ΓΕΩΤ.Ε.Ε, Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ, Π.Ε.Δ.Δ.Υ : Για την ολοκλήρωση των διαδικασιών μεταφοράς στο ΥΠΕΝ των Δασικών Υπηρεσιών
ΓΕΩΤ.Ε.Ε, Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ, Π.Ε.Δ.Δ.Υ : Για την ολοκλήρωση των διαδικασιών μεταφοράς στο ΥΠΕΝ των Δασικών Υπηρεσιών

Πραγματοποιήθηκε στις 15/3/2022 στη Βουλή η συνεδρίαση  της Διαρκούς Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και συζήτησε τις διατάξεις του νομοσχεδίου «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς, διατάξεις για θέματα ανθρώπινου δυναμικού και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, νομοθετικό πλαίσιο εκπαίδευσης των σπουδαστών/σπουδαστριών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης για την ένταξη στον κλάδο Π.Ε. Επιτελικών Στελεχών, διατάξεις για την ολοκλήρωση της μεταφοράς των δασικών υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διατάξεις για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0", Εθνική Σύνταξη Ομογενών και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Στη συζήτηση προσκλήθηκε το ΓΕΩΤ.Ε.Ε η Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ και η Π.Ε.Δ.Δ.Υ (εκπροσωπήθηκαν από του κ.κ Σπυρ.Μάμαλη, Νίκο Κακαβά και Νικήτα Φραγκισκάκη αντίστοιχα)

  • Οι ανωτέρω τοποθετήθηκαν θεσμικά  για το περιεχόμενο των διατάξεων  του νομοσχεδίου που μας αφορούσαν ως Γεωτεχνικούς και επισήμαναν την ανάγκη να ολοκληρωθεί επιτέλους η διαδικασία  μεταφοράς της Δασικής Υπηρεσίας στο ΥΠΕΝ, προβάλλοντας την ανάγκη να υποστηριχτούν διοικητικά οι Δασικές Υπηρεσίες ακόμα και με μετατάξεις  Διοικητικού προσωπικού από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τη δημιουργία Δνσεων Διοικητικού- Οικονομικού σε κάθε Γενική Δ/νση Δασών (σε αντίθεση με τα προτεινόμενα στο Σ/Ν τμήματα) .
  • Οι τρείς Γεωτεχνικοί Φορείς εξέφρασαν την δυσφορία τους για την μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται για την ολοκλήρωση των διαδικασιών μεταφοράς στο ΥΠΕΝ των Δασικών Υπηρεσιών και στιγμάτισαν τις προκαλούμενες καθυστερήσεις  και τα προσκόμματα που βάζουν κάποιοι κύκλοι στην προσπάθειά τους να μην υλοποιηθεί η απόφαση του Πρωθυπουργού, καλώντας την Κυβέρνηση να σπάσει όλα τα εμπόδια που μας γυρίζουν στο παρελθόν και εμποδίζουν μια σωστή και δίκαια μεταρρύθμιση που αποτελεί πάγιο αίτημα των Γεωτεχνικών – Δασολόγων για πολλά χρόνια.
  • Επίσης στη  συζήτηση έγινε εκτενής αναφορά στο πρόβλημα της υποστελέχωσης των Δασικών Υπηρεσιών  και ζητήθηκε η άμεση έναρξη των διαδικασιών για τον διορισμό Δασολόγων –Δασοπόνων –Δασοφυλάκων .
  • Στη διατήρηση του Επιδόματος Ανθυγιεινής και Επικινδύνου εργασίας στους Δασικούς Υπαλλήλους καθώς και την επέκταση του και σε άλλους Γεωτεχνικούς (Κτηνιάτρους, Γεωπόνους).
  • Η ΠΟΓΕΔΥ επιπλέον αναφέρθηκε στη διαφωνία της για την ρύθμιση που αφορά στις Δ/νσεις Αγροτικών Υποθέσεων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ζητώντας να μεταφερθούν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
  • Για το άρθρο 80 του νομοσχεδίου που αφορούσε στην ρύθμιση για τους Δασωθέντες αγρούς η  Π.Ε.Δ.Δ.Υ  (άρθρο που εχει αλλάξει τρεις  φορές  κατά το παρελθόν), ζήτησε να αποσυρθεί, διότι είναι στα όρια της συνταγματικότητας και οι προϋποθέσεις που θέτει είναι αόριστες. Η Π.Ε.Δ.Δ.Υ πρότεινε την επεξεργασία της διάταξης  σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος και την πάγια νομολογία του ΣτΕ ( 4456/2010 κ.α.), σταθμίζοντας συγχρόνως τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις προκειμένου να μην έχουμε αποδάσωση εις βάρος της προσπάθειας για την μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις