Εκτινάχθηκαν οι τιμές του σιταριού
Εκτινάχθηκαν οι τιμές του σιταριού

Οι τιμές του σιταριού εκτινάχθηκαν μετά την επίθεση της Ρωσίας στο θαλάσσιο λιμάνι της Οδησσού με πυραύλους κρουζ το Σαββατοκύριακο, λίγες ώρες μετά την υπογραφή συμφωνίας για την απεμπλοκή των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία, μια κίνηση που χαιρετίστηκε ως ζωτικό βήμα προς την άμβλυνση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης σύμφωνα με το Bloomberg.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Σικάγο σημείωσαν άνοδο έως και 4,6%, προτού τα κέρδη να διαπραγματεύονται 3,1% υψηλότερα στα 7,82 $ 1/4 το μπουσέλ έως τις 3:21 μ.μ. στη Σιγκαπούρη. Οι τιμές υποχώρησαν σχεδόν 6% την Παρασκευή για να κλείσουν στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Φεβρουαρίου μετά την επίτευξη συμφωνίας να επιτραπούν οι αποστολές από τρία λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένης της Οδησσού.

Εκατομμύρια τόνοι σιτηρών έχουν κολλήσει στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας που απέκλεισε τα μεγάλα λιμάνια της. Ενώ ένας μικρός όγκος έχει μεταφερθεί οδικώς και σιδηροδρομικώς, μεγάλοι πελάτες στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική αναγκάστηκαν να αναζητήσουν προμήθειες αλλού, ανεβάζοντας τις τιμές και επιδεινώνοντας την επισιτιστική ανασφάλεια. 

Τα ΣΜΕ μειώνουν τα αρχικά κέρδη και διατηρούνται σταθερά

 

 

Η ρωσική πυραυλική επίθεση είναι «κακής μορφής λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία αυτής της συμφωνίας και επαναλαμβάνει τους φόβους ότι μια συμφωνία με τη Ρωσία δεν αξίζει το χαρτί στο οποίο είναι γραμμένη», σύμφωνα με τον Andrew Whitelaw, αναλυτή σιτηρών στην Thomas με έδρα τη Μελβούρνη. Elder Markets. 

Υπήρχαν εννέα πλοία στο θαλάσσιο λιμάνι της Οδησσού, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων φορτωμένων με καλαμπόκι αξίας 45,6 εκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε στο Bloomberg News άτομο που γνωρίζει το θέμα. Τα πλοία σιτηρών φέρουν σημαίες Μάλτας, Λιβερίας, Σιέρα Λεόνε και Παναμά, είπε το άτομο, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί συζητώντας προσωπικές πληροφορίες. 

Τα μέρη της συμφωνίας δεσμεύτηκαν να μην πραγματοποιήσουν επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων ή λιμενικών υποδομών που εμπλέκονται στην πρωτοβουλία, σύμφωνα με ένα αντίγραφο του εγγράφου που υπέγραψε η Ουκρανία που δημοσιεύτηκε στο Facebook από τον Andriy Sybiha, αναπληρωτή επιτελάρχη του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskiy.

 

Η Natalia Humeniuk, εκπρόσωπος της νότιας διοίκησης του ουκρανικού στρατού, είπε στην τηλεόραση ότι οι πύραυλοι δεν έπληξαν την αποθήκευση σιτηρών στο λιμάνι. 

Η Μόσχα έσπασε τη σιωπή της την Κυριακή, όταν η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε στο Telegram ότι οι πύραυλοι κρουζ Kalibr κατέστρεψαν μια ουκρανική «εγκατάσταση στρατιωτικής υποδομής» στην Οδησσό.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καλαμποκιού σημείωσαν άνοδο έως και 2,8% τη Δευτέρα πριν από τα κέρδη στο 1,4%, ενώ η σόγια αυξήθηκε μόλις 0,3%. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις