Η Γερμανία θα ενισχύσει τους κανόνες για τους εργαζόμενους στη βιομηχανία κρέατος

Αφού η πανδημία COVID-19 έριξε το επίκεντρο των συνθηκών εργασίας στα εργοστάσια κρέατος, η Γερμανία κινείται για να σφίξει τους κανόνες σε μια προσπάθεια να παράσχει στους εργαζόμενους περισσότερη ασφάλεια εργασίας, αλλά αυτό αντιμετωπίστηκε με κριτική από τη βιομηχανία κρέατος. 

Το Bundestag θα ψηφίσει την Τετάρτη (16 Δεκεμβρίου) για πρόταση απαγόρευσης συμβάσεων εργασίας και προσωρινής εργασίας στη βιομηχανία κρέατος.

Με εξαίρεση το φιλελεύθερο FDP και το ακροδεξιό AfD, όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες στην Επιτροπή Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Bundestag έχουν ήδη δώσει την έγκρισή τους για τον λεγόμενο «Νόμο για την Παρακολούθηση της Υγείας και της Ασφάλειας στην Εργασία».

Την Τετάρτη, ολόκληρο το Bundestag θα συζητήσει και στη συνέχεια θα ψηφίσει για το σχέδιο νόμου, το οποίο αποσκοπεί στην απαγόρευση συμβάσεων εργασίας [Werkverträge - απασχόληση εργαζομένων που έχουν σύμβαση με υπεργολάβους] και προσωρινή απασχόληση σε εργοστάσια συσκευασίας κρέατος.

Οι εποχιακοί εργαζόμενοι από τη νοτιοανατολική Ευρώπη έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από τέτοιες επισφαλείς συνθήκες για τους εργαζομένους.

Ενώ η νέα νομοθεσία θα απαγόρευε συνολικά τις συμβάσεις εργασίας και υπηρεσιών, η προσωρινή απασχόληση θα παρέμενε δυνατή υπό ορισμένες προϋποθέσεις, όπως για την αντιστάθμιση των εποχικών αιχμών της ζήτησης. Ωστόσο, οι προσωρινά απασχολούμενοι θα λάβουν έναν μισθό σύμφωνα με μια υποχρεωτική συλλογική σύμβαση.

Οι συνθήκες εργασίας έγιναν δημόσιες λόγω της πανδημίας

Μετά από πολλές εστίες COVID-19 στα εργοστάσια συσκευασίας κρέατος, οι συνθήκες εργασίας και η στέγαση των εργαζομένων στη βιομηχανία έχουν προκαλέσει επανειλημμένα έντονη συζήτηση.

Ένα από τα ζητήματα ήταν ότι οι εταιρείες κρέατος είχαν αναλάβει την ευθύνη για τη στέγαση και τα μέτρα υγιεινής για τους υπεργολάβους που προσέλαβαν. Αυτό δεν θα είναι πλέον εφικτό καθώς η εταιρεία κρέατος που αναθέτει το έργο θα είναι πλέον υπεύθυνη. Εταιρείες με λιγότερους από 50 υπαλλήλους αποτελούν εξαίρεση σε αυτόν τον νέο κανονισμό.

Μετά από μακρές συζητήσεις με συμμετοχή όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων, φαίνεται τώρα να υπάρχει συμφωνία. Εκτός από τα κυβερνητικά κόμματα, το Αριστερό Κόμμα και το Πράσινο Κόμμα έχουν επίσης προτείνει ψήφισμα υπέρ του σχεδίου.

Πριν αναμένεται το Bundestag να εγκρίνει το νέο νόμο, ωστόσο, θα υποβληθούν ορισμένες προτάσεις αντιπολίτευσης. Η Πράσινη κοινοβουλευτική ομάδα πιέζει για καλύτερη προστασία της υγείας για τους προσωρινούς εργαζομένους κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ζητά τακτικές δοκιμές COVID-19 για υπαλλήλους στη βιομηχανία κρέατος καθώς και εποχιακούς γεωργικούς εργαζόμενους.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις