγοπροβατοτροφίας «Αμάλθεια». Το πρόγραμμα, ύψους 10,2 εκατ. ευρώ, έχει μείνει ανενεργό, παρότι 7,8 εκατ. ευρώ από αυτά προορίζονται για την Κρήτη. Οι κτηνοτρόφοι θα ζητήσουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή του.

Προσδοκίες των Κτηνοτρόφων

Οι εκπρόσωποι ελπίζουν σε δεσμεύσεις για την άμεση λήψη μέτρων που θα ανακουφίσουν τον κλάδο, τόσο σε επίπεδο κόστους παραγωγής όσο και σε διαχείριση κρίσεων όπως οι ασθένειες. Η συνάντηση θεωρείται κρίσιμη για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα στο νησί.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις