Νέος κύκλος των προγραμμάτων του Τομέα Τροφίμου του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας EIT Food
Νέος κύκλος των προγραμμάτων του Τομέα Τροφίμου του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας EIT Food

ΤEIT Food South Europe, στην Ισπανία, αναλαμβάνει να προσφέρει σε περίπου 20 startups που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της αγροδιατροφής, εντατική εκπαίδευση αρκετών μηνών ανάλογα με τις ανάγκες τους. Με βάσει το επίπεδο ωριμότητάς τους, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα προγράμματα SeedbedIncubator, FoodAcceleratorNetwork(FAN),και RisingFoodStars (RIS) λαμβάνοντας ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και στήριξη.

Το αγροδιατροφικό σύστημα υπόκεινται σε επαναστατικές αλλαγές και χρειάζονται νέες ιδέες και έργα για την προώθησή του. Ο οργανισμός EITFood έχει μεταξύ άλλων στόχων, την αναζήτηση startups,που με την βοήθεια του θα αναπτυχθούν και θα είναι ανταγωνιστικές στην παγκόσμια αγορά. Κάθε χρόνο αναζητά τις πιο προηγμένες εταιρείες για να τις υποδεχτεί στη θερμοκοιτίδα του (Seedbed), στον επιταχυντή τουEITFoodAcceleratorNetwork (FAN) και στην κοινότητα του RisingFoodStars (RFS).Ο νέος κύκλος για το 2022 έχει ήδη ξεκινήσει, με τις αιτήσεις να είναι ανοιχτές για τατρία προγράμματα επιχειρηματικότητας.

Τα προγράμματα SeedbedIncubator και FANAccelerator απευθύνονται αποκλειστικά σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Η διαφορά μεταξύ των δύο προγραμμάτων έγκειται κυρίως στον βαθμό ωριμότητας των startups. Το EITFANγια τέταρτη χρονιά δίνει την ευκαιρία στις startupsνα ξεχωρίσουν στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ το SeedbedIncubatorέχει στόχο να μετατρέψει καινοτόμες ιδέες και ερευνητικές ανακαλύψεις σε επιχειρηματικές προτάσεις επικυρωμένες από την αγορά.

Και τα δύο προγράμματα είναι πανευρωπαϊκού χαρακτήρα και εκτελούνται μέσω «κόμβων» (HUBs) στις πιο ισχυρές πόλεις στον αγροδιατροφικό τομέα της ηπείρου.

Αντίθετα, το πρόγραμμα RisingFoodStars (RFS) απευθύνεται σε scale-ups οι οποίες έχουν ξεπεράσει το στάδιο της ιδέας, απασχολούν από 5 έως 49 εργαζομένους και διαθέτουν νομική οντότητα σε μία εκ των 27 χωρών της ΕΕ.

Οι εγγραφές για όλα τα προγράμματα έχουν ήδη ανοίξει και θα ολοκληρωθούν στις 28 Φεβρουαρίου. Μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες εδώ.

Το EITFoodυποστηρίζει ότι στον κλάδο της αγροδιατροφής, οι τομείς με τη μεγαλύτερη δυναμική ανάπτυξης είναι: «η εξατομικευμένη διατροφή, η αειφόρος γεωργία και η υδατοκαλλιέργεια, οι εναλλακτικές πρωτεΐνες, η ψηφιοποιημένη ιχνηλασιμότητα και τα κυκλικά τρόφιμα. Εκεί αναζητούμε καινοτόμες λύσεις», εξηγεί η BegoñaPérezVillarreal, Διευθύντρια του EIT Food CLC South.

Λίγα λόγια για τα προγράμματα

Seedbedincubator

Η θερμοκοιτίδα Seedbed στοχεύει να μετατρέψει καινοτόμες ιδέες σε επιχειρηματικές προτάσεις που καλύπτουν σύγχρονες ανάγκεςτης αγοράς.Για την επίτευξη αυτού, υποστηρίζει επιχειρηματίες που αναπτύσσουν προϊόντα και υπηρεσίες, που βρίσκονται στα αρχικά τους στάδια. Οι συμμετέχοντεςεκπαιδεύονταιμέσω ενός εντατικού προγράμματος έξι μηνών.

Στο Seedbed, πανεπιστήμια και καινοτόμες εταιρείες που σχετίζονται με το EITFood παρέχουν την τεχνογνωσία τους για να ωριμάσουν οι νέες επιχειρηματικές ιδέες. Στο τέλος του προγράμματος, οι επιχειρηματίες παρουσιάζουν το έργο τους και έχουν την ευκαιρία να λάβουν χρηματοδότηση για να επικυρώσουν τα έργα τους στην αγορά και με πιθανούς πελάτες.

Το πρόγραμμα επικεντρώνεται σε τρεις κύριες ομάδες: επιχειρηματίες που θέλουν να επικυρώσουν τις εμπορικές δυνατότητες της καινοτομίας τους, επιστημονικούς επιχειρηματίες (φοιτητές, ακαδημαϊκούς ή εργαζόμενους) που θέλουν να δοκιμάσουν την εμπορική απόδοση μιας τεχνολογίας· ή νεοσύστατες επιχειρήσεις (λιγότερο από ένα έτος).

Όλες οι πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα Seedbed και τις εγγραφές είναι διαθέσιμες εδώ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις