Αυτή η χώρα έχει το καλύτερο συνταξιοδοτικό σύστημα στον κόσμο
Αυτή η χώρα έχει το καλύτερο συνταξιοδοτικό σύστημα στον κόσμο

Μια χώρα της Ευρώπης έχει το καλύτερο συνταξιοδοτικό σύστημα στον κόσμο. Σύμφωνα με παγκόσμια μελέτη που ρίχνει «φως» στον τρόπο με τον οποίο οι χώρες προετοιμάζουν τους ηλικιωμένους πληθυσμούς τους για τη συνταξιοδότηση, η Ισλανδία κατέχει την πρωτιά.

Αναλυτικότερα, η χώρα κατέλαβε την πρώτη θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Συντάξεων του Ινστιτούτου Mercer CFA, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη. Η Ισλανδία διακρίθηκε για την καλή διοίκηση και την παροχή ισχυρών παροχών στους συνταξιούχους, συμπεριλαμβανομένης της γενναιόδωρης κρατικής σύνταξης.

Η κορυφαία τριάδα του δείκτη περιλαμβάνει επίσης την Ολλανδία και τη Δανία, στη δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα. Οι χώρες αυτές είχαν «στρογγυλοκάτσει» στις πρώτες θέσεις την τελευταία δεκαετία.

Από την άλλη οι βαθμολογίες 11 χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και της Κορέας, υποχώρησαν φέτος, καθώς ο πλανήτης μάχεται για να περιορίσει τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Το τρέχον οικονομικό περιβάλλον με τη αναιμική αύξηση των μισθών, τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια και τις συρρικνωμένες αποδόσεις σε πολλές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, ασκεί πρόσθετες οικονομικές πιέσεις στα υπάρχοντα συνταξιοδοτικά συστήματα, αναφέρει η έκθεση.

Η έρευνα αφορούσε 43 χώρες και τελευταία τερμάτισε η Ταϊλάνδη. Πάνω από την Ταϊλάνδη, στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Αργεντινή και οι Φιλιππίνες λόγω των συστημάτων τους που χαρακτηρίζονται από «μεγάλες αδυναμίες και/ή παραλείψεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κίνα, που κατατάσσονται στην 9η και 28η αντίστοιχα, παρουσίασαν τη μεγαλύτερη βελτίωση σε σχέση με πέρυσι ως αποτέλεσμα της σημαντικής μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, αναφέρει η έκθεση.

Οι ΗΠΑ, που βρίσκονται στη 19η θέση, θα μπορούσαν να αυξήσουν τη βαθμολογία τους εάν αυξήσουν την ελάχιστη σύνταξη για τους συνταξιούχους χαμηλού εισοδήματος, διευκρινίζει η έκθεση.

«Παρά τις προκλήσεις, δεν είναι η ώρα τώρα να μπει ‘’φρένο’’ στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος- στην πραγματικότητα, είναι ώρα να επιταχυνθεί», δήλωσε ο David Knox, ανώτερος συνεργάτης της Mercer και επικεφαλής της έκθεσης.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις