Εμπάργκο Ρωσίας εισαγωγής φρούτων και λαχανικών από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά και την Ουκρανία
Εμπάργκο Ρωσίας εισαγωγής φρούτων και λαχανικών από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά και την Ουκρανία

Ουσιαστικά περαιώθηκαν οι εξαγωγές θερινών φρούτων και μέχρι σήμερα (1/5-24/9) η τελική διαμόρφωση είναι : α) των κερασιών σε 36.009 τ -7,5% μειωμένες έναντι πέρσι ,β) των βερικόκων  σε 14.411 τόνους -30,3%    γ) των ροδάκινων 38.248 τόνους  -62,5%  και δ) νεκταρινιών 17.436 τ. -70,3%

Η εξαγωγή των καρπουζιών κατέγραψε νέο ρεκόρ σε τοναζ  με 211.437 τόνους +2,6% .

Συνεχίσθηκε  η εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών σε 39.200 τ. -9,9%  Παρατηρείται όμως σε συνέχεια προηγουμένων περιόδων μια απώλεια μεριδίου των ελληνικών επιτραπέζιων σταφυλιών τόσο από την προσαρμογή του ανταγωνισμού σε νέες ποικιλίες με ημερολογιακή κατανομή συγκομιδής τους στις απαιτήσεις των καταναλωτών εν αντιθέσει με την αδράνεια της ελληνικής παραγωγής, εκτός κάποιων εξαιρέσεων, και συγκυριακά στην φετινή περίοδο και σε επιπτώσεις στην παραγωγή από τις καιρικές συνθήκες (καύσωνας και χαλαζοπτώσεις) σε κάποιες περιοχές

 

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ

Φαινόμενα διακίνησης από «Έλληνες, Ιταλούς και Βαλκάνιους εμπόρους» ατυποποίητων φρούτων και λαχανικών (κατευθείαν από τον αγρό) κυρίως προς τις γειτονικές αγορές και την τρέχουσα περίοδο ακτινιδίων (χωρίς να πληρούν τις κατάλληλες απαιτήσεις για βαθμούς ωρίμανσης 6,2% Brix η μέσης περιεκτικότητας ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία)ή για «βιομηχανική χρήση», υπονομεύουν όλη την προσπάθεια της χώρας για διατήρηση της φήμης των προϊόντων της κινδυνεύοντας να διατεθούν ακατάλληλα προς νωπή κατανάλωση προϊόντα.

Από 1/8/2021 έως και 23/9/2021 241 αναγγελίες φορτίων για εξαγωγή-διακίνηση ακτινιδίων ,που αφορούσαν 1.593 τόνους, καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ. .

                                            

Χαιρετίζουμε την δραστηριοποίηση των αρμοδίων δημόσιων ελεγκτικών υπηρεσιών με συνέπεια φορτία ανώριμων ακτινιδίων να έχουν απορριφθεί και δεσμευθεί που δεν πληρούσαν ούτε τον δείκτη σακχάρων ούτε της ξηράς ουσίας και διακινήθηκαν σε απαγορευμένες συσκευασίες-περιέκτες – κλούβες , bins επαναχρησιμοποιούμενα και κάποια συσκευασμένα χειρονακτικά στον αγρό.

 

Εφιστάται η προσοχή των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών στην εντατικοποίηση των ελέγχων στα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας τόσο για τον έλεγχο  εισαγωγής περιεκτών (bins κ.α) προς αποφυγή μόλυνσης των καλλιεργειών μας (βακτήριο και τον θάνατο των φυτών ακτινιδιάς που μαστίζει την Ιταλία) όσο και για τον ποιοτικό και υγειονομικό έλεγχο των διακινουμένων-εξαγομένων προϊόντων μας προς αποφυγή δυσφήμησης των προϊόντων μας και κυρίως λόγω Covid από την μη τυποποίηση-συσκευασία σε πιστοποιημένους προς τούτο φορείς τυποποίησης που παρέχουν πλήρη ιχνηλασιμότητα.

 

Γ Πολυχρονάκης

Η Ρωσία επέκτεινε  το εμπάργκο εισαγωγής  στα φρούτα και τα λαχανικά από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά και την Ουκρανία

Η Μόσχα επέκτεινε το εμπάργκο στα τρόφιμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση έως την 31η Δεκέμβριο 2022, ως απάντηση στις κυρώσεις πολλών χωρών στη Ρωσία, σύμφωνα με το 534/.2021 διάταγμα του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 20.9.2021

Υπενθυμίζεται ότι, αρχικά, κυρώσεις επιβλήθηκαν το 2014 από ΕΕ και ΗΠΑ στη Ρωσία ως μέσο πίεσης για την προσάρτηση της Κριμαίας. Σε απάντηση αυτών, η Ρωσία επέβαλε με την σειρά της τα προαναφερόμενα αντίμετρα (εμπάργκο), τα οποία περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, απαγόρευση εισαγωγών φρούτων και λαχανικών από την Ε.Ε. ,τις ΗΠΑ, Αυστραλία ,Καναδά και Ουκρανία. .

Ο Σύνδεσμός μας είχε ζητήσει την μη συνέχισης των κυρώσεων εκ μέρους της Ε.Ε. αίτημα που δεν έγινε αποδεκτό και κατά συνέπεια τη νέα επέκταση του ρωσικού εμπάργκο, καθώς σημαίνει ότι θα παραμείνει κλειστή η πρώτη εκτός ΕΕ αγορά ελληνικών φρούτων και λαχανικών, χωρίς την εξεύρεση  μέχρι σήμερα νέων ισάξιων αγορών εκτός Ευρώπης.

Γ Πολυχρονάκης

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις