Περιστέρης: Οι ΑΠΕ ρίχνουν τις τιμές ρεύματος για καταναλωτές και βιομηχανία

Σύντομα η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ανακοινώσει το πλέγμα των παρεμβάσεων της για το θέμα του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ, σημείωσε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης.

Ο ίδιος μιλώντας στο Renewable & Storage Forum, κράτησε κλειστά τα χαρτιά του αναφορικά με τις παρεμβάσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τον κλείσιμο της «μαύρης» τρύπας του ΕΛΑΠΕ αρκούμενος στο να επισημάνει πως «πρόκειται για μία ολιστική μεταρρυθμιστική παρέμβαση». Εξήγησε ότι το πακέτο των μέτρων θα στηριχθεί σε δύο άξονες, στην βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ και της αγοράς των ΑΠΕ καθώς και σε μέτρα που θα αφορούν συνολικά την αγορά. Ο Κωστής Χατζηδάκης, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση αυτή είναι μεταρρυθμιστική» και κατά τον ίδιο «οι παρεμβάσεις δεν θα έχουν σχέση με όσα έχουν δει τελευταία το φως της δημοσιότητας».

Στην ίδια εκδήλωση για το καυτό θέμα των ΑΠΕ τοποθετήθηκαν κι εκπρόσωποι της αγοράς και μεγάλων εταιριών.

Ο Γιώργος Περιστέρης μιλώντας υπό την ιδιότητα του προέδρου του ΕΣΗΑΠΕ (ηλεκτροπαραγωγοί από ΑΠΕ) στάθηκε σε τρία σημεία:

Οι ΑΠΕ είναι φθηνές πλέον βάσει των αποτελεσμάτων της τεχνολογικής προόδου. Εχει πέσει κατακόρυφα το κόστος εγκατάστασης σε φωτοβολταϊκά και αιολικά επειδή έχει ανέβει η παραγωγικότητα των νέων μηχανών.

1. Τα έργα των ΑΠΕ και ιδίως τα καινούργια ρίχνουν την τιμή και το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως σημείωσε «αυτό δεν θα συνέβαινε αν δεν υπήρχαν υποστηρικτικά συστήματα που επένδυσαν με υψηλά κόστη. Να υπενθυμίσουμε», πρόσθεσε ότι «η χονδρεμπορική τιμή στην Ελλάδα είναι ακριβότερη» αλλά κατά τον ίδιο τα αίτια είναι «η έλλειψη διασυνδέσεων, η υψηλή φορολογία και η στρέβλωση της αγοράς που απέτρεψαν να δημιουργηθεί ένα επίπεδο γήπεδο για όλους τους παίκτες της αγοράς».

2. Οι ΑΠΕ, κατά τον κ. Περιστέρη συνεισφέρουν στο κόστος της βιομηχανίας: «Υπάρχει παρανόηση ότι τάχα επιβαρύνουν τη βιομηχανία. Ουδέν ψευδέστερο», είπε χαρακτηριστικά και επισήμανε: «Ρίχνουν το κόστος, χαμηλώνουν την Οριακή Τιμή Συστήματος με βάση την οποία προμηθεύονται ρεύμα οι βιομηχανίες και επίσης δεν επιβαρύνονται, και σωστά, από το ΕΤΜΕΑΡ».

3. Η ένταξη των ΑΠΕ στο target model, είναι σωστή πολιτική, σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ αλλά θα απαιτηθεί μία μεταβατική περίοδος. Κατά τον ίδιο θα πρέπει να φτάσουμε στην κατάργηση των διαγωνισμών αν και υπάρχουν χώρες, συμπλήρωσε όπου αυτοί συνεχίζονται (π.χ. Ισπανία).

Τέλος ο Γιώργος Περιστέρης, προέτρεψε τους εμπλεκόμενους ώστε να «επικρατήσει νηφαλιότητα και ψυχραιμία για το θέμα της αντιμετώπισης του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ. Θέλω να πιστεύω ότι τα μέτρα θα κινηθούν περισσότερο στη μεταρρυθμιστική λογική και δεν υπάρξουν άλλες παρενέργειες».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις