Καμπανάκι από τους καλλιεργητές για παγκόσμια έλλειψη ρεβιθιών
Καμπανάκι από τους καλλιεργητές για παγκόσμια έλλειψη ρεβιθιών

Για παγκόσμια έλλειψη ρεβιθιών προειδοποιούν οι καλλιεργητές, πυροδοτώντας σοβαρές συνέπειες για τις χώρες που βασίζονται στα όσπρια ως βασική πηγή πρωτεΐνης.

Οι παγκόσμιες προμήθειες ρεβιθιών, του κύριου συστατικού του χούμους, θα μπορούσαν να μειωθούν έως και 20% φέτος, καθώς οι δύσκολες καιρικές συνθήκες και ο πόλεμος στην Ουκρανία έπληξαν την παραγωγή.

Η σοδειά στην Ουκρανία

Η Ουκρανία δεν μπόρεσε να σπείρει τη συνολική της σοδειά ρεβιθιού λόγω του πολέμου, αφαιρώντας 50.000 τόνους που συνήθως προορίζονται για την Ευρώπη.

«Η Ρωσία εξάγει περίπου 200.000 έως 250.000 τόνους, τουλάχιστον, ετησίως. Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος τον Φεβρουάριο, η προμήθεια καταστράφηκε ολοσχερώς», δήλωσε στο Reuters ο Jeff Van Pevenage, διευθύνων σύμβουλος της Columbia Grain International, έμπορος σιτηρών και οσπρίων και προμηθευτής με έδρα στο Πόρτλαντ του Όρεγκον.

«Όταν ξέσπασε η Ρωσία-Ουκρανία, η ζήτηση εκτινάχθηκε. Είδαμε μεγάλη ζήτηση από την Κίνα και μετά ήταν κλήσεις από πελάτες στο Πακιστάν και το Μπαγκλαντές.»

Αντίξοοες οι καιρικές συνθήκες

Οι αγρότες στις ΗΠΑ -στον τέταρτο μεγαλύτερο εξαγωγέα ρεβιθιών στον κόσμο- φύτεψαν 5% λιγότερα στρέμματα φέτος καθώς οι κακές καιρικές συνθήκες εμπόδισαν την ανοιξιάτικη φύτευση και έδωσαν προτεραιότητα σε πιο προσοδοφόρες καλλιέργειες βασικών προϊόντων όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.. Συνεπώς, τα αποθέματα της χώρας μειώθηκαν περισσότερο από 10% σε σύγκριση με πέρυσι.

Η ζήτηση ξεπερνά τις προμήθειες, καθώς οι αγοραστές της Νότιας Ασίας και της Μεσογείου προσπαθούν να συλλέξουν τα αποθέματα που μειώνονται μετά την απαγόρευση εξαγωγών από την Τουρκία, ενώ οι αποδόσεις από το Μεξικό στην Αυστραλία μειώθηκαν ως αποτέλεσμα καιρικών δεινών, συμπεριλαμβανομένων των πλημμυρών.

Η τιμή μιας σειράς προϊόντων χούμους στα κύρια βρετανικά σούπερ μάρκετ έχει αυξηθεί έως και 100% από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στον Guardian η ερευνητική ομάδα Assosia. Ωστόσο, η εικόνα είναι μικτή, με κάποιες τιμές να παραμένουν αμετάβλητες και άλλες να αυξάνονται κατά ένα πιο μέτριο 6% ή 10%. Στις ΗΠΑ, τα ρεβίθια είναι πλέον 12% πιο ακριβά από ό,τι ήταν πέρυσι και σχεδόν 17% υψηλότερα από ό,τι πριν από την πανδημία Covid-19, σύμφωνα με στοιχεία της NielsenIQ που είδε το Reuters.

Τα ρεβίθια αποτελούν βασική πηγή πρωτεΐνης στην Ινδία και τη Μέση Ανατολή, όπου τα νοικοκυριά ήδη αγωνίζονται να καλύψουν το αυξανόμενο κόστος των εισαγωγών τροφίμων όπως το σιτάρι.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις