Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης στο πλευρό των πατατοπαραγωγών

Τη διαμαρτυρία τους για τη χαμηλή τιμή της πατάτας εκφράζουν οι αγρότες – πατατοπαραγωγοί της Μεσσήνης, με αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης με ομάδα πατατοπαραγωγών της Μεσσήνης να συναντιέται με τον αντιπεριφεριάρχη Μεσσηνίας προκειμένου να του θέσει το πρόβλημα με τη χαμηλή τιμή της πατάτας, αλλά και να του εκφράσει την ανησυχία της για την τύχη που θα έχουν άλλα θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο όπως την δακοκτονία και διάφορα έργα υποδομής (αρδευτικά, αγροτική οδοποιία).

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος σε σχετική ανακοίνωσή του επίσης αναφέρει ότι όσον αφορά την τιμή της πατάτας και την κατάσταση που επικρατεί με τις εισαγωγές και την αισχροκέρδεια των μεγαλεμπόρων περιμένει την αντίδραση της περιφέρειας και ταυτόχρονα προγραμματίζει τις επόμενες αγωνιστικές του δράσεις έως την δικαίωση των αιτημάτων επιβίωσης που έχει

Συγκεκριμένα, τα αιτήματά του είναι:

– Να αναπληρωθεί τώρα το χαμένο εισόδημα. Να δοθεί έκτακτη ενίσχυση από το κράτος ώστε να καλυφθεί το κόστος παραγωγής, να μείνει ένα εισόδημα για τις αγροτικές οικογένειες και να καλυφθεί το κόστος για την έναρξη της επόμενη παραγωγής.

– Άμεση αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

– Ταυτόχρονα να υπάρξει κάλυψη από το κράτος ασφαλιστικών εισφορών. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, σε είδη πρώτης ανάγκης και αφορολόγητο πετρέλαιο. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικού ή οικιακού ρεύματος.

– Να απαλλαγούν από δημοτικά τέλη και από τις εισφορές στον ΓΟΕΒ (που πληρώνουν για να ποτίζουν την παραγωγή τους).

– Με ευθύνη του κράτους να παρθούν μέτρα για τη διοχέτευση των προϊόντων με προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση. Να μπει φρένο στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων. Να απαγορευτούν οι εισαγωγές στην πατάτα και στα άλλα προϊόντα, ώστε να διοχετευτεί πρώτα η εγχώρια αγροτική παραγωγή. Επιπλέον έλεγχος της ποιότητα των εισαγωγών, πχ η πατάτα Αιγύπτου ραντίζεται με απαγορευμένα φάρμακα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις