Η ΕΕ πετά περισσότερα τρόφιμα από αυτά που εισάγει- 153 εκατ. τόνους κάθε χρόνο
Η ΕΕ πετά περισσότερα τρόφιμα από αυτά που εισάγει- 153 εκατ. τόνους κάθε χρόνο

Περισσότεροι από 153 τόνοι τροφίμων σπαταλώνται στην ΕΕ κάθε χρόνο, διπλάσιος όγκος σε σύγκριση με προηγούμενες εκτιμήσεις και 15 εκατομμύρια τόνους πάνω από την ποσότητα που εισάγει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μελέτης της Feedback EU

Μόνο η ποσότητα του σιταριού που σπαταλιέται στην ΕΕ ισούται περίπου με τις μισές εξαγωγές της Ουκρανίας και το ένα τέταρτο από τις άλλες εξαγωγές σιτηρών της ΕΕ, αναφέρει η έκθεση της οργάνωσης.

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν οι υπολογισμοί για τον δείκτη σπατάλης τροφίμων του ΟΗΕ από το 2021 και μια μεταμελέτη της WWF της ίδιας χρονιάς.

Η έκθεση υπολογίζει σε 90 εκατομμύρια τόνους τη σπατάλη τροφίμων στην πρωτογενή παραγωγή, τριπλάσια από εκείνη των νοικοκυριών. Το μεγαλύτερο μέρος της πιθανότατα δεν καταγράφεται, καθώς τα μέτρα της ΕΕ τείνουν να αποκλείουν τα τρόφιμα των οποίων δεν έχει γίνει συγκομιδή, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ή έχουν μείνει απούλητα σε αγροκτήματα.

Περίπου το 20% της παραγωγής τροφίμων της ΕΕ πετιέται κάθε χρόνο, κάτι που έχει ετήσιο κόστος 143 δισεκατομμύρια για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η σπατάλη τροφίμων ευθύνεται για τουλάχιστον το 6% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ.

«Σε μια εποχή υψηλών τιμών τροφίμων και κρίσης του κόστους διαβίωσης, είναι σκάνδαλο ότι η ΕΕ πιθανώς πετάει περισσότερα τρόφιμα από αυτά που εισάγει», επεσήμανε ο Frank Mechielsen, διευθυντής της Feedback EU. «Η ΕΕ έχει τώρα μια τεράστια ευκαιρία να θέσει νομικά δεσμευτικούς στόχους στο να μειώσει κατά το ήμισυ τη σπατάλη τροφίμων από το αγρόκτημα έως το πιρούνι μέχρι το 2030, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και να βελτιώσει την επισιτιστική ασφάλεια», συμπλήρωσε.

Τον προηγούμενο μήνα οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων ήταν κατά 8% υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), εν μέρει εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Η τιμή του σιταριού, του καλαμποκιού και της σόγιας φέτος ξεπέρασαν ακόμη και τα ρεκόρ που σημειώθηκαν στο απόγειο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008.

Ο Abdolreza Abbassian, αναλυτής της αγοράς των σιτηρών και πρώην οικονομολόγος του FAO προειδοποίησε ότι έχει τελειώσει η εποχή των φτηνών τροφίμων και πως οι τιμές πιθανότατα θα παραμείνουν υψηλές, ακόμη και μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.

«Εξαιτίας της κατάστασης με την ενέργεια, τα λιπάσματα, τις αβεβαιότητες στον κόσμο- μεταξύ άλλων στις μεταφορές- για να μην αναφέρουμε την κλιματική αλλαγή, θα πρέπει να δεχθούμε ότι δεν πρόκειται να δούμε τις τιμές των τροφίμων στα επίπεδα που ήταν πριν από μία δεκαετία, τις οποίες είχαμε συνηθίσει», εξήγησε.

Οι Βρυξέλλες αναμένεται να υποβάλουν πρόταση, εντός του 2022, για τους πρώτους νομικά εφαρμόσιμους στόχους σχετικά με τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων. Την ίδια ώρα, 43 ΜΚΟ έχουν υποστηρίξει το αίτημα της Feedback EU για μείωση έως και 50% στη σπατάλη έως το 2030.

«Όλες οι χώρες της ΕΕ δεσμεύθηκαν να μειώσουν κατά το ήμισυ την σπατάλη τροφίμων στο πλαίσιο των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ. Παρόλα αυτά, σχεδόν δέκα χρόνια αργότερα, δεν έχουμε επιτύχει πολλά και οι οικονομίες μας ακόμη προκαλούν σπατάλη τροφίμων σε τεράστιες ποσότητες», δήλωσε ο Piotr Barczak του European Environmental Bureau, ενός δικτύου σχεδόν 170 περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Η ΕΕΒ ζητά νομικά μέτρα για τον περιορισμό της σπατάλης σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής, της επεξεργασίας και της εστίασης.

Με πληροφορίες από Guardian

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις