Ε.Ε.: Οι τιμές 15ετίας σε βοδινό, πουλερικά, χοιρινό

Χαμηλή αλλά σταθερή άνοδο στις τιμές του βόειου, έντονη διακύμανση στο χοίρειο και ανοδική τάση στο κρέας πουλερικών διαπιστώνουν οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ύστερα από έρευνα στοιχείων της περιόδου 2000-2016. Για την ίδια περίοδο, όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα, διαπιστώνει ότι η ψαλίδα ανάμεσα στις τιμές της Ε.Ε. και των παγκόσμιων ανταγωνιστών της κλείνει, αν μιλάμε για το βόειο.
 

 Πολύ λιγότερο ισχύει αυτό στην περίπτωση του χοίρειου, ενώ όταν μιλάμε για το ευρωπαϊκό κρέας πουλερικών, αυτό έχει σκαρφαλώσει πολλά σκαλοπάτια στον τομέα της ανταγωνιστικότητας.
 
 
- Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά το βοδινό κρέας, μετά την πτώση του 2001, εξαιτίας κυρίως της κρίσης των «τρελών αγελάδων», οι τιμές ανέβηκαν αργά αλλά σταθερά στην επόμενη 10ετία με αποτέλεσμα να φτάσουν από το μέσο επίπεδο των 2.500ευρώ/τόνο στα 3.800ευρώ/τόνο το 2012-2013. Έκτοτε, και παρά το ρωσικό εμπάργκο, παρέμειναν σχετικά σταθερές.
 
- Για την 15ετία, η μέση τιμή στο χοιρινό κυμάνθηκε από τα 1.400 μέχρι τα 1.600ευρώ/τόνο. Σημειώνεται δε ότι μετά τις υψηλές τιμές της περιόδου 2012-2013 (εξαιτίας της εισαγωγής νέων κανόνων ευζωίας και της συνακόλουθης μείωσης στον πληθυσμό χοίρων) ακολούθησε σημαντική μείωση στις τιμές, που ανέκαμψαν όμως το 2016 εξαιτίας των αυξημένων εξαγωγών στην Κίνα.
 
- Η τιμή στο κρέας πουλερικών χαρακτηρίστηκε από ανοδική τάση τα τελευταία 15 χρόνια, μια τάση την οποία βοήθησε σημαντικά η σταθερή αύξηση στην κατανάλωση. Έτσι οι τιμές αυξήθηκαν από τα 1.400 στα 1.600ευρώ/τόνο. Το 2016 όμως έπεσαν εξαιτίας της υπερπροσφοράς στην ευρωπαϊκή αγορά, αλλά και του ανταγωνισμού από τη Βραζιλία. Πάντως, στην περίοδο από το 2000 μέχρι σήμερα, η Ε.Ε. κέρδισε σε ανταγωνιστικότητα συνολικά, αλλά κυρίως έναντι έναντι των ΗΠΑ.

Πηγή: meatnews.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις