ΕΕ - ΗΠΑ: Αμοιβαία δέσμευση για βιώσιμη και έξυπνη για το κλίμα γεωργική παραγωγή
ΕΕ - ΗΠΑ: Αμοιβαία δέσμευση για βιώσιμη και έξυπνη για το κλίμα γεωργική παραγωγή

Στην πλατφόρμα διατλαντικής συνεργασίας για τη γεωργία, που πρόσφατα δημιουργήθηκε και η οποία είναι σχεδιασμένη να ανταποκρίνεται στις παγκόσμιες προκλήσεις της βιωσιμότητας και της κλιματικής αλλαγής αναφέρονται σε κοινή δήλωση, που εξέδωσαν ο Επίτροπος Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Janusz Wojciechowski και ο υπουργός Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, Tom Vilsack.

«Η διεθνής συνεργασία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση της βιωσιμότητας είναι υψίστης σημασίας για τον μετριασμό του σκληρού και δύσκολου μέλλοντος που μας περιμένει ως παγκόσμια κοινωνία. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ήδη τα μέσα διαβίωσης των αγροτών μας από την ακραία καιρική αστάθεια, την ξηρασία, τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές αλλά και άλλα καταστροφικά γεγονότα που απειλούν τις πόλεις και τις κοινότητές μας. Πρέπει να ανταποκριθούμε στην πρόκληση», επισημαίνουν στην κοινή δήλωση

Για τον λόγο αυτό όπως υπογραμμίζουν, ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο στη συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ με μια νέα πλατφόρμα για το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ για την ανταλλαγή γνώσεων και πληροφοριών και την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης, καθώς «εργαζόμαστε μαζί για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων και την επίτευξη κοινών στόχων».

Επιβεβαιώνουν δε, την αμοιβαία δέσμευση για βιώσιμη και έξυπνη για το κλίμα γεωργική παραγωγή, αναγνωρίζοντας ότι ΕΕ και ΗΠΑ συμμετέχουν με πολλαπλούς, αποτελεσματικούς τρόπους για να επιτύχουν στα επιθυμητά αποτελέσματα.

«Πιστεύουμε ότι η επιστήμη και η καινοτομία θα επιφέρουν μια πιο βιώσιμη γεωργία. Πρέπει να συνεργαστούμε για να επινοήσουμε συστήματα και λύσεις που είναι καλές για τους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων, καλές για τους καταναλωτές, καλές για τις επιχειρήσεις, καλές για τις κοινότητές μας και καλές για τον πλανήτη μας. Αυτό περιλαμβάνει δίκαιες και ανοιχτές αγορές σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο που ενισχύουν την επισιτιστική ασφάλεια και τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων», τονίζουν.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις