Σερβία: Η κυβέρνηση επέτρεψε την εξαγωγή σιτηρών και ηλιέλαιου
Σερβία: Η κυβέρνηση επέτρεψε την εξαγωγή σιτηρών και ηλιέλαιου

«Η ελεύθερη εξαγωγή σιτηρών θα ισχύσει μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου, οπότε και θα γίνει νέα εκτίμηση της κατάστασης και των συνολικών αποθεμάτων σε βασικά σιτηρά», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Γεωργίας. Επίσης, στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου αποφασίστηκε να επιτραπεί και η εξαγωγή 4.000 τόνων ραφιναρισμένου, μη συσκευασμένου ηλιέλαιου.

Η σερβική κυβέρνηση στις 11 Μαρτίου του 2022, λόγω της ασταθούς κατάστασης στην αγορά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανέστειλε τις εξαγωγές σίτου, αλεύρων, αραβόσιτου και μαγειρικών ελαίων. Η απαγόρευση αυτή είχε προκαλέσει την αντίδραση της Ευρωπαϊκή Επιτροπής και είχε χαρακτηριστεί ως παραβίαση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου που υπογράφηκε ανάμεσα στη Σερβία και την ΕΕ το 2008.

Η απόφαση τώρα να επιτραπεί η εξαγωγή σιτηρών λήφθηκε εξαιτίας της έλλειψης αποθηκευτικών χώρων για τη νέα σοδειά αλλά και των πιέσεων που ασκούσαν οι εξαγωγείς γεωργικών προϊόντων.

Στη Σερβία σήμερα, χωρίς να υπολογιστεί η φετινή σοδειά, υπάρχουν αποθέματα 700.000 τόνων σίτου και 800.000 τόνων αραβόσιτου.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις