ΓΕΩΤΕΕ: Σχετικά με τη σχεδιαζόμενη μεταφορά αρμοδιοτήτων για τα ζώα συντροφιάς στο Υπουργείο Εσωτερικών
ΓΕΩΤΕΕ ζώα συντροφιάς στο Υπουργείο Εσωτερικών

Με έκπληξη και αγανάκτηση παρακολουθούμε την προσπάθεια επαναφοράς του θέματος της μεταφοράς αρμοδιοτήτων για τα ζώα συντροφιάς από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Επισημαίνουμε ότι το θέμα είχε συζητηθεί ξανά, αναλυτικά, πριν από 9 χρόνια (το 2011), όταν και, με επίσημη τοποθέτησή του, το καθ’ ύλη αρμόδιο Υπουργείο τεκμηρίωσε πλήρως την ορθότητα αλλά και αναγκαιότητα της υπαγωγής των αρμοδιοτήτων που αφορούν τη προστασία των ζώων συντροφιάς στο Υπ.Α.Α.Τ..

Όσον αφορά την ουσία του θέματος, το Επιμελητήριό μας είχε τοποθετηθεί και στη Βουλή των Ελλήνων, τον Ιούλιο του 2020, κατά τη συζήτηση του Ν. 4711/2020 για την Απλούστευση του Πλαισίου Άσκησης Οικονομικών Δραστηριοτήτων Αρμοδιότητας Υπ.Α.Α.Τ.

Τόσο η κοινοτική όσο και η εθνική νομοθεσία, επιβάλλουν την υπαγωγή των εν λόγω αρμοδιοτήτων στο Υπ.Α.Α.Τ.. Ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (WOAH) το περιλαμβάνει στις κατευθυντήριες οδηγίες του. Η ίδια η προστασία της υγείας των ζώων συντροφιάς επιβάλει την υπαγωγή των αρμοδιοτήτων αυτών στις κτηνιατρικές υπηρεσίες του Υπ.Α.Α.Τ., τις μόνες υπηρεσίες στη χώρα μας που διαθέτουν την επιστημονική στελέχωση και την υλικοτεχνική υποδομή που μπορούν να εξασφαλίσουν την υγεία και ευζωία των ζώων συντροφιάς.

Πέραν των άνω, μια σειρά από προγράμματα που αφορούν τα ζώα συντροφιάς (αντιλυσσική προστασία, καταπολέμηση ζωοανθρωπονόσων κλπ.) και εφαρμόζει η Ελλάδα από το 2012, αποτελούν αντικείμενο της κτηνιατρικής υπηρεσίας. Οποιαδήποτε λοιπόν προσπάθεια αφαίρεσης των υπό συζήτηση αρμοδιοτήτων από το Υπ.Α.Α.Τ. δημιουργεί άμεσους κινδύνους για την υγεία των ζώων συντροφιάς και γενικότερα τη δημόσια υγεία, καθιστά δε εξαιρετικά προβληματική έως αδύνατη τη συμμόρφωση της χώρας μας με τους σχετικούς κοινοτικούς και διεθνείς κανόνες και οδηγίες.

Εφόσον λοιπόν οι φιλοζωικές οργανώσεις, η πολιτεία και η κυβέρνηση θέλουν να ενισχύσουν την υγεία και ευζωία των ζώων συντροφιάς, τότε αποτελεί μονόδρομο η ενίσχυση και αναβάθμιση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, σε κάθε επίπεδο, και όχι η μεταφορά των σχετικών αρμοδιοτήτων στο Υπουργείο Εσωτερικών, μεταφορά που στερείται κάθε λογικής και επιστημονικής τεκμηρίωσης. Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας θα στηρίξει κάθε προσπάθεια στην κατεύθυνση αυτή.

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις