Οι παραβάσεις στην αγορά κρέατος προ του Πάσχα

Ανα­κοι­νώ­θη­κε η «σο­δειά» των ελέγ­χων που πραγ­μα­το­ποί­η­σαν, στο διά­στη­μα με­τα­ξύ 14 και 27 Απρι­λί­ου, μι­κτά κλι­μά­κια του Συ­ντο­νι­στι­κού Κέ­ντρου Αντι­με­τώ­πι­σης Πα­ρε­μπο­ρί­ου (ΣΥ.Κ.Α.Π.), της Οι­κο­νο­μι­κής Αστυ­νο­μί­ας, των Υπη­ρε­σιών του Υπουρ­γεί­ου Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης και Τρο­φί­μων, της Γε­νι­κής Γραμ­μα­τεί­ας Εμπο­ρί­ου του Υπουρ­γεί­ου Οι­κο­νο­μί­ας, Ανά­πτυ­ξης και Του­ρι­σμού, της Υπη­ρε­σί­ας Ερευ­νών και Δια­σφά­λι­σης Δη­μό­σιων Εσό­δων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.), Υπη­ρε­σί­ες των Πε­ρι­φε­ρεια­κών Ενο­τή­των, του ΣΕ­ΠΕ και με τη συν­δρο­μή των το­πι­κών Αστυ­νο­μι­κών Αρ­χών.
 
Οι έλεγ­χοι που διε­νέρ­γη­σαν όλες οι πα­ρα­πά­νω υπη­ρε­σί­ες σε επι­χει­ρή­σεις επε­ξερ­γα­σί­ας-συ­σκευα­σί­ας-τυ­πο­ποί­η­σης-δια­κί­νη­σης και εμπορίας προ­ϊ­ό­ντων-τρο­φί­μων ζω­ι­κής και φυ­τι­κής πα­ρα­γω­γής, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν για πρώ­τη φο­ρά από κοι­νού, ως απο­τέ­λε­σμα «της από­φα­σης της Πο­λι­τεί­ας, στη βά­ση ενός ολο­κλη­ρω­μέ­νου επι­χει­ρη­σια­κού σχε­δί­ου, με το συ­ντο­νι­σμό των αρ­μό­διων ελεγ­κτι­κών Υπη­ρε­σιών, ώστε να επι­τυγ­χά­νε­ται ο υγι­ής αντα­γω­νι­σμός, η τή­ρη­ση των κα­νό­νων της αγο­ράς και η εφαρ­μο­γή της σχε­τι­κής νο­μο­θε­σί­ας».

Δε­κά­δες ήταν οι πα­ρα­βά­σεις που βε­βαιώ­θη­καν και σε αυ­τές συ­μπε­ρι­λαμ­βά­νο­νται αρ­κε­τές που αφο­ρούν τον κλά­δο του κρέ­α­τος. Σύμ­φω­να με την ανα­κοί­νω­ση που εκ­δό­θη­κε:
1. Σε επι­χεί­ρη­ση δια­κί­νη­σης ζώ­ντων ζώ­ων, νω­πών και κα­τε­ψυγ­μέ­νων κρε­ά­των-εκ­με­τάλ­λευ­σης σφα­γεί­ου στην Ατ­τι­κή:
• Από την Διεύ­θυν­ση Οι­κο­νο­μι­κής Αστυ­νο­μί­ας βε­βαιώ­θη­καν 3 πα­ρα­βά­σεις της ασφα­λι­στι­κής νο­μο­θε­σί­ας.
• Από τους ελεγ­κτές του Υπουρ­γεί­ου Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης και Τρο­φί­μων και της Πε­ρι­φε­ρεια­κής Ενό­τη­τας Ανα­το­λι­κής Ατ­τι­κής δια­πι­στώ­θη­καν πα­ρα­τυ­πί­ες όσον αφο­ρά την υγιει­νή των χώ­ρων σφα­γής και την δια­χεί­ρι­ση ζω­ι­κών υπο­προ­ϊ­ό­ντων.
• Από την Υπη­ρε­σία Ερευ­νών και Δια­σφά­λι­σης Δη­μο­σί­ων Εσό­δων πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε φο­ρο­λο­γι­κός έλεγ­χος.
2. Στα διό­δια Μαλ­γά­ρων από μει­κτό κλι­μά­κιο των προ­α­να­φε­ρο­μέ­νων Υπη­ρε­σιών ελέ­χθη­σαν 13 φορ­τη­γά. Βε­βαιώ­θη­καν 3 πα­ρα­βά­σεις (υγειο­νο­μι­κές – άδεια με­τα­φο­ράς κρε­α­το­σκευα­σμά­των). Βε­βαιώ­θη­καν 10 πα­ρα­βά­σεις ΚΟΚ.
3. Σε επι­χεί­ρη­ση χον­δρι­κού εμπο­ρί­ου, επε­ξερ­γα­σί­ας και συ­ντή­ρη­σης κρέ­α­τος στην Ατ­τι­κή:
• Από την Υπη­ρε­σία Ερευ­νών και Δια­σφά­λι­σης Δη­μο­σί­ων Εσό­δων πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε φο­ρο­λο­γι­κός έλεγ­χος.
• Από τους ελεγ­κτές του Υπουρ­γεί­ου Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης και Τρο­φί­μων, δια­πι­στώ­θη­καν πα­ρα­τυ­πί­ες ανα­φο­ρι­κά με την μη τή­ρη­ση των όρων υγιει­νής, απο­κλί­σεις ως προς την προ­βλε­πό­με­νη δια­δι­κα­σία από­ψυ­ξης των προ­ϊ­ό­ντων, και θα ακο­λου­θή­σει έλεγ­χος ιχνη­λα­σι­μό­τη­τας ει­σα­γο­μέ­νων αμνο­ε­ρι­φί­ων και νω­πών υπο­προ­ϊ­ό­ντων κρέ­α­τος. Επί­σης κα­τά τον έλεγ­χο κα­τε­στρά­φη­σαν συ­νο­λι­κά 536 κι­λά νω­πών υπο­προ­ϊ­ό­ντων κρέ­α­τος ακα­τάλ­λη­λα προς κα­τα­νά­λω­ση.
4. Στη Βαρ­βά­κειο Αγο­ρά από μει­κτό κλι­μά­κιο των προ­α­να­φε­ρό­με­νων Υπη­ρε­σιών βε­βαιώ­θη­κε μια πα­ρά­βα­ση από ΣΕ­ΠΕ για ανα­σφά­λι­στο ερ­γα­ζό­με­νο, μια για έλ­λει­ψη πα­ρα­στα­τι­κών και δια­πι­στώ­θη­καν από τον ΕΦΕΤ δύο πα­ρα­βά­σεις που αφο­ρού­σαν ζω­ι­κά προ­ϊ­ό­ντα.
5. Σε Γε­ωρ­γι­κή-Κτη­νο­τρο­φι­κή Επι­χεί­ρη­ση (Σφα­γείο) στη Βό­ρεια Ελ­λά­δα:
• Από τη Διεύ­θυν­ση Οι­κο­νο­μι­κής Αστυ­νο­μί­ας βε­βαιώ­θη­καν πέ­ντε (5) πα­ρα­βά­σεις της ασφα­λι­στι­κής νο­μο­θε­σί­ας.
• Από τη Γε­νι­κή Διεύ­θυν­ση Πε­ρι­φε­ρεια­κής Αγρο­τι­κής Οι­κο­νο­μί­ας και Κτη­νια­τρι­κής δια­πι­στώ­θη­κε ότι 430 αρ­νιά δεν έφε­ραν την προ­βλε­πό­με­νη σή­μαν­ση και δε συ­νο­δεύ­ο­νταν από πι­στο­ποι­η­τι­κά δια­κί­νη­σης προς σφα­γή.
6. Σε σφα­γεία της Αθή­νας κα­τα­σχέ­θη­καν και κα­τα­στρά­φη­καν εντό­σθια και κρέ­α­τα.
7. Σε εται­ρεία της Β. Ελ­λά­δας που δρα­στη­ριο­ποιεί­ται στο Χον­δρι­κό Εμπό­ριο Κρέ­α­τος, προ­ϊ­ό­ντων κρέ­α­τος και σε εκτρο­φή αι­γο­προ­βά­των:
• Από Γε­νι­κή Διεύ­θυν­ση Πε­ρι­φε­ρεια­κής Αγρο­τι­κής Οι­κο­νο­μί­ας και Κτη­νια­τρι­κής δια­πι­στώ­θη­κε η εί­σο­δος 5.302 ζώ­ων και από τον έλεγ­χο προ­έ­κυ­ψε έλ­λειμ­μα 2.000 αμνο­ε­ρι­φί­ων, και σχε­δόν το σύ­νο­λο των ζώ­ων να μη φέ­ρουν την προ­βλε­πό­με­νη σή­μαν­ση για να απο­δει­κνύ­ε­ται η ιχνη­λα­σι­μό­τη­τά τους, και χώ­ρος στα­βλι­σμού τους να μην εί­ναι αδειο­δο­τη­μέ­νος.
8. Από έλεγ­χο στα σφα­γεία Ηπεί­ρου και Δυ­τι­κής Ελ­λά­δας, ανευ­ρέ­θη­σαν 2.100 αρ­νιά χω­ρίς να εί­ναι γνω­στή η προ­έ­λευ­ση και ο προορισμός τους και η υπό­θε­ση διε­ρευ­νά­ται από τις αρ­μό­διες Υπη­ρε­σί­ες.
9. Σε επι­χεί­ρη­ση σφα­γείο στη Β. Ελ­λά­δα :
• Από τη Διεύ­θυν­ση Οι­κο­νο­μι­κής Αστυ­νο­μί­ας βε­βαιώ­θη­καν φο­ρο­λο­γι­κές πα­ρα­βά­σεις κα­θώς και δύο χι­λιά­δες δια­κό­σια (2.200) κι­λά νω­πού βο­οει­δούς κρέ­α­τος δεν δι­καιο­λο­γού­νταν από φο­ρο­λο­γι­κά στοι­χεία.
• Από τη Γε­νι­κή Διεύ­θυν­ση Πε­ρι­φε­ρεια­κής Αγρο­τι­κής Οι­κο­νο­μί­ας και Κτη­νια­τρι­κής δε­σμεύ­τη­καν χί­λια εν­νια­κό­σια (1.900) κι­λά βό­ειου κρέ­α­τος τα οποία δεν έφε­ραν την ετι­κέ­τα με τις προ­βλε­πό­με­νες ση­μάν­σεις βό­ειου κρέ­α­τος.
10. Σε σφα­γείο στην Πε­λο­πόν­νη­σο ανευ­ρέ­θη­σαν ρου­μα­νι­κά σφά­για που δεν ήταν εγ­γε­γραμ­μέ­να και η υπό­θε­ση διε­ρευ­νά­ται πε­ραι­τέ­ρω.
Για όλες τις πε­ρι­πτώ­σεις, ενη­με­ρώ­θη­καν οι αρ­μό­διες υπη­ρε­σί­ες του Κρά­τους για την επι­βο­λή των προ­βλε­πό­με­νων διοι­κη­τι­κών κυ­ρώ­σε­ων και διε­ρευ­νώ­νται πε­ραι­τέ­ρω οι υπο­θέ­σεις που εμπί­πτουν στη φο­ρο­λο­γι­κή και ασφα­λι­στι­κή νο­μο­θε­σία. Όπως ση­μειώ­νε­ται στην ανα­κοί­νω­ση, «οι έλεγ­χοι αυ­τοί εί­ναι ανε­ξάρ­τη­τοι και πέ­ραν των κα­θ’ ύλη και κα­τά τό­πους ελέγ­χων της αγο­ράς, εκά­στης υπη­ρε­σί­ας, που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν το ανω­τέ­ρω διά­στη­μα».
 
 
Πηγή: meatnews.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις