Greta Thunberg: Ο χρόνος για μικρές τροποποιήσεις στην ΚAΠ έχει τελειώσει

Σε μια εικονική συνάντηση με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Επιτροπής Frans Timmermans, μια ομάδα νεαρών ακτιβιστών για το κλίμα με επικεφαλής τη Greta Thunberg επανέλαβε τη σκληρή κριτική τους για την προτεινόμενη μεταρρύθμιση του προγράμματος γεωργικών επιδοτήσεων της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια μίας ώρας συνάντησης το απόγευμα της Τετάρτης (25 Νοεμβρίου), οι Timmermans και οι ακτιβιστές συζήτησαν επιλογές και ευκαιρίες για απόσυρση της πρότασης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου συζητούν επί του παρόντος τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ μετά το 2020, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το 2023.

Η πρόταση που συζητείται τώρα επικρίθηκε από περιβαλλοντικές ΜΚΟ και ακτιβιστές του κλίματος που ζήτησαν να καταργήσουν την αρχική πρόταση της ΚΑΠ και να διαφυλάξουν την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, την κορυφαία περιβαλλοντική πολιτική της ΕΕ.

Ο Timmermans υπαινίχθηκε δημοσίως αυτήν την επιλογή, η οποία θα σταματούσε τις συνομιλίες για την ΚΑΠ, αφήνοντας την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ να ξεκινήσει εκ νέου τη νομοθετική διαδικασία υποβάλλοντας ένα νέο έγγραφο.

Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες από διαπραγματευτές, οι οποίοι δήλωσαν ότι αισθάνονταν υπό πίεση, η υπόλοιπη Επιτροπή απομακρύνθηκε από τα σχόλια του Timmermans σε μια προσπάθεια να εξουδετερώσει μια πιθανή θεσμική κρίση, λέγοντας ότι δεν σκέφτονται να ανακαλέσουν την ΚΑΠ.

Η Anuna de Wever, μια βελγική ακτιβίστρια που παρευρέθηκε στη συνάντηση με τον Timmermans, δήλωσε ότι ο Ολλανδός Επίτροπος κατέστησε σαφές ότι είναι «τόσο απογοητευμένος όσο εμείς» με την τρέχουσα πρόταση της ΚΓΠ.

Για τον Γερμανό ακτιβιστή Luisa Neubauer, το εύρος της συνάντησης δεν αφορούσε τη διαβεβαίωση από τον Timmermans αλλά για το «να βεβαιωθούμε ότι δεν θα παρεξηγηθούμε ο ένας τον άλλον».

«Ήταν μια καλή ευκαιρία να ακούσουμε συγκεκριμένα τις ανησυχίες τους για την ΚΑΠ», έγραψε ο Timmermans μετά την εικονική κλήση, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα εργαστεί για μια γεωργική πολιτική σύμφωνα με την Πράσινη Συμφωνία για να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για την κλιματική ουδετερότητα.

Ωστόσο, οι νέοι ακτιβιστές παραμένουν υπέρ της απόσυρσης της τρέχουσας πρότασης.

«Ο χρόνος για μικρά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση έχει τελειώσει», δήλωσε η κορυφαία ακτιβίστρια Γκρέτα Τύνμπεργκ σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση.

Συγκεκριμένα, δεν συμμερίζεται την άποψη των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίοι έχουν πλέον αλλάξει τον στόχο τους από τη διάλυση σε καθορισμό της ΚΑΠ.

Ερωτηθείς εάν έχουν εξετάσει τη γνώμη των αγροτών για το θέμα, οι νέοι ακτιβιστές δήλωσαν ότι δεν στρέφονται εναντίον των αγροτών, αλλά απλώς ζητούν ένα σύστημα γεωργίας ευθυγραμμισμένο με τους κλιματικούς στόχους.

«Δεν ζητάμε μια οποιαδήποτε ΚΑΠ, αλλά για μια ΚΑΠ σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού», δήλωσε η Adélaïde Charlier.

Ο Thunberg πρόσθεσε ότι τα γεωργικά ζητήματα θα μπορούσαν να γίνουν ένα από τα πολλά κεντρικά ζητήματα που αντιμετωπίζει το κίνημα της Παρασκευής για το Μέλλον.

Σχολιάζοντας την κύρια μάχη της, η Thunberg είπε ότι ακόμη και η Πράσινη Συμφωνία δεν είναι αρκετά φιλόδοξη. «Ας σταματήσουμε να προσποιούμαστε ότι είναι», είπε, αναφέροντας ότι το πραγματικό πρόβλημα με την πολιτική-ορόσημο της ΕΕ είναι η έλλειψη αίσθησης της κλιματικής κρίσης.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις