Λιπάσματα: Ποιος θα πληρώσει τη “χρυσή” πράσινη μετάβαση;

Σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε τον διάλογο με τους βασικούς παράγοντες του κλάδου, ανταποκρινόμενη στις πιέσεις που δέχεται η βιομηχανία από το αυξανόμενο κόστος ενέργειας, τις ρυθμιστικές απαιτήσεις και τη γεωπολιτική αστάθεια.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ursula von der Leyen, κάλεσε κορυφαίους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής παραγωγής να συμμετάσχουν σε συζήτηση υψηλού επιπέδου με στόχο την ανεύρεση λύσεων για την αναβάθμιση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επαναβεβαιώθηκε η δέσμευση της Κομισιόν για στήριξη του παραγωγικού τομέα και ενίσχυση της βιομηχανικής στρατηγικής της Ε.Ε.

Μεταξύ των συμμετεχόντων, η Yara International, ένας από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους παραγωγούς λιπασμάτων, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την επανεκκίνηση της βιομηχανικής δυναμικής της Ευρώπης.

«Για να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί στην παγκόσμια αγορά, πρέπει να προσαρμόσουμε τις εξαγωγές μας στο νέο σύστημα CBAM (Μηχανισμός Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα)», υπογράμμισε εκπρόσωπος της εταιρείας, κάνοντας σαφή την ανάγκη για στρατηγικές εναρμονισμένες με τη νέα πράσινη πραγματικότητα.

Η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή ενέργεια αναδείχθηκε ως ζήτημα αιχμής, με την Yara να επισημαίνει πως το φυσικό αέριο, συνδυασμένο με τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS), μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα μετάβασης προς μια βιομηχανία χαμηλών εκπομπών.

Η εταιρεία αποκάλυψε ότι εργάζεται ήδη σε ένα πρωτοποριακό σχέδιο στη Νορβηγία, το οποίο στοχεύει στη μείωση των ετήσιων εκπομπών CO₂ κατά 800.000 τόνους, μέσω εφαρμογής τεχνολογίας CCS στις μονάδες της στην Ολλανδία.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε η διοίκηση της Yara, η μετάβαση σε λιπάσματα με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς παράλληλες παρεμβάσεις στην αγορά.

«Όταν παράγουμε λιπάσματα χαμηλότερου άνθρακα, χρειαζόμαστε πελάτες για να τα αγοράζουν», δήλωσαν χαρακτηριστικά, τονίζοντας την ανάγκη για ανάπτυξη μηχανισμών έλξης της αγοράς για τα βιώσιμα χημικά προϊόντα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Yara πρότεινε την εφαρμογή πιλοτικών κινήτρων σε συγκεκριμένες χημικές ουσίες, όπως τα λιπάσματα, τα οποία είναι ευκολότερα ανιχνεύσιμα, παγκόσμια εμπορεύσιμα και στρατηγικά κρίσιμα για την επισιτιστική ασφάλεια. Η κεντρική θέση της παρέμβασης ήταν σαφής.

Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας δεν αποτελεί απλώς ζήτημα αγοράς — είναι ζήτημα στρατηγικής ανεξαρτησίας και ασφάλειας.

Καθώς η Ευρώπη επιδιώκει την πράσινη μετάβαση, οι φωνές της βιομηχανίας υπενθυμίζουν πως η βιωσιμότητα δεν μπορεί να επιτευχθεί εις βάρος της βιωσιμότητας των ίδιων των επιχειρήσεων. Ο διάλογος άνοιξε. Το ζητούμενο πλέον είναι αν η πολιτική ηγεσία της Ε.Ε. είναι έτοιμη να περάσει από τις διακηρύξεις στις στοχευμένες, λειτουργικές παρεμβάσεις.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις