Γιατί οι παραγωγοί γάλακτος της ΕΕ θέλουν τη νίκη Μπάιντεν
παραγωγοί γάλακτος Μπάιντεν

Με τα γαλακτοκομικά προϊόντα να διακρίνονται στις ετήσιες ευρωπαϊκές εισαγωγές αξίας 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στα οποία η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε δασμούς εισαγωγής 25%, ο υπεύθυνος του Λευκού Οίκου δεν θα βρει πάρα πολλούς υποστηρικτές στη γαλακτοκομική βιομηχανία της ΕΕ για την επανεκλογή του.

Αντ 'αυτού, ελπίζουν για μια νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του επόμενου μήνα στις ΗΠΑ.

Ως αποτέλεσμα της απόφασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) πέρυσι, οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς 25% σε ευρωπαϊκές εισαγωγές αξίας 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ως αντίποινα για την κρατική υποστήριξη της εταιρείας Airbus από την Ευρώπη.

Η εμπορική ένταση μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ σημείωσε ανοδική πορεία την προηγούμενη εβδομάδα όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου εξουσιοδότησε την ΕΕ να επιβάλει δασμούς σε αμερικανικά αγαθά αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, για αντίποινα κατά των επιδοτήσεων για τον αμερικανικό προγραμματιστή Boeing.

Οι δύο πλευρές έχουν εγκλωβιστεί σε μια 16χρονη διαμάχη στον ΠΟΕ που εδρεύει στη Γενεύη σχετικά με τη βοήθεια στις βιομηχανίες αεροσκαφών τους, στην οποία εκτιμάται ότι είναι η μεγαλύτερη εταιρική εμπορική διαφορά στον κόσμο.

Τώρα, η ΕΕ αναμένεται να αποφύγει την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, εμποδίζοντας την επιβολή δασμών εισαγωγής σε προϊόντα όπως τα αεροσκάφη της Boeing, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθούν οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Και αν κερδίσει ο Μπάιντεν, η Ευρώπη μπορεί να βρει ευκολότερες τις εμπορικές διαπραγματεύσεις.

Η αναστολή είναι καλό νέο για την Ευρωπαϊκή Ένωση Γαλακτοκομικών Προϊόντων, η οποία συνυπέγραψε επιστολή τον Αύγουστο με άλλους τομείς που επλήγησαν από τα τιμολόγια των ΗΠΑ, προτρέποντας την ΕΕ και τις ΗΠΑ να τερματίσουν τις εμπορικές διαφορές αεροσκαφών που βλάπτουν τις γαλακτοκομικές εταιρείες με τιμωρητικά τιμολόγια.

Εάν η ΕΕ αναγκαστεί να εκδώσει αντίποινα, έχει δασμούς 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων εναντίον των ΗΠΑ που είχαν απομείνει από προηγούμενη υπόθεση, οπότε θα μπορούσε να πάει σε πόλεμο με δασμούς 8,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων εισαγωγών των ΗΠΑ, με την άδεια του ΠΟΕ.

Τα συστατικά υπάρχουν για την αύξηση της εμπορικής τριβής μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Ευτυχώς για τη γαλακτοκομική βιομηχανία της ΕΕ, το παγκόσμιο εμπόριο και οι εξαγωγές της ήταν εξαιρετικά ισχυρές, διαφορετικά, οι δασμοί των ΗΠΑ θα ήταν πολύ λιγότερο εύχρηστοι.

Για παράδειγμα, οι εξαγωγές τυριών της ΕΕ προς την Ιαπωνία αυξήθηκαν κατά 12% φέτος χάρη σε μια εμπορική συμφωνία. Ως αποτέλεσμα, η Ιαπωνία έχει γίνει ο δεύτερος πιο σημαντικός προορισμός εξαγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, αντικαθιστώντας τις ΗΠΑ.

Η ΕΕ αναφέρει ότι το εμπόριο γαλακτοκομικών προϊόντων με τις ΗΠΑ εξακολουθεί να επηρεάζεται από τη διαμάχη για τα αεροσκάφη, αλλά «οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές είναι ένας πιθανός παράγοντας αλλαγής παιχνιδιού στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ»

Οι εξαγωγείς της ΕΕ έχουν ενθαρρυνθεί από τον κορυφαίο σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του υποψήφιου για προεδρικούς υποψηφίους, λέγοντας ότι ο Τζο Μπάιντεν θα τερματίσει τον «τεχνητό εμπορικό πόλεμο» που ξεκίνησε ο Ντόναλντ Τραμπ ενάντια στην ΕΕ, εάν κερδίσει τις εκλογές των ΗΠΑ.

Ενώ η κυβέρνηση Trump απειλεί και επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές της ΕΕ για τη διαφωνία Boeing-Airbus και μια διαμάχη σχετικά με το φόρο ψηφιακών υπηρεσιών, ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Μπάιντεν Άντονι Μπλέκεν είπε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να «βελτιώσουν τις οικονομικές μας σχέσεις» με την ΕΕ, δεδομένου του μπλοκ σημασία ως αγορά, και επειδή ήταν επιζήμιο να πολεμήσουμε με τους συμμάχους των ΗΠΑ.

«Πρέπει να τερματίσουμε έναν τεχνητό εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησε η κυβέρνηση Τραμπ», δήλωσε ο κ. Blinken σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου Εμπορίου των ΗΠΑ.

Οι εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη έχουν επιδεινωθεί υπό τον κ. Τραμπ, ο οποίος κατηγόρησε την Ευρώπη ότι είναι «σχεδόν τόσο κακή με τα χρόνια όσο η Κίνα» στο εμπόριο.

Ο Τραμπ έχει επίσης απειλήσει επανειλημμένα τιμολόγια σε ευρωπαϊκά αυτοκίνητα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων και μίλησε για το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ σε αγαθά με την Ευρώπη.

Ο κ. Blinken είπε ότι ο κ. Τραμπ δημιούργησε μια «αυτοτραυματισμένη πληγή που δηλητηριάζει τις σχέσεις» με την ΕΕ, ενώ επιβάλλει οικονομικό κόστος στις ΗΠΑ πιέζοντας υψηλότερο κόστος στους Αμερικανούς καταναλωτές.

«Αντί να πληγώσουμε τους πολίτες μας και να πολεμήσουμε με τους δημοκρατικούς συμμάχους μας, θα έπρεπε να εργαστούμε για μια δίκαιη προσέγγιση στο διεθνές εμπόριο και τις επενδύσεις», δήλωσε ο κ. Blinken, ο οποίος διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας κατά τη διάρκεια του Ομπάμα.

Είπε ότι υπήρχε «μια διαρκής αυξανόμενη ανισορροπία» στο εμπόριο γεωργικών προϊόντων, λόγω των κανόνων της ΕΕ που «μας εμποδίζουν να πουλάμε αγαθά όπου είμαστε πολύ ανταγωνιστικοί». Ωστόσο, αναγνώρισε την άποψη της ΕΕ ότι, όταν περιλαμβάνει υπηρεσίες, όπου οι ΗΠΑ είχαν εμπορικό πλεόνασμα με την ΕΕ, η σχέση ήταν πιο ισορροπημένη.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις