Αυστραλία: Οι αγρότες ενώνονται στον πόλεμο της πατάτας

Τα συνδικάτα και οι αγρότες έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να απαιτήσουν από την κυβέρνηση Morrison να αναλάβει δράση για να σταματήσει οι Ευρωπαίοι παραγωγοί να ρίχνουν προϊόντα πατάτας στην Αυστραλία.

Σε μια σπάνια ευθυγράμμιση, τόσο οι συνδικαλιστές όσο και οι αγρότες βλέπουν τις πατάτες τηγανιτές φτηνές από τη Ευρώπη ως απειλή για τα προς το ζην και τελικά την επισιτιστική ασφάλεια της Αυστραλίας.

Η McCain Foods, μια πολυεθνική εταιρεία, δήλωσε ότι οποιοδήποτε τέτοιο ντάμπινγκ θα ήταν καταστροφή για τους καλλιεργητές πατάτας, κίνδυνο για τις επιχειρήσεις της στην Αυστραλία και χιλιάδες περιφερειακές θέσεις εργασίας.

Η Αυστραλιανή Βιομηχανική Ένωση Εργαζομένων, με 70.000 μέλη, έγραψε στον Πρωθυπουργό Σκοτ ​​Μόρισον για την απειλή από την Ευρώπη, όπου υπάρχει απόθεμα 2,6 εκατομμυρίων τόνων πατάτας μετά το κλείσιμο του COVID-19.

Οι εργάτες και οι καλλιεργητές πατάτας θα πραγματοποιήσουν ράλι έξω από τα εργοστάσια τηγανητών McCain Foods στο Ballarat στη Βικτώρια και στο Smithton στην Τασμανία την Παρασκευή, ζητώντας από την κυβέρνηση να προστατεύσει τους αγρότες και τους τοπικούς κατασκευαστές.

Η McCain υποστηρίζει τα ράλι και μαζί με τον άλλο σημαντικό επεξεργαστή πατάτας της Αυστραλίας, Simplot, μίλησε με τους καλλιεργητές σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο στα συμβόλαια προμήθειας.

Ένας εκπρόσωπος της McCain είπε ότι η πιθανή άφιξη του προϊόντος από το Βόρειο Ημισφαίριο θα ήταν "καταστροφική για τους καλλιεργητές πατάτας".

«Αποτελεί κίνδυνο για την επιχείρησή μας ως επεξεργαστής και τις χιλιάδες περιφερειακές θέσεις εργασίας που υποστηρίζουμε», είπε.

«Εάν επιτρέπεται η απόρριψη εκατοντάδων χιλιάδων τόνων παγωμένων πατατών στην αγορά μας, οι καλλιεργητές μπορεί να χρειαστεί να αναζητήσουν εναλλακτικές καλλιέργειες. Αυτό σημαίνει ότι η προσφορά φρέσκιας πατάτας στην Αυστραλία απειλείται.»

Ο ΜακΚέιν δήλωσε ότι υποστήριξε πλήρως την εκστρατεία των καλλιεργητών και τις ενέργειες της AMWU ενάντια σε αυτήν την «άνευ προηγουμένου απειλή».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις