Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ στη γεωργία διευρύνεται – Οι εισαγωγές ξεπερνούν πλέον τις εξαγωγές

Το εμπορικό ισοζύγιο των Ηνωμένων Πολιτειών στον τομέα της γεωργίας παρουσιάζει ολοένα και μεγαλύτερο έλλειμμα, καθώς η χώρα εισάγει πλέον περισσότερα γεωργικά προϊόντα από ό,τι εξάγει, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Ιλινόις.

Ο William Ridley, καθηγητής γεωργικής οικονομίας στο College of ACES, τόνισε ότι το κάποτε σταθερό πλεόνασμα των ΗΠΑ έχει ουσιαστικά εξαφανιστεί. «Οι εξαγωγές παρέμεναν σχετικά σταθερές για κάποιο διάστημα, αλλά φέτος έχουν μειωθεί σημαντικά, κυρίως λόγω των συνεχιζόμενων εμπορικών εντάσεων με την Κίνα. Αυτό που κάποτε ήταν ανησυχητικό, έχει πλέον εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η μείωση δεν περιορίζεται μόνο στη σόγια, που αποτελεί παραδοσιακό εξαγώγιμο προϊόν των ΗΠΑ, αλλά επεκτείνεται και σε άλλες καλλιέργειες όπως το σόργο, το σιτάρι, το βαμβάκι και διάφορα βιομηχανικά φυτά, επισημαίνοντας τον ευρύ αντίκτυπο στην αμερικανική αγροτική οικονομία.

Παράλληλα, οι εισαγωγές γεωργικών προϊόντων αυξάνονται, κυρίως λόγω προϊόντων όπως τα αβοκάντο από το Μεξικό και το κραμβέλαιο από τον Καναδά. Ο Ridley επισημαίνει ότι η ενισχυμένη ανταγωνιστικότητα των χωρών της Νότιας Αμερικής και η μειωμένη αξιοπιστία των ΗΠΑ ως εμπορικού εταίρου καθιστούν απίθανη την αντιστροφή της τάσης στο άμεσο μέλλον.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με ερευνητές του Texas Tech University και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Applied Economic Perspectives and Policy, προειδοποιεί ότι η μεταβαλλόμενη δυναμική του παγκόσμιου εμπορίου εντείνει τις πιέσεις στους Αμερικανούς αγρότες και εξαγωγείς, δημιουργώντας ένα ολοένα πιο δύσκολο περιβάλλον για τη γεωργική παραγωγή των Ηνωμένων Πολιτειών.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις