ΠΣΕ:Προβλήματα εξαγωγών ζωικών προϊόντων στη Ρωσία

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεν. Δ/νση Κτηνιατρικής, Δ/νση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, Τμήμα Αλιευμάτων, Γάλακτος κ.λ.π., έστειλε προς τις Περιφέρειες της Χώρας, Δ/νσεις Κτηνιατρικής, το παρακάτω σχετικό έγγραφο το οποίο έχει ως εξής:

Α. Σε συνέχεια του με αριθ. 2557/80719 εγγράφου μας και μετά από προφορική και έγγραφη συνεννόηση μεταξύ της υπηρεσίας μας και του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Επίβλεψης της Ρωσικής Ομοσπονδίας σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:

Από 15/7/2013 η εν λόγω υπηρεσία θα αναστείλει προσωρινά τις εξαγωγές γαλακτοκομικών/τυροκομικών/προϊόντων κρέατος από όλες τις αντίστοιχες ελληνικές επιχειρήσεις προς τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Για τις εξαγωγές ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας η παραπάνω προσωρινή αναστολή αφορά μόνο τα επιθεωρηθέντα κέντρα μεταποίησης αλιευμάτων και συσκευαστήρια, δηλ. όσα έχουν κωδικούς αριθμούς 02.ΚΝ.130, 02ΚΝ162, 47.S.84, 52.S.55, 03.S.33, 04.KN.152, 147.S.118.

Ύστερα από τα παραπάνω παρακαλούμε να ενημερώσετε τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υπό τα στοιχεία 1. και 2. του παρόντος, ότι θα επιτρέψετε την έκδοση του προβλεπόμενου υγειονομικού πιστοποιητικού, εφόσον η αποστολή των προϊόντων τους διεξαχθεί μέχρι τις 15/7/2013.

Μετά την παραπάνω ημερομηνία παρακαλούμε να εξακολουθείτε να χορηγείτε τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά μόνο για κέντρα μεταποίησης αλιευμάτων και συσκευαστήρια ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας, εκτός αυτών που αναφέρονται στο σημείο 2. του παρόντος.

Β. Η εν λόγω προσωρινή αναστολή εξαγωγών στη Ρωσική Ομοσπονδία προέκυψε σαν αποτέλεσμα της πρόσφατης επιθεώρησης 16 ελληνικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο της παραπάνω υπηρεσίας παρατηρήθηκε μια σειρά από συστημικές παραβάσεις των κτηνιατρικών υγειονομικών κανόνων και απαιτήσεων της Τελωνειακής Ένωσης και της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ειδικότερα κατά λέξη από το κείμενο της εν λόγω υπηρεσίας:

Οι κτηνιατρικοί και υγειονομικοί κανόνες και απαιτήσεις της Τ.Ε. και της Ρ.Ο. δεν είχαν κοινοποιηθεί από την κρατική κτηνιατρική υπηρεσία της Ελλάδος σε όλες τις προς έλεγχο επιχειρήσεις. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων δεν δόθηκαν από τις προς έλεγχο επιχειρήσεις, τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι έγιναν έλεγχοι από την κρατική κτηνιατρική υπηρεσία της Ελλάδος με σκοπό να διαπιστωθεί η δυνατότητα τήρησης των κτηνιατρικών και υγειονομικών κανόνων και απαιτήσεων της Τ.Ε. και Ρ.Ο.

Το προσωπικό των εταιρειών που είναι υπεύθυνο για τη διεξαγωγή των ελέγχων ασφαλείας των προϊόντων δεν γνωρίζει τους κτηνιατρικούς και υγειονομικούς κανόνες και απαιτήσεις της Τ.Ε. και Ρ.Ο.

Στην παραγωγική διαδικασία κάποιων από τις προς έλεγχο επιχειρήσεις χρησιμοποιούνται πρώτες ύλες άλλων επιχειρήσεων, που δεν έχουν άδεια εισαγωγής προϊόντων στη Ρ.Ο., ενώ για μερικές ισχύει προσωρινή απαγόρευση εισαγωγής στη Ρ.Ο. Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια των ελέγχων δεν κατέστη δυνατό να αποδειχθεί ότι οι συγκεκριμένες πρώτες ύλες δεν χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή προϊόντων τα οποία εξήχθησαν μετέπειτα στη Ρ.Ο.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων δεν δόθηκαν τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι έγιναν εργαστηριακοί έλεγχοι προϊόντων ζωικής προέλευσης, τα οποία έχουν εξαχθεί στη Ρ.Ο. με δείκτες ασφαλείας, σύμφωνους με αυτούς των κτηνιατρικών και υγειονομικών κανόνων και απαιτήσεων της Τ.Ε. και Ρ.Ο.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων δεν δόθηκαν τα έγγραφα που αποδεικνύουν την παρουσία κρατικών ελεγκτών κτηνιατρικής υπηρεσίας της Ελλάδος, που πιστοποιούν τα προϊόντα ζωικής προέλευσης προς εξαγωγή στη Ρ.Ο. και Τ.Ε., στις επιχειρήσεις την ώρα της φόρτωσης.

Ύστερα από τα παραπάνω σας γνωρίζουμε ότι η υπηρεσία μας και οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις απαιτείται να προσαρμοστούν ανάλογα ώστε να αρθούν οι παραπάνω διαπιστώσεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί η άρση της προσωρινής αναστολής και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εξαγωγή ελληνικών προϊόντων ζωικής προέλευσης στη Ρ.Ο./Τ.Ε.

Προς το σκοπό αυτό:

α) Βρίσκεται υπό εξέταση η διοργάνωση δύο σεμιναρίων (Αθήνα και Θεσσαλονίκη), με τη συμμετοχή εκπροσώπων των επιχειρήσεων και κτηνιάτρων των Δ.Α.Ο.Κ., προκειμένου να ενημερωθούν επίσημα για τις απαιτήσεις της νομοθεσίας των Ρ.Ο./Τ.Ε. Όταν καθοριστούν οι αντίστοιχες ημερομηνίες θα ενημερωθείτε σχετικά.

β) Ζητήθηκε ήδη η γνωστοποίηση καταστάσεων πρώτων υλών και των προμηθευτών τους, που χρησιμοποιούν οι ελληνικές επιχειρήσεις στα προϊόντα που εξάγουν στη Ρ.Ο./Τ.Ε. Ήδη 3-4 πρώτες εταιρείες έχουν ανταποκριθεί και απαιτείται ενημέρωση όλων των επιχειρήσεων οι οποίες και πραγματοποιούν εξαγωγές στη Ρ.Ο./Τ.Ε. Τα στοιχεία αυτά πρόκειται να αποσταλούν στην παραπάνω υπηρεσία, προκειμένου να διαπιστωθεί για ποιές πρώτες ύλες υπάρχει μη έγκριση/απαγόρευση εισαγωγής στη Ρ.Ο. και να γίνει η αντίστοιχη τροποποίηση με εγκεκριμένους προμηθευτές.

γ) Για την αντιμετώπιση του σημείου 6. των παρατηρήσεών τους, παρακαλούμε όπως ενημερώσετε όλες τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν σημεία εκτελωνισμού των αποστολών τους τα οποία βρίσκονται εγγύτερα ως προς την υπηρεσία η οποία εκδίδει το προβλεπόμενο κτηνιατρικό υγειονομικό πιστοποιητικό, ώστε να διασφαλίζεται επιτόπιος κτηνιατρικός έλεγχος κατά τη φόρτωση.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι η υπηρεσία μας βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την παραπάνω υπηρεσία και προτίθεται, σύμφωνα και με τις υποδείξεις της, να πραγματοποιήσει διαπραγμάτευση πάνω στα αναφερόμενα 6 σημεία σε εύθετο χρόνο (Α.Π. 463)

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις