ΕΕ: Συμφωνία για τον προϋπολογισμό 2021-2027 - Στα 8 δισ. ευρώ η ενίσχυση στους αγρότες
Πολιτική συμφωνία για την ανάκαμψη της ΕΕ

Οι διαπραγματευτές συμφώνησαν να προκαταβάλουν όλα τα κονδύλια που διατέθηκαν για τις αγροτικές κοινότητες από το μέσο ανάκαμψης της ΕΕ έως το 2021 και το 2022. Η Επιτροπή είχε προτείνει να αποδεσμευτεί η χρηματοδότηση μεταξύ του 2022 και του 2024. Περίπου το 30% της βοήθειας των 8,07 δισεκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί το 2021, και το υπόλοιπο 70% θα κυκλοφορήσει το 2022, λέει το συμφωνημένο κείμενο.

Οι ευρωβουλευτές κατάφεραν να εξασφαλίσουν τουλάχιστον το 37% της χρηματοδότησης ανάκαμψης για βιολογικούς αγρότες, για δράσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον και το κλίμα και για την καλή μεταχείριση των ζώων. Τουλάχιστον το 55% του ταμείου θα υποστηρίξει τις νεοσύστατες επιχειρήσεις και τις επενδύσεις σε αγροκτήματα που συμβάλλουν σε μια ανθεκτική, βιώσιμη και ψηφιακή ανάκαμψη. Το μερίδιο της χρηματοδότησης ανάκαμψης που θα δαπανήσουν οι χώρες της ΕΕ σε περιβαλλοντικά ευεργετικές πρακτικές δεν θα πρέπει να είναι χαμηλότερο από το ποσοστό του κονδυλίου αγροτικής ανάπτυξης της ΕΕ που ξοδεύουν επί του παρόντος για το σκοπό αυτό.

Υψηλότερη συγχρηματοδότηση από την ΕΕ χωρίς συνεισφορά από χώρες της ΕΕ

Η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει έως και το 100% των επιλέξιμων μέτρων από τα πρόσθετα κεφάλαια που παρέχονται από την ΕΕ επόμενης γενιάς ενώ οι χώρες της ΕΕ δεν θα χρειαστεί να συνεισφέρουν επιπλέον χρήματα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς τους.

Οι διαπραγματευτές συμφώνησαν ότι οι επενδύσεις που έγιναν από αγρότες και μεταποιητές τροφίμων που συμβάλλουν σε μια βιώσιμη και ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη μπορούν να υποστηριχθούν έως και το 75% του κόστους. Οι ευρωβουλευτές κατάφεραν επίσης να αυξήσουν το ανώτατο όριο για την ενίσχυση εκκίνησης επιχειρήσεων από το Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης για νέους αγρότες από 70.000 ευρώ σε 100.000 ευρώ.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει δείξει για άλλη μια φορά ότι μπορεί να οδηγήσει και να οδηγήσει τη νομοθετική διαδικασία της ΕΕ, να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες και να ζητήσει υποστήριξη από τους πολίτες μας, τις αγροτικές κοινότητες και τους αγρότες μας και τους παραγωγούς τροφίμων. Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση ανάκαμψης της ΕΕ σε χρόνο ρεκόρ για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και να ψηφιοποιήσουμε τον τομέα. όχι μόνο να χρηματοδοτήσουμε τις λύσεις όπως συνήθως Κάνοντας αυτό, δείχουμε συγκεκριμένη αλληλεγγύη στην ΕΕ με έναν τομέα που, ακόμη και στις πιο σκοτεινές μέρες της πανδημίας COVID-19, δεν έχει απογοητεύσει ποτέ τους πολίτες της ΕΕ », δήλωσε ο εισηγητής Paolo De Castro (S&D, IT) .

«Καταφέραμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να συμφωνήσουμε ότι η απεγνωσμένα αναγκαία οικονομική βοήθεια για τους αγρότες της ΕΕ, τους παραγωγούς τροφίμων και τους δικαιούχους της υπαίθρου θα αποδεσμευτεί γρήγορα. Τώρα πρέπει να ολοκληρώσουμε γρήγορα τις διαπραγματεύσεις για τους κανόνες της ΚΑΠ για το 2021 και το 2022, έτσι ώστε, έως το τέλος του έτους, να έχουμε εγκριθεί σχετικοί κανόνες για να βοηθήσουμε τους αγρότες να είναι πιο ανθεκτικοί στο μέλλον », δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας Norbert Lins (EPP, DE) .

Επόμενο βήμα η έγκριση από το Κοινοβούλιο και και από το Συμβούλιο

Το κείμενο σχετικά με το μέσο ανάκαμψης της ΕΕ επόμενης γενιάς θα ενσωματωθεί στον μεταβατικό κανονισμό της ΚΑΠ. Οι συμφωνημένοι μεταβατικοί κανόνες της ΚΑΠ θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθούν από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο προτού τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021.

Το μέσο ανάκαμψης της ΕΕ πρέπει να συμφωνηθεί από το Συμβούλιο και επί του παρόντος διαπραγματεύεται στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων για το ΠΔΠ και τους ιδίους πόρους.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις