Σιτάρι: «Πουλάει» πολύ στη διεθνή αγορά αλλά τα αποθέματα λιγοστεύουν
Σιτάρι: Τι μέλλει γενέσθαι για παραγωγή, ζήτηση και εμπόριο

Αυξημένη κατανάλωση, αυξημένες εξαγωγές αλλά μειωμένα τελικά αποθέματα σιταριού το 2020/2021 «βλέπει» το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας στην τελευταία έκθεσή του.

Ειδικότερα, το αμερικανικό υπουργείο εκτιμά ότι οι παγκόσμιες προμήθειες σιταριού θα ανέλθουν στους 1.074,3 εκατ. τόνους το 2020/2021, ως αποτέλεσμα της αυξημένης παραγωγής σε πολλά μέρη του κόσμου.

Το αμερικανικό υπουργείο εκτιμά ότι η Αυστραλία θα παραγάγει 30 εκατ. τόνους σιταριού, με τη ρωσική παραγωγή να εκτιμάται στους 84 εκατ. τόνους. Στους 35,2 εκατ. τόνους αναμένει το υπουργείο την παραγωγή του Καναδά. Εάν οι εν λόγω αριθμοί επιβεβαιωθούν, η παραγωγή και των τριών αυτών χωρών θα φτάσει στα δεύτερα υψηλότερα επίπεδα.

Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση σιταριού, αυτή θα διαμορφωθεί στους 757,8 εκατ. τόνους, με τις Κίνα, Αυστραλία και χώρες της ΕΕ να οδηγούν τη ζήτηση. Παράλληλα, οι εκτιμώμενες αυξημένες εξαγωγές από Αυστραλία, Ρωσία, Καναδά και ΗΠΑ θα αυξήσουν το εμπόριο σιταριού στους 193,7 εκατ. τόνους, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Μάλιστα οι εισαγωγές της Κίνας εκτιμώνται στα υψηλότερα επίπεδα από το 1995/1996.

Στον αντίποδα, αναθεωρημένες προς τα κάτω κατά 3,9 εκατ. τόνους είναι οι εκτιμήσεις για τα τελικά αποθέματα σιταριού, τα οποία, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο, θα φτάσουν στους 316,5 εκατ. τόνους.

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι πρέπει να αυξήσουμε την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων κατά 50% έως το 2030, προκειμένου να καλύψουμε τη ζήτηση από την αύξηση του πληθυσμού. Ωστόσο, οι αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις αποδόσεις των καλλιεργειών το καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο.

 

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις