Ιράκ: Κατέρρευσε η παραγωγή σιταριού λόγω ξηρασίας
Ιράκ: Κατέρρευσε η παραγωγή σιταριού λόγω ξηρασίας

 

Το Ιράκ και τα 41 εκατομμύρια του πληθυσμού του υφίστανται τις επιπτώσεις σε καθημερινή βάση, από τα ξερά ποτάμια έως την ταχεία ερημοποίηση και τις πιο έντονες αμμοθύελλες.

Οι μεγάλοι ποταμοί του Ιράκ, ο Τίγρης και ο Ευφράτης, και οι παραπόταμοί τους πηγάζουν από την Τουρκία και τη Συρία καθώς και από το Ιράν, όπου τα φράγματα μειώνουν τη ροή των υδάτων, καθώς αυτά εισέρχονται στο Ιράκ.
 

Η επαρχία Diwaniya, που αρδεύεται από τον Ευφράτη και όπου βρίσκεται η περιοχή Jaliha, δέχεται κανονικά 180 κυβικά μέτρα νερού ανά δευτερόλεπτο. Φέτος, ο όγκος μειώθηκε τουλάχιστον στο μισό σε "80 με 90 κυβικά μέτρα", δήλωσε ο Hani Shaer, ο οποίος είναι επικεφαλής μιας συλλογικότητας αγροτών που είναι υπεύθυνη για τη διανομή του νερού.

Το αποτέλεσμα φαίνεται στα στάσιμα νερά στο κύριο αρδευτικό κανάλι, που εξυπηρετεί τα 200.000 στρέμματα της γύρω γης, με ορισμένες ρεματιές να έχουν πλέον στεγνώσει εντελώς.

Ο Shaer κατήγγειλε την έλλειψη υποστήριξης από τις αρχές, κατηγορώντας το υπουργείο Γεωργίας ότι παρείχε μόλις πέντε κιλά λιπάσματος αυτή τη σεζόν, από 40 κιλά τα προηγούμενα χρόνια.
Ιράκ: Κατέρρευσε η συγκομιδή σιταριού

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας Hamid al-Nayef είπε ότι το κράτος βοηθάει αυξάνοντας την τιμή αγοράς προκειμένου να πληρώσει τους παραγωγούς περίπου 500 δολάρια ανά τόνο σιταριού.

Το 2019 και το 2020, η συγκομιδή σιταριού είχε φτάσει τους πέντε εκατομμύρια τόνους, αρκετά για να εγγυηθεί την «αυτάρκεια» του Ιράκ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αυτή τη σεζόν, το Ιράκ μπορεί να καλλιεργήσει μόνο 2,5-3 εκατομμύρια τόνους σιταριού, «όχι αρκετούς για έναν ολόκληρο χρόνο για τους Ιρακινούς» παραδέχθηκε ο Ναγιέφ. «Θα πρέπει να κάνουμε εισαγωγές» προσέθεσε.

Το Ιράκ θα βρεθεί αντιμέτωπο με τις ελλείψεις της παγκόσμιας αγοράς και τις τιμές που εκτοξεύονται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, παρόλο που η Βαγδάτη εισάγει τα δημητριακά της κυρίως από τον Καναδά, την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Με την αλληλεπίδραση προσφοράς και ζήτησης, οι τιμές αυξάνονται ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες», είπε ο Nayef.

Πίσω στη Jaliha, ο αγρότης Ahmed al-Jelhawi, απογοητευμένος διαπιστώνει ότι ενώ παλαιότερα συγκέντρωωε 500 τόνους σιταριού, φέτος αναμένει μόλις 50-75 τόνους.

«Εγκατέλειψα τις σπουδές μου για να αφοσιωθώ στη γεωργία», είπε. «Αλλά φέτος, η γεωργία είναι μηδενική. Μεταξύ της χαμηλής παραγωγής και των αυξανόμενων τιμών, πιθανότατα δεν θα μπορέσουμε να φυτέψουμε το επόμενο έτος».

Πηγή: Euronews

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις