H διατλαντική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και των Η.Π.Α  TTIP

Ο κ Γ Πολυχρονάκης , ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS δήλωσε :  

Ο ενδέκατος γύρος των διαπραγματεύσεων της διατλαντικής συμφωνίας για το εμπόριο και τις επενδύσεις μεταξύ της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών ΤΤΙΡ θα πραγματοποιηθεί 19-23 Οκτωβρίου στο Μαϊάμι της Φλόριντα και σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις η συμφωνία αυτή ελπίζεται να συναφθεί εντός της προσεχούς διετίας.

Σήμερα 22 Σεπτεμβρίου, η επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Σεσίλια Μάλμστρομ, συναντάται στην Ουάσιγκτον με τον αντιπρόσωπο των ΗΠΑ Michale Froman, προκειμένου να «υπάρξει απολογισμός" των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία .

Αναλύοντας τις επιπτώσεις της συμφωνίας στο εμπόριο των οπωροκηπευτικών   όσον αφορά την προστασία, τους δασμολογικούς φραγμούς και τα φυτοϋγειονομικά στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, εκτιμούμε ότι ενώ ως προς τους συνολικούς κοινούς στόχους μπορεί και αναμένεται ότι η συμφωνία θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση των εξαγωγών φρούτων και λαχανικών, όσον αφορά τις τρέχουσες προτάσεις η ανάλυσή τουςς δημιουργεί ανασφάλεια επειδή το κείμενο επιτρέπει ένα ευρύ περιθώριο ερμηνείας.

Οι τρέχουσες προτάσεις του "νομικού κειμένου για τα υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά μέτρα" δεν είναι αρκετά ικανοποιητικές για την εξασφάλιση της πρόσβασης των ευρωπαϊκών φρούτων και λαχανικών και ειδικότερα των ελληνικών  στην αγορά των ΗΠΑ. Το άρθρο 9 προβλέπει ότι ο εισαγωγέας οφείλει να δεχθεί τα μέτρα της εξαγωγής, όταν ο εξαγωγέας αποδεικνύει ότι με αυτά επιτυγχάνεται το απαιτούμενο επίπεδο προστασίας. Ωστόσο, προβλέπει επίσης ότι η τελική απόφαση για το αν ένα μέτρο που προτείνεται από το μέρος εξαγωγής ικανοποιεί την απαίτηση του εισαγωγέα, εξαρτάται αποκλειστικά από το μέρος εισαγωγής, σύμφωνα με το διοικητικό και νομοθετικό του πλαίσιο. Αυτό σημαίνει ότι η τελική απόφαση για τις φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις για τα κοινοτικά προϊόντα προκειμένου  να εισέλθουν στην αγορά των ΗΠΑ θα εξαρτηθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία μέχρι στιγμής έχει ακολουθήσει μια εξαιρετικά περιοριστική πολιτική.

Οι Ελληνικές εξαγωγές των νωπών φρούτων και λαχανικών στις Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σε χαμηλό όγκο σε σχέση με το μέγεθος της αγοράς αυτής. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 οι εξαγωγές ανήλθαν σε 941,8 τόνους, που αντιστοιχεί σε 803,6 τόνους φρούτα και σε 138,2 τ. λαχανικά, που αντιπροσωπεύουν το 0,15% των ελληνικών φρούτων και λαχανικών εξαγωγές κατά την περίοδο αυτή.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις