Σημαντική αύξηση κατέγραψε το 2024 η αξία της ιταλικής αγροδιατροφικής οικονομίας που βασίζεται σε προϊόντα γεωγραφικών ενδείξεων, με την συνολική αξία ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ να υπερβαίνει τα 20,7 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 3,5% σε ετήσια βάση και κατά 25% σε σύγκριση με το 2020.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Ismea–Qualivita, τα πιστοποιημένα προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης αντιστοιχούν πλέον στο 19% του συνολικού κύκλου εργασιών της αγροδιατροφής στην Ιταλία. Οι εξαγωγές προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ αυξήθηκαν κατά 8,2% το 2024, ξεπερνώντας τα 12,3 δισ. ευρώ.
Οι γεωγραφικές ενδείξεις, που αναγνωρίζονται και καταχωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προστατεύουν προϊόντα συνδεδεμένα με συγκεκριμένες περιοχές παραγωγής. Σήμερα λειτουργούν 328 κοινοπραξίες γεωγραφικών ενδείξεων, οι οποίες συντονίζουν περισσότερους από 184.000 παραγωγούς και στηρίζουν πάνω από 864.000 θέσεις εργασίας σε εθνικό επίπεδο.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει ο τομέας του ελαιολάδου, με 27 κοινοπραξίες να διαχειρίζονται 50 αναγνωρισμένες ονομασίες και να εκπροσωπούν περισσότερες από 25.000 επιχειρήσεις και 106.000 εργαζόμενους. Το 2024, η αξία παραγωγής ΠΟΠ και ΠΓΕ ελαιολάδων αυξήθηκε κατά 46,9% στα 194 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία κατανάλωσης ενισχύθηκε κατά 47,8% στα 258 εκατ. ευρώ.
Η άνοδος αποδίδεται τόσο στην αύξηση της πιστοποιημένης παραγωγής, που ξεπέρασε τους 16.190 τόνους (+31,1%), όσο και στις υψηλότερες τιμές. Κυρίαρχες παραμένουν δύο ονομασίες: Terra di Bari στην Απουλία και Toscano ΠΓΕ στην Τοσκάνη, οι οποίες συγκεντρώνουν πάνω από το 56% της συνολικής αξίας του κλάδου.
Στο εσωτερικό της χώρας, οι δαπάνες για προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης στη μεγάλη λιανική αυξήθηκαν κατά 1,1%, στα 6,2 δισ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις ΠΟΠ και ΠΓΕ εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου σε όγκο αυξήθηκαν κατά 9,1%.
Παράλληλα, σημαντικό μέρος της διάθεσης πραγματοποιείται εκτός οργανωμένου λιανεμπορίου, μέσω αγροτουρισμού και θεματικού τουρισμού γύρω από το κρασί και το ελαιόλαδο. Πάνω από 9.000 αγροτουριστικές μονάδες παράγουν πλέον προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ.
Σχολιάζοντας τις προοπτικές, ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Qualivita, Mauro Rosati, προειδοποίησε ότι η εντεινόμενη γεωπολιτική αστάθεια και η κρίση του πολυμερούς εμπορικού συστήματος ενδέχεται να δημιουργήσουν προκλήσεις για το μέλλον των γεωγραφικών ενδείξεων. Τέλος, τόνισε ότι η διεθνής αναγνώριση και προστασία τους παραμένει καθοριστική, ιδίως ενόψει εμπορικών συμφωνιών όπως η υπό συζήτηση συμφωνία ΕΕ–Mercosur, η οποία προβλέπει ρητή προστασία των ΠΟΠ και ΠΓΕ.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις