ΕΣΗΑΠΕ: Δεν χωράνε μειώσεις για αιολικά και βιομάζα

Προς τη σωστή κατεύθυνση κινείται η γνωμοδότηση της ΡΑΕ ως προς τις τιμές πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ, πλην φ/β, καθώς και των αποδόσεών τους, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ (ΕΣΗΠΑΕ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμους, «οφείλουμε να τονίσουμε, ωστόσο, ότι βάσει των στοιχείων των επιχειρήσεων-μελών του οι τυπικές αποδόσεις για  έργα ΑΠΕ, πλην φ/β, που παρουσιάζονται στους σχετικούς Πίνακες για την Ελλάδα είναι υπερτιμημένες. Τούτο ισχύει ιδιαίτερα για τα αιολικά, τα μικρά υδροηλεκτρικά αλλά και για τα έργα ενεργειακής αξιοποίησης βιομάζας.

Η υπερτίμηση αυτή αποδίδεται κατά κύριο λόγο στις υποθέσεις που γίνονται για βασικά  τεχνικοοικονομικά στοιχεία των συγκεκριμένων τεχνολογιών, όπως το κόστος εγκατάστασης, ο συντελεστής ισχύος, κλπ. Σχετική ανεξάρτητη τεκμηρίωση για τα στοιχεία αυτά, η οποία εξακολουθεί να είναι, κατά τη γνώμη μας, πιο κοντά στα σημερινά δεδομένα της αγοράς, έχει παραδοθεί στην ηγεσία του ΥΠΕΚΑ από μεικτή ομάδα εργασίας των αρμόδιων δημοσίων και των συλλογικών φορέων της αγοράς από τον Απρίλιο 2012.

Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και με αυτές τις  υποθέσεις, από τους υπολογισμούς της ΡΑΕ προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η όποια, έστω μικρή, μείωση των υφιστάμενων τιμών πώλησης της παραγόμενης πράσινης ενέργειας εκμηδενίζει το ήδη περιορισμένο οικονομικό περιθώριο από την επιχειρηματική αυτή δραστηριότητα στην Ελλάδα και καθιστά στις περισσότερες περιπτώσεις τις επενδύσεις στις τεχνολογίες αυτές μη βιώσιμες.

Επειδή η γνωμοδότηση της ΡΑΕ αναφέρεται σε νέα έργα ΑΠΕ, διατυπώνουμε την άποψη ότι αν θέλουμε να υπάρξει μέλλον για τις ανταγωνιστικές ΑΠΕ που υποκαθιστούν εισαγόμενα καύσιμα στη χώρα μας, θα πρέπει η διαμόρφωση των νέων προτάσεων του ΥΠΕΚΑ για τον επαναπροσδιορισμό των τιμών πώλησης της πράσινης ενέργειας να μην περιλαμβάνει μειώσεις για τις τιμές των αιολικών και των έργων βιομάζας, ενώ θα πρέπει  να προβλέπει αυξήσεις για τις τιμές των μικρών υδροηλεκτρικών».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις