Γραμματίδης:Οι Kοινωνικές Eπιπτώσεις της Oικονομικής Kρίσης

Σε ομιλία του ο Γιάννος Γραμματίδης, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής & Δημόσιας Διακυβέρνησης του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, σε εκδήλωση του Ροταριανού Ομίλου Αθηνών, εξέφρασε την “ανησυχία του από την ραγδαία συρρίκνωση της πραγματικής οικονομίας,  όπου χιλιάδες επιχειρήσεις κλείνουν κι άλλες τόσες προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σε καθεστώς απόλυτης έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, την αύξηση της ανεργίας και ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων μας, την δραματική μείωση τού ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, την απαξίωση της ιδιοκτησίας, το θηριώδες δημόσιο χρέος που υποθηκεύει το μέλλον των παιδιών μας και δημιουργεί ασφυξία στη λειτουργία του κράτους αλλά και της οικονομίας, την εξάντληση τού πληθυσμού από τα βαρύτατα οικονομικά μέτρα που του επιβάλλονται και, τέλος, από τη εμφάνιση ακραίων κοινωνικών συμπεριφορών που με τη σειρά τους πλήττουν την κοινωνική συνοχή και υπονομεύουν κάθε προσπάθεια εξόδου από την κρίση, κάθε προσπάθεια οργάνωσης μιας νέας πορείας.

Επεσήμανε δε, ότι «δεν της πρέπει της Ελλάδας να είναι η χώρα των συσσιτίων, των ρακοσυλλεκτών και των διαλυμένων οικογενειών. Η χώρα που διώχνει τους νέους της και μαζί με αυτούς που διώχνει το μέλλον της».
 
Τόνισε ότι, «Η ελληνική κρίση ενυπάρχει στην ουσια εδώ και δεκαπέντε τουλάχιστον χρόνια. Η διεθνής οικονομική κρίση εθεσε, όμως, τελικά επί τάπητος την ανάγκη της δημιουργίας ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου βασισμένου στην εξωστρέφεια, σε ένα μικρότερο, ευέλικτο κι αποτελεσματικό κράτος, φιλικό στον πολίτη, όπου η παιδεία θα αναδεικνύει και θα προβάλλει, όπως και το ίδιο το κράτος και η ίδια η κοινωνία, την αριστεία, τα θετικά πρότυπα, τις κάλλιστες πρακτικές. Σε ένα κράτος με διαφανείς διαδικασίες που θα ενθαρρύνει την υγειά οικονομική δραστηριότητα και θα δίνει δύναμη στους θεσμούς και στο κλασσικό σύστημα αξιών, από το οποίο απομακρυνθήκαμε βάναυσα τις τελευταίες δεκαετίες.

Είναι, συνεπώς, αναγκαία η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σε βασικές αξίες της δημοκρατίας μας: στη δικαιοσύνη, στην εντιμότητα, στη διαφάνεια, στην αλληλεγγύη, στην ασφάλεια, στην αξιοκρατία, στη φερεγγυότητα. Γι’ αυτό το λόγο, μια νέα αναπτυξιακή τροχιά και πορεία δεν είναι απλώς και μόνο θέμα μεταρρυθμιστικών προτάσεων. Είναι θέμα κοινωνικής συμμετοχής.

Έκφραση αυτής της μεγάλης στροφής αποτελεί και η πρωτοβουλία του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου νά συστήσει το Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής και Δημόσιας Διακυβέρνησης με απώτερο στόχο να εισάγει και να διευκολύνει έναν διάλογο πάνω στις βάσεις της εθνικής ατζέντας, να στηρίξει την πολιτική δράση και να την μετατρέψει σε ειλικρινή πολιτική βούληση στην κατεύθυνση των απαιτουμένων μεταρρυθμίσεων, της αλλαγής και της ανάπτυξης. Να βοηθήσει ακόμα την κοινωνία να ενημερωθεί και να συμμετέχει στις διαδικασίες της αλλαγής που κύρια αυτήν αφορούν.»

 
 
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις