Ολοκληρώθηκε η συνάντηση της ΠΕΜ με τους υπουργούς - Συνεχίζονται οι συσκέψεις

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των υπουργών με την ΠΕΜ και αυτή τη στιγμή ξεκινάει η συνάντηση με εκπροσώπους του ΣΕΚ. Στη 13 μ.μ. αναμένεται να συναντηθούν οι υπουργοί με εκπροσώπους κτηνοτρόφων από την Κρήτη.

Αντιπροσωπεία της ΠΕΜ βρίσκεται αυτή την στιγμή σε συνάντηση με το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών, Ενέργειας έπειτα από αίτημα των αγροτών που διαμαρτύρονται τις τελευταίες ημέρες για μια σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής και την αρδευτική περίοδο

Ο υπουργός Κώστας Σκρέκας δήλωσε στους εκπροσώπους του τύπου πως  στόχος είναι να καλυφθεί το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους αγρότες για τους μήνες από τον Απρίλιο και μετά, που ξεκινούν τα ποτίσματα και οι λοιπές καλλιεργητικές εργασίες.

 

Οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα:

«Ο πρωτογενής τομέας της χώρας αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες κατά την τρέχουσα περίοδο, εξαιτίας, κυρίως, της ενεργειακής κρίσης.

Η Κυβέρνηση αυτό το αναγνωρίζει.

Για αυτό και προχώρησε σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις, όπως αυτές που — πρόσφατα — ανακοινώθηκαν για τη στήριξη ων αγροτών.

Αποδεικνύοντας έτσι, όπως έπραξε και τα προηγούμενα δύο έτη, παρά τις πρωτόγνωρα αντίξοες συνθήκες εξαιτίας εξωγενών κρίσεων και φυσικών καταστροφών, ότι στηρίζει, στο βαθμό του εφικτού, τον πρωτογενή τομέα της Χώρας.

Συγκεκριμένα:

  1.  Μέσω του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής και των λοιπών μέτρων για την υγειονομική κρίση έχουν δοθεί 282 εκατ. ευρώ (250 εκατ. για φυτική και ζωική παραγωγή και 32 εκατ. ευρώ για αλιεία, εκ των οποίων η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι 236,9 εκατ. ευρώ για τη φυτική και ζωική παραγωγή και 18,4 εκατ. ευρώ για την αλιεία).
  2. Μέσω του ΥΠΑΑΤ, έχουν διατεθεί επιπλέον 162 εκατ. ευρώ για στοχευμένη στήριξη συγκεκριμένων κλάδων από την πανδημία. Τα ανωτέρω δεν περιλαμβάνουν τις αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές.
  3.  Το επόμενο διάστημα, προχωρούν επιπλέον ενισχύσεις συγκεκριμένων κλάδων, ύφους 33 εκατ. ευρώ (ελιές, σύκο, πατάτα, μανταρίνι, μύδια, καπνά) που εκκρεμούν από το 2021. Τα ποσά αυτά ήδη μεταφέρθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
  4.  Μειώθηκε ο ΦΠΑ στις ζωοτροφές, από το 13% στο 6%, από 1η Οκτωβρίου 2021, με ετήσιο κόστος 15 εκατ. ευρώ.
  5. Μειώθηκε ο ΦΠΑ στα λιπάσματα, από το 13% στο 6%, με ετήσιο κόστος 20 εκατ. ευρώ.
  6.  Καλύπτεται το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021, κόστους 50 εκατ. ευρώ για το 2022.
  7. Καλύπτεται το 50% της αύξησης του ρεύματος για τιμολόγια Ιανουάριου και Φεβρουάριου 2022, με κόστος 12 εκατ. ευρώ.
  8.  Εντάσσουμε στο Μεταφορικό Ισοδύναμο τη μεταφορά ζωοτροφών στη Κρήτη για το έτος 2022, με κόστος 8 εκατ. ευρώ.
  9.  Αυξάνουμε κατά 50% το πρόγραμμα των μικρών νησιών του Αιγαίου για την μεταφορά ζωοτροφών, με κόστος 3,5 εκατ. ευρώ.
  10.  Επίσης έχει ήδη εξαγγελθεί η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης σε νέους αγρότες, αγρότες-μέλη συνεταιριστικών σχημάτων και την συμβολαιακή γεωργία για το 2022, με κόστος 50 εκατ. ευρώ, αλλά και η στήριξη των κτηνοτροφών για την αύξηση του κόστος των ζωοτροφών, για το πρώτο τρίμηνο του έτους, με κόστος 30 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, οι έκτακτες πιστώσεις που χορηγήθηκαν για φυσικές καταστροφές στον πρωτογενή τομέα, μόνο από το Υπουργείο Οικονομικών, υπερβαίνουν τα 175 εκατ. ευρώ την προηγούμενη διετία.

Συνολικά δηλαδή, μέχρι σήμερα, την τελευταία διετία, ο πρωτογενής τομέας έχει ενισχυθεί με 840 εκατ. ευρώ.

O Πρωτογενής τομέας, που πέρα από τη βοήθεια της πολιτείας, επέδειξε - από μόνος του - εξαιρετική ανθεκτικότητα στη κρίση.

Και σας αξίζουν συγχαρητήρια.

Αφού οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα ξεπέρασαν τις 30.000 το 2021, παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 127%.

Ο δε τζίρος όλων των επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα αυξήθηκε κατά 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2019!

Και όμως, η Κυβέρνηση, παρά την καλή πορεία του κλάδου την τελευταία διετία, και την πρόσθετη βοήθεια της πολιτείας, αναγνωρίζοντας τη δυσκολία της στιγμής, βρήκε πρόσθετους πόρους για τις τελευταίες εξαγγελίες.

 Επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης για όλους τους αγρότες.

Το ύψος της επιστροφής θα οριοθετείται από τον αριθμό των στρεμμάτων και το είδος καλλιέργειας όπως δηλώνεται στο ΟΣΔΕ, σε συνδυασμό με τα τιμολόγια αγοράς πετρελαίου κίνησης, όπως θα δηλωθούν από το δίκτυο εμπορίας καυσίμων στη φορολογική αρχή (Mydata).

Επιπλέον, στην οριοθέτηση των επιδοτούμενων λίτρων ανά στρέμμα, θα ληφθεί υπόψη και το ύφος των δηλωθέντων εσόδων από παραγωγή των ετών 2019, 2020, 2021.

Τα ακριβή όρια των επιδοτούμενων λίτρων ανά στρέμμα και είδος καλλιέργειας, σε συνδυασμό με το ύψος δηλωθέντων εσόδων, θα είναι γνωστά μετά την ολοκλήρωση υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ τον Οκτώβριο και η επιστροφή του ΕΦΚ αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο.

Το συνολικό ύψος της επιστροφής αναμένεται να αυξηθεί στα 60 εκατ. ευρώ.

2. Λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι λίγα τα ζώα που σφαγιάζονται κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, η επιδότηση των κτηνοτροφών για το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών, αντί να καλύψει το πρώτο τρίμηνο του 2022, θα ανέλθει σε 4% επί των φορολογητέων εκροών του δευτέρου εξαμήνου του 2021. Το συνολικό κόστος αναμένεται να αυξηθεί στα 40 εκατ. ευρώ.

Αυξάνουμε συνεπώς κατά 20 εκατ. ευρώ το κόστος των πρόσφατων ανακοινώσεών μας.

Ο συνολικός λογαριασμός των παρεμβάσεων της πολιτείας - προς τον πρωτογενή τομέα - διαμορφώνεται, πλέον, στα 860 εκατ. ευρώ.

Και δεσμευόμαστε, αν προκόψει - μελλοντικά - δημοσιονομικός χώρος, αυτός να διατεθεί με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, ανάλογα με τις προτεραιότητες που θα θέσει — συνολικά και συνεκτικά — η Κυβέρνηση».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις