Η αμπελουργία και ο ΕΦΚ στο κρασί στη Γενική Συνέλευση της Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου

Νέα δεδομένα για τις προοπτικές ανταγωνιστικότητας του κλάδου προδιαγράφει η πρωτοβουλία της ΕΔΟΑΟ για την υιοθέτηση ενός στρατηγικού σχεδίου, με ορίζοντα 20ετίας, για την ελληνική αμπελουργία. Ουσιαστικά, πρόκειται για το βήμα που έλειπε από τον κλάδο μετά την εφαρμογή τα τελευταία χρόνια του στρατηγικού σχεδιασμού marketing για το κρασί.

Ήδη, το θέμα συζητήθηκε εκτενώς σε εκδήλωση  μετά την πραγματοποίηση της 18ης Γενικής Συνέλευσης της ΕΔΟΑΟ (26/4). Μιλώντας για το θέμα,  ο Πρόεδρος της διεπαγγελματικής αμπέλου και οίνου Γιάννης Βογιατζής περιέγραψε τα επόμενα βήματα για τη διαμόρφωση του στρατηγικού σχεδιασμού, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι:

• η αμπελουργία είναι βασικός πυλώνας του κλάδου  και πρέπει να είναι σε θέση να παρακολουθεί μέσω του στρατηγικού σχεδιασμού την αγορά του τελικού προϊόντος.

• η οινοπαραγωγή δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς σύγχρονη, βιώσιμη και ανταγωνιστική αμπελουργία.

Ανάλογες απόψεις διατύπωσε και ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ  Χρήστος  Μάρκου, συσχετίζοντας τον υπό συζήτηση σχεδιασμό με την αναβάθμιση της οινοπαραγωγής με όρους διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας , ενώ πρότεινε στο πλαίσιο αυτό την πραγματοποίηση σχετικής ημερίδας με τη συμμετοχή των οργανώσεων του κλάδου, πανεπιστημίων και ερευνητικών φορέων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κλπ.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη συζήτηση για την περαιτέρω αξιοποίηση των προγραμμάτων προβολής  και προώθησης και τον σχεδιασμό δράσεων της οργάνωσης για την επόμενη τριετία, όπου ομιλητές ήταν  ο Πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ, τα υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΑΑΤ  Ευαγγελία Κούρεντα και Νίκος Ταβουλάρης, καθώς και  ο  Κώστας Κωνσταντινίδης εκ μέρους της εταιρίας Postscriptum.

 

Γενική Συνέλευση

Στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης συζητήθηκαν εκτενώς τα μεγάλα προβλήματα που έχει προκαλέσει στα οινοποιεία ο ΕΦΚ στο κρασί και εγκρίθηκε σχετικό ψήφισμα, ενώ εγκρίθηκαν τα πεπραγμένα  της Οργάνωσης, ο προϋπολογισμός και ο προγραμματισμός δράσης για την επόμενη χρονιά. Επίσης εγκρίθηκαν ορισμένες καταστατικές αλλαγές, μεταξύ των οποίων και ο νέος ξενόγλωσσος διακριτικός τίτλος της οργάνωσης "Wines of Greece".

Στη Γενική Συνέλευση παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό ο αναπληρωτής υπουργός Αγρ.Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης, εξαίροντας τις προσπάθειες της διεπαγγελματικής και του κλάδου γενικότερα για την προώθηση των ελληνικών κρασιών και ιδιαίτερα τις προσπάθειες για το στρατηγικό σχεδιασμό της αμπελουργίας.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Η Γενική Συνέλευση της Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου, ύστερα από αναλυτική συζήτηση για τις επιπτώσεις στον κλάδο από την εφαρμογή του ΕΦΚ στο κρασί, ενέκρινε το παρακάτω ψήφισμα:

Προκαλεί κατάπληξη η επιμονή της Κυβέρνησης στην εφαρμογή του ΕΦΚ στο κρασί, καθώς έχει απόλυτη γνώση πλέον ότι η καινοφανής και άδικη αυτή φορολόγηση φέρνει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Ήδη:

- Τα στοιχεία από την τετράμηνη εφαρμογή του ΕΦΚ επιβεβαιώνουν ότι τα έσοδα του δημοσίου είναι μηδαμινά, όπως από την αρχή είχαν προειδοποιήσει οι οργανώσεις του κλάδου (ΕΔΟΑΟ – ΚΕΟΣΟΕ – ΣΕΟ).

- Ταυτόχρονα διαπιστώνεται κατακόρυφη άνοδος του λαθρεμπορίου και της παράνομης διακίνησης με προφανές αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων για το δημόσιο, τόσο από τον ΕΦΚ αλλά πλέον και από το ΦΠΑ, και την καταρράκωση κάθε έννοιας νομιμότητας ή λειτουργίας του ανταγωνισμού για τον κλάδο.

Η εξαιρετικά αρνητική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, θα οδηγήσει πιθανότητα στο εξής παράδοξο και ταυτόχρονα όνειδος για μία σύγχρονη δημοκρατική χώρα: Θα μετατρέψει το κρασί σε έναν «παράνομο ταξιδιώτη» που διακινείται λαθραία, με εύλογο να τίθεται το ερώτημα εάν είναι στις προθέσεις του αρμόδιου υπουργού να δημιουργήσει μια ακόμα λαθραία αγορά.

Η στοιχειώδης ευθύνη επιβάλλει στην Κυβέρνηση την υποχρέωση να δώσει ΤΩΡΑ ένα τέλος στην τετράμηνη περιπέτεια που με επιπολαιότητα προκάλεσε στον κλάδο.

Και η λύση είναι μία:

Η αναστολή εφαρμογής του καταστροφικού φόρου.

Δεν έχει κανένα επιχείρημα να μην το κάνει.

ΑΘΗΝΑ ΤΡΙΤΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις