9ο Athens Tax Forum-Το φορολογικό σύστημα και το νέο οικονομικό μοντέλο

 Με μεγάλη επιτυχία  πραγματοποιείται το 9ο Athens Tax Forum με τίτλο: Η στοχευμένη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης, εγγύηση βέλτιστης λειτουργίας του φορολογικού συστήματος , που διοργανώνει το Ελληνο-Aμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριομ στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία .
 
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Γιάννος Γραμματίδης, στην εναρκτήρια ομιλία του σημείωσε: «Το 9ο Φορολογικό μας Συνέδριο διοργανώνεται κάτω από το βάρος της 6ης χρονιάς ύφεσης της ελληνικής οικονομίας. Σε μια περίοδο που οι αντοχές του πολίτη έχουν εξαντληθεί, οι ελληνικές επιχειρήσεις ασφυκτιούν, η ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι η μεγάλη απούσα και η κοινωνία βρίσκεται σε κατάσταση αφόρητης πίεσης. Σε μια περίοδο ακόμα όπου οι συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας έναντι των διεθνών πιστωτών της είναι αμείλικτες. Τέλος, σε μια περίοδο όπου δοκιμάζεται η συνοχή της ευρωπαϊκής οικογένειας κάτω από το βάρος των δημοσιονομικών ανισορροπιών, ιδιαίτερα μετά την έκρηξη τού Κυπριακού προβλήματος πού εισάγει και μια νέα, καθαρά γεωπολιτική διάσταση στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πρόβλημα και μεγαλώνει τις διεθνείς του επιπτώσεις. Ένα πρόβλημα πού δεν είναι πια μόνο οικονομικό και κοινωνικό, αλλά και βαθειά πολιτικό στη σύσταση του».  Επεσήμανε δε, ότι: είναι άλλο πράγμα η χάραξη οικονομικής πολιτικής κι άλλο πράγμα η πρακτική της υλοποίηση. Είναι άλλο πράγμα η μεταρρύθμιση κι άλλο η εφαρμογή της. Αυτή η διάκριση έχει ιδιαίτερη σημασία για την χώρα μας όπου πραγματικά καταβάλλεται μια υπεράνθρωπη μεταρρυθμιστική προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό των δομών της οικονομίας, πού, όμως, υπονομεύεται από το ίδιο το σύστημα δημόσιας διακυβέρνησης πού είτε δεν μπορεί είτε δεν επιθυμεί να παρακολουθήσει και να υπηρετήσει το νέο οικονομικό μοντέλο».
 
Ο Πρόεδρος της Φορολογικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου, κ Σταύρος Κώστας, στην εισηγητική του ομιλία, έθεσε το κυρίαρχο ερώτημα: «Τι είδους φορολογικές πολιτικές πρέπει επιτέλους να υιοθετούνται, ώστε η φορολογία εκπληρώνοντας την αποστολή της, να μην μετατρέπεται μονομερώς και λόγω της δημοσιονομικής της παρέμβασης σε εμπόδιο, αλλά αντιθέτως να μετουσιώνεται σε παράγοντα θετικό, για την οικονομία και την βιώσιμη επιχειρηματική ευκαιρία. Ακόμη δε να συμβάλλει καταλυτικά και χωρίς διλήμματα, στην πυροδότηση της οικονομικής ανάπτυξης, στη διαμόρφωση συνθηκών δημοσιονομικής βιωσιμότητας, αλλά και την αποκατάσταση του αναγκαίου αισθήματος εμπιστοσύνης πολιτών και επιχειρήσεων, απέναντι στο οικονομικό μοντέλο όπου τα πρόσωπα αυτά οικονομούν».
Και συνέχισε τονίζοντας ότι απαιτείται: « Ένα συντεταγμένο σύνολο, από νόμους, θεσμούς, διαδικασίες, πρόσωπα και συμπεριφορές, η αποδοτικότητα του οποίου θα προκρίνεται, με κριτήριο αξιολόγησης τα γενικώς αποδεκτά ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως,
Εγγύηση για βιώσιμα φορολογικά έσοδα, με προστασία της φορολογητέας βάσης Θετική επίδραση στην ανάπτυξη και την απασχόληση - Αποτελεσματική αντίσταση στις οικονομικές διακυμάνσεις  - Να μην βασίζεται σε αμφίβολες, κυκλικού χαρακτήρα, φορολογητέες βάσεις - Να εξασφαλίζει κίνητρα για απασχόληση, καινοτομία και βιώσιμες επενδύσεις - Να προβλέπει μικρότερη φορολογική επιβάρυνση στο εισόδημα εργασίας και
μεγαλύτερη στην κατανάλωση και την περιβαλλοντολογική επιβάρυνση - Με άλλα λόγια, να προστατεύει τα δικαιώματα των φορολογουμένων χωρίς να πλήττει τα συμφέροντα του Κράτους».
 
Ο κ. Χάρης Κυριαζής, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος ΣΕΒ επεσήμανε στην ομιλία του τις ουσιαστικές ελλείψεις του φορολογικού μας σσυστήματος, την αποτελεσματικότητα και την εμπιστοσύνη των φορολογουμένων. Οι συνέπειες αυτών είναι  η αίσθηση ότι έχει αυξηθεί η φοροδιαφυγή και η αυθαιρεσία και η αίσθηση αδικίας ή ματαιότητας που τροφοδοτεί την τάση για φοροδιαφυγή. Η κρίσιμη ομως επίπτωση στην παρούσα συγκυρία είναι η αρνητική εικόνα για προσέλκυση επενδύσεων. Συνέχισε τονίζοντας ότι χρειάζεται επανασχεδιασμός νέου φορολογικού συστήματος πάνω σε λευκό χαρτί, ενίσχυση της διασφάλισης για τη σταθερότητα του συστήματος, πρόγραμμα πρώτης εφαρμογής και σχεδιασμός μετάβασης.
 
O κ. Chris Sanger, Global Director Tax Policy Services, Ernst & Young σημείωσε στην κεντρική ομιλία «Σε αυτή την ενδιαφέρουσα περίοδο της μεταρρύθμισης του ελληνικού φορολογικού συστήματος και της φορολογικής διοίκησης, υπάρχει πραγματική ευκαιρία να κτιστεί μια διοίκηση που μπορεί να απαντήσει στις προκλήσεις του σήμερα αλλά και της νέας εποχής. Είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη μας:

 -   Αν η αλλαγή έχει σχεδιαστεί να βελτιώσει τα έσοδα,  τη διαμόρφωση πολιτικής, τα έξοδα ή την εμπειρία
 -  Πως θα είναι η φορολογική διοίκηση μετά τη μεταρρύθμιση: διαφανής; αποτελεσματική στον έλεγχο; ακέραια στις διαφωνίες;
  -  Αν η μεταρρύθμιση θα ικανοποιήσει τις ανάγκες των επιχειρήσεων με συνέπεια, ταχύτητα και σαφήνεια».

 
Ακολουθούν οι ομιλίες των κ.κ.: Γεώργιος Σταθάκης, Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης & Βουλευτής ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ-ΕΚΜ, Κατερίνα Σαββαϊδου, Λέκτορας, Φορολογικό Δίκαιο, ΑΠΘ – Καθηγήτρια Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, Αλέξανδρος Μάνος, Διευθύνων Σύμβουλος, Γενική Τράπεζα, Αντώνης Δεσπύρης, Tax Partner PwC, Ιωάννης Σταυρόπουλος Διευθύνων Εταίρος, Σταυρόπουλος και Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρία, Χάρης Θεοχάρης, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χρήστος Γκόρτσος, Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Ένωσης Τραπεζώνμ Νικόλαος Πέππας, Country Manager Greece & Cyprus, SAS Institute S.A., Χρήστος Αλτιπαρμάκης, Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών, Energizer Hellas, Ευάγγελος Αμπελιώτης, Φοροτεχνικός Αναλυτής, Εταίρος, Union Programming Group, Απόστολος Ρεφενές, Πρόεδρος Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ), Βασίλης Γκόβαρης, Group CFO, Ελληνικά Χρηματιστήρια, Πάνος Αλεξανδρής, Εταίρος, Κυριακίδης Γεωργόπουλος Δικηγορική Εταιρία, Γρηγόρης Ταπεινός, Senior  Partner KEY Consultants, Στέλιος Σταυρίδης, Πρόεδρος, Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Οι εργασίες του Forum θα ολοκληρωθούν με ομιλία του Υφυπουργού Οικονομικών, κ. Γιώργου Μαυραγάνη.

 
 
Gold Sponsor: Ernst & Young
Silver Sponsor: Κυριακίδης Γεωργόπουλος Δικηγορική Εταιρία
Bronze Sponsor: Deloitte
Χορηγοί Επικοινωνίας: Ναυτεμπορική, Business Partners,CFO Agenda, European Business Review, Intelligent Life, SBC
Χορηγοί Διαδικτυακής Επικοινωνίας: naftemporiki.gr, breakthrougreece.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις