ΕΕ: να τεθεί τέλος στις εξαγωγές απαγορευμένων φυτοφαρμάκων
ΕΕ: να τεθεί τέλος στις εξαγωγές απαγορευμένων φυτοφαρμάκων

Aπάντηση του κ. Sinkevičius εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να τεθεί τέλος στις εξαγωγές απαγορευμένων φυτοφαρμάκων: συγκεκριμένες δράσεις.

Στο πλαίσιο της δράσης για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η στρατηγική για τη βιωσιμότητα των χημικών προϊόντων αποσκοπεί στην πρόληψη των εξαγωγών επικίνδυνων 
χημικών προϊόντων που έχουν απαγορευτεί στην ΕΕ. Η Επιτροπή αξιολογεί διάφορες επιλογές για την υλοποίηση αυτού του στόχου, μεταξύ αυτών, τις αναθεωρήσεις του κανονισμού για τη διαδικασία συναίνεσης μετά από ενημέρωση ή του κανονισμού για την καταχώριση, την αξιολόγηση, την αδειοδότηση και τους περιορισμούς των χημικών προϊόντων.

Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να διασφαλίζει ότι, μετά από ενδελεχή αξιολόγηση των διαθέσιμων επιστημονικών πληροφοριών για τις δραστικές ουσίες, οι ανοχές κατά την εισαγωγή και τα ανώτατα όρια καταλοίπων του Codex (CXL) αξιολογούνται και επανεξετάζονται για τις δραστικές ουσίες που δεν είναι εγκεκριμένες ή που δεν είναι πλέον εγκεκριμένες στην ΕΕ, έτσι ώστε τυχόν κατάλοιπα στα τρόφιμα ή στις ζωοτροφές να μην παρουσιάζουν κανέναν κίνδυνο για τους καταναλωτές. Πέρα από τις πτυχές της υγείας και της ορθής γεωργικής πρακτικής που εξετάζονται επί του παρόντος, η Επιτροπή θα λαμβάνει επίσης υπόψη περιβαλλοντικές ανησυχίες παγκόσμιου χαρακτήρα σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου κατά την αξιολόγηση των αιτήσεων ανοχής κατά την εισαγωγή ή κατά την επανεξέταση των ανοχών κατά την εισαγωγή για τις δραστικές ουσίες που δεν είναι πλέον εγκεκριμένες στην ΕΕ.

Η αναθεώρηση του κανονισμού για τα ανώτατα όρια καταλοίπων φυτοφαρμάκων (ΑΟΚ) δεν φαίνεται αναγκαία στο παρόν στάδιο, καθώς ο κανονισμός προσφέρει τη δυνατότητα να
λαμβάνονται υπόψη ορισμένοι παράγοντες κατά τον καθορισμό των ΑΟΚ.

Επί του παρόντος η Επιτροπή προσεγγίζει τρίτες χώρες για να τις ενημερώσει σχετικά με τις νέες πολιτικές. Η Επιτροπή προετοιμάζει κανονισμό σχετικά με όλα τα ΑΟΚ για την κλοθειανιδίνη και την πρόδρομη ουσία της θειαμεθοξάμη, δύο νεονικοτινοειδείς ουσίες που είναι γνωστό ότι είναι επιβλαβείς για τις μέλισσες. Σε μεταγενέστερο στάδιο ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλες ουσίες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις