Γ.Πασχαλίδης για τη νέα Κ.Α.Π. και τις αποζημιώσεις για την ακαρπία στις αμυγδαλιές

Κατόπιν επικοινωνίας με παράγοντες του Υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, ο βουλευτής Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πασχαλίδης, ενημερώνει τους επαγγελματίες γεωργούς ότι, στην τακτική σύνοδο του συμβουλίου υπουργών γεωργίας και αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, υπογράφηκε μία ιστορικής σημασίας συμφωνία, για την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π.) της περιόδου 2022-2027, έπειτα από δυόμισι, περίπου, έτη δύσκολων διαπραγματεύσεων. Ο Έλληνας υπουργός, Μάκης Βορίδης, πέτυχε να υπάρξει σημαντικός βαθμός ευελιξίας στην εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων (eco schemes) του Πυλώνα Ι (άμεσες ενισχύσεις), προκειμένου να μη χαθούν ευρωπαϊκοί πόροι. Επιπλέον, συμφωνήθηκε η δυνατότητα συμψηφισμού γεωργοπεριβαλλοντικών δαπανών του Πυλώνα ΙΙ (αγροτική ανάπτυξη) με τα ποσά που θα διατεθούν για την υλοποίηση των οικολογικών σχημάτων.

Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης σχετικά με τα πρότυπα για την καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση της γης #8 (αμειψισπορά) και #9 (διατήρηση μη παραγωγικών στοιχείων και περιοχών για τη βελτίωση της βιοποικιλότητας στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις), συμφωνήθηκε να εφαρμόζονται σε εκτάσεις πάνω από 100 στρέμματα χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση. Τέλος, ο υπουργός πέτυχε να εξαιρεθούν οι μικροκαλλιεργητές που λαμβάνουν ενισχύσεις έως και 2.000 ευρώ ετησίως από τη δημοσιονομική πειθαρχία, όπως και να υπόκεινται σε πιο απλοποιημένους ελέγχους, με στόχο τη διασφάλιση της συμβολής τους στις φιλικές προς το φυσικό περιβάλλον απαιτήσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Γιάννης Πασχαλίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Κατά τις επιμέρους συναντήσεις με τον υπουργό το προηγούμενο διάστημα, είχε αναφερθεί στη σημασία της νέας Κ.Α.Π., αλλά και για τις προσπάθειες του να διασφαλίσει, όσο καλύτερα μπορεί, τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών, εκπροσωπώντας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ευχαριστώ πολύ τον υπουργό και το επιτελείο του για τις κινήσεις τους».

Επίσης, κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό, με θέμα: «Επίσπευση διαδικασιών, για αποζημίωση της περσινής ακαρπίας στις αμυγδαλιές». Βασιζόμενος στη διάταξη του άρθρου 71 του ν.4235/2014, βάσει του οποίου υπήχθησαν στους ασφαλιζόμενους κινδύνους και αποζημιώνονται από τον ΕΛ.Γ.Α. οι ζημιές από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, που επηρεάζουν μειωτικά την εξέλιξη της αναμενόμενης παραγωγής στις δενδρώδεις καλλιέργειες (ακαρπία), πάνω από ένα ορισμένο ποσοστό κατά Νομό, κατέστησε γνωστό στον υπουργό το πρόβλημα των ζημιών στις καλλιέργειες αμυγδαλιάς, οι οποίες επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό, ιδίως στην περιοχή Οφρυνίου του Δήμου Παγγαίου του Νομού Καβάλας, λόγω των απρόσμενων κλιματολογικών αλλαγών το έτος 2019, με αποτέλεσμα τη σχεδόν μηδαμινή παραγωγή, που κυμάνθηκε σε ποσοστό μόλις 8% έως 10% λόγω ακαρπίας. Κατόπιν των ανωτέρω, υπέβαλε ερώτημα στον υπουργό σχετικά με τον χρόνο έναρξης των παράλληλων διαδικασιών για τη χορήγηση των αποζημιώσεων στους παραγωγούς, καθώς και με τον χρόνο ολοκλήρωσης της αναλογιστικής μελέτης, για την κάλυψη των περυσινών ζημιών, ώστε να καταβληθούν τα χρήματα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις