Α.Σ. Θηβών: Το κοστολόγιο καλλιέργειας ξερού κρεμμυδιού
Α.Σ. Θηβών: Το κοστολόγιο καλλιέργειας ξερού κρεμμυδιού

Επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου Φυτικής Παράγωγης Θηβών προς τον Υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, κ. Γεωργαντά Γεώργιο και τον  Υπηρεσιακό γραμματέα Υπουργείου, κ. Δρ. Δημήτρη Τσαγκαλίδη, σχετικά με το κοστολόγιο καλλιέργειας ξερού κρεμμυδιού (κόκκινο-άσπρο) στο νομό Βοιωτίας για τις καλλιεργητικές περιόδους  2021 και 2022.

Ακολουθεί η επιστολή:

 

Αξιότιμοι κύριοι ,

 

θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε όσο πιο αναλυτικά μπορούμε το κόστος παραγωγής για την καλλιέργεια ξερού κρεμμυδιού στον κάμπο της Βοιωτίας , η οποία καλύπτει σε ποσοστό το 80% της εγχώριας παραγωγής, για την καλλιεργητική περίοδο 2021 η οποία ολοκληρώθηκε καθώς και για την νέα καλλιεργητική περίοδο 2022 η οποία είναι προ των πυλών.

  Πληροφοριακά θα ήταν χρήσιμο να σας αναφέρουμε ότι η συνολική έκταση που κάλυψε η συγκεκριμένη καλλιέργεια κατά το έτος 2021 με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στο αρχείο της Ενώσεως Αγροτικών Συνεταιρισμών Θήβας κυμάνθηκε από 12.000 στρ. έως 13.000 στρ. και η απόδοση αυτών ήταν από 50.000-60.000 τόνους, ήτοι περίπου 4 τόνους/ στρέμμα.

  Η τιμή του παραγόμενου προϊόντος για την ίδια χρονική περίοδο την οποία εισέπραξε ο παραγωγός κυμάνθηκε από 0,10 έως  0,14 λεπτά/ κιλό στο χωράφι.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή το ίδιο προϊόν το οποίο έχει αποθηκευτεί σε ψυγεία και διατίθεται προς την αγορά,  έχει επιβαρυνθεί με τουλάχιστον 0,23 λεπτά / κιλό τα οποία αφορούν την μεταφορά, την ψύξη και  την συσκευασία του. Το τελικό ποσό που λαμβάνει ο παραγωγός κυμαίνεται από 0,22-0,25 λεπτά/ κιλό.

  Συνημμένα σας παραθέτουμε τον πίνακα κόστους καλλιέργειας για το 2021 και τον ανάλογο για το 2022 ο οποίος είναι υπολογισμένος κατά προσέγγιση και καθημερινά  παρουσιάζει ανοδική πορεία.

  Με βάση όλα τα παραπάνω , είναι επιβεβλημένο να ενισχυθούν οι παραγωγοί οι οποίοι πλήττονται βάναυσα. Για τον λόγο αυτό ζητούμε να τους χορηγηθεί ενίσχυση άμεση , αφορολόγητη και μη επιστρεπτέα, ανάλογη αυτής που χορηγήθηκε για την καλλιέργεια της πατάτας ύψους τουλάχιστον τριακοσίων ευρώ ανά στρέμμα, η οποία θα συμβάλλει στην ‘’μερική’’ κάλυψη του προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζουν.

Ζητάμε να ληφθεί υπόψιν το αίτημά μας με στόχο να καταστεί βιώσιμη η καλλιέργεια και να δοθεί η δυνατότητα στους παραγωγούς να συνεχίσουν να καλλιεργούν την γη τους.

  Παρακαλούμε για τις δικές σας άμεσες ενέργειες.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΟΣΤΟΥΣ 

 

Με εκτίμηση,

 

       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                          Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΑΤΖΗΔΟΥΡΟΣ ΗΛΙΑΣ                                                                 ΣΑΜΠΑΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις