ΗΠΑ: Ανοίγει δρόμο για κυρώσεις στον αγωγό της Ρωσίας

Αυξάνοντας την πίεση στη Γερμανία, η διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άνοιξε το δρόμο την Τετάρτη (15 Ιουλίου) για σκληρές κυρώσεις καθώς ο σύμμαχος προχωρά με τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 με τη Ρωσία.

«Είναι μια ξεκάθαρη προειδοποίηση για τις εταιρείες - η ενίσχυση και η συνέχιση των έργων κακής επιρροής της Ρωσίας δεν θα γίνουν ανεκτά», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo σε συνέντευξη Τύπου.

«Βγείτε τώρα ή διακινδυνεύστε με τις συνέπειες», προειδοποίησε.

Το Nord Stream 2, το οποίο είναι σχεδόν έτοιμο κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, αναμένεται να διπλασιάσει τις αποστολές ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, με κόστος 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Trump πέρυσι υπέγραψε νομοθεσία που στοχεύει τους εργολάβους που εργάζονται στο Nord Stream 2 και ένα άλλο ρωσικό έργο φυσικού αερίου, το TurkStream, το οποίο περνά μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Ωστόσο, ενώ αυτές οι κυρώσεις επικεντρώθηκαν στην τεχνική βοήθεια, ο ξεχωριστός νόμος Countering America’s Adversaries Through Sanctions προβλέπει αυστηρά μέτρα που μπορεί να περιλαμβάνουν διακοπή της πρόσβασης στο χρηματοοικονομικό σύστημα των ΗΠΑ.

Αφού ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε απρόθυμα αυτήν την πράξη το 2017, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Ρέξ Τίλσον εξαίρεσε το Nord Stream 2 και το TurkStream με την αιτιολογία ότι οι εργασίες για τα έργα είχαν αρχίσει πριν από το νόμο.

Η Pompeo ανακοίνωσε αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές για την άρση των εξαιρέσεων, που σημαίνει ότι οι γερμανικές εταιρείες θα υποστούν κυρώσεις ακόμη και για μικρές επενδύσεις.

Η απόφασή του δεν επιτρέπει από μόνη της καμία ενέργεια, η οποία πρέπει ακόμη να καθοριστεί από τη διοίκηση.

Η Γερμανία εξέφρασε οργή για τον προηγούμενο νόμο περί κυρώσεων, λέγοντας ότι παρενέβη στις εσωτερικές της υποθέσεις.

Ωστόσο, η Ουκρανία, η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής εξέφρασαν φόβο ότι το Nord Stream 2 θα ενθαρρύνει περαιτέρω τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Προσθέτουμε σήμερα τη φωνή μας σε εκείνες τις ευρωπαϊκές φωνές που ανησυχούν για τη ρωσική επιθετικότητα», δήλωσε ο Chris Robinson, ανώτερος διπλωμάτης των ΗΠΑ που χειρίζεται τη Ρωσία.

«Τα εργαλεία που έχουμε διαθέσει σήμερα βοηθούν στην ενίσχυση αυτού του μηνύματος», είπε στους δημοσιογράφους.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις