«Πάγωσαν» οι ελπίδες των παραγωγών φρούτων

«Πάγωσαν» οι ελπίδες των παραγωγών φρούτων για μερική άρση του εμπάργκο στο ροδάκινο, τη φράουλα και το πορτοκάλι που αιτήθηκε πρόσφατα η ελληνική πλευρά.

Ως γνωστόν, οι ελπίδες εξανεμίστηκαν μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ που ανέφερε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να εξαιρέσει την Ελλάδα από τις αντικυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην παραγωγή της.

Στο μεταξύ, μέσα στο Μάρτιο θα συνεδριάσει στην Αθήνα η επιτροπή διαχείρισης για το ροδάκινο, που αποφασίστηκε να συσταθεί σε πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, προκειμένου να τρέξει έγκαιρα και  πιο οργανωμένα  η διαδικασία απόσυρσης του προϊόντος σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ.

 

Παράλληλα,  εκπρόσωποι των ροδακινοπαραγωγών βρίσκονται αυτές τις μέρες σε επαφές με τους αρμόδιους φορείς στην Αθήνα για το θέμα του αυξημένου κόστους εξάμηνης μετάκλησης αλλοδαπών εργατών γης, με βασικό αίτημα τη μείωση του παραβόλου για την πρόσκληση των μετακλητών εργατών και την καθιέρωση εργόσημου.

Οι αγρότες επισημαίνουν ότι το ρωσικό εμπάργκο που έβαλε φραγμό στις εξαγωγές των ελληνικών φρούτων σε συνδυασμό με τις αυξημένες δαπάνες για την καλλιεργητική  φροντίδα  των χωραφιών, τους  οδήγησε σε οικονομικό αδιέξοδο αλλά και σε μεγάλη αβεβαιότητα για τη νέα εμπορική περίοδο, αφού για άλλη μια χρονιά δεν γνωρίζουν τι θα απογίνουν οι σοδειές τους.

Ενδεικτικά σε ό,τι αφορά το κόστος της καλλιέργειας των βιομηχανικών ροδάκινων αυτό κατά μέσο όρο ξεπερνά τα 560 ευρώ ανά στρέμμα και αναλύεται ως εξής: κλάδεμα καρποφορίας 50 ευρώ, αραίωμα καρπών 40 ευρώ, συγκομιδή καρπών 175 ευρώ (για 3-4 τόνους), λίπανση φυτών 30 ευρώ, φυτοπροστασία 100 ευρώ, ζιζανιοκτονία 30 ευρώ, άρδευση 20 ευρώ, καύσιμα  70 ευρώ, αρχικά κόστη 46 ευρώ.

Διαμαρτυρία μηλοπαραγωγών στην Αγιά

Στο μεταξύ σήμερα οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις επιπτώσεις που έχει φέρει στο εισόδημά τους η επιβολή του ρωσικού εμπάργκο. Στο συλλαλητήριο των μηλοπαραγωγών θα μεταβούν για συμπαράσταση και εκπρόσωποι ροδακινοπαραγωγών από την Ημαθία και την Πέλλα. Όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς, με τη σημερινή τους διαμαρτυρία, διεκδικούν την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους και δηλώνουν ότι δεν έλαβαν σαφείς δεσμεύσεις για την ενίσχυση του κλάδου τους, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις