Γεωργία εσωτερικών χώρων: Ακριβή επένδυση στις ΗΠΑ - Απαραίτητα φορολογικά κίνητρα που σχετίζονται με το κλίμα
Γεωργία εσωτερικών χώρων: Ακριβή επένδυση στις ΗΠΑ - Απαραίτητα φορολογικά κίνητρα που σχετίζονται με το κλίμα

Ενώ ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού αυξάνει τη χρηματοδότηση για υφιστάμενα έργα διατήρησης της γεωργίας, η επένδυσή του σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει τη δυνατότητα να συμβάλει επίσης στην επέκταση της γεωργίας εσωτερικού χώρου.

Επί του παρόντος, το κόστος εκκίνησης για τη γεωργία εσωτερικών χώρων είναι πολύ μεγαλύτερο ακόμη και από το κόστος της γης και του εξοπλισμού που συχνά αποτελούν εμπόδια στην είσοδο για την παραδοσιακή γεωργία, λέει ο Ricky Volpe, καθηγητής αγροεπιχειρήσεων στο Cal Poly San Luis Obispo.

«Υπάρχουν υψηλά αρχικά κόστη που στη συνέχεια βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου», λέει, «με βάση την υψηλότερη παραγωγή. Αλλά αυτό απαιτεί χρόνο, για να ανακτηθεί αυτή η επένδυση».

Και, λέει ο Volpe, ακόμη και όταν πραγματοποιηθεί η επένδυση κεφαλαίου, η γεωργία εσωτερικού χώρου καταναλώνει άφθονες ποσότητες ενέργειας, ένα από τα μεγαλύτερα κόστη λειτουργίας. Λέει ότι η κάθετη γεωργία, όπου τα φυτά βρίσκονται σε πολλαπλές βαθμίδες μέσα σε ένα κτίριο, είναι ένα παράδειγμα ελεγχόμενης γεωργίας εσωτερικών χώρων.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κάθετη γεωργία είναι πιο ενεργοβόρα από την υπαίθρια, ακάλυπτη, ένα είδος «κανονικής» καλλιέργειας», λέει. Αυτό συμβαίνει επειδή χωρίς φυσικό ηλιακό φως, μια εσωτερική αναπτυσσόμενη δομή χρειάζεται μια πηγή φωτός που μπορεί να παρέχει στα φυτά αυτό που χρειάζονται. «Αποδεικνύεται ότι αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει είτε από την άποψη της έντασης ενέργειας είτε από την τεχνολογική εφαρμογή που απαιτείται για να γίνει αυτό.

Η άμεσα διαθέσιμη ανανεώσιμη ενέργεια, ειδικά αν τελικά φέρει χαμηλότερα ποσοστά, θα μπορούσε να αλλάξει αυτά τα μαθηματικά.

«Το κύριο ζήτημα είναι ότι πρέπει να δημιουργούμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελεσματικά, και πρέπει να είναι εξαιρετικά αποθηκευτική», λέει ο Volpe.

Εκεί θα μπορούσαν να βοηθήσουν νέες ομοσπονδιακές επενδύσεις. Ο Λευκός Οίκος αναμένει ότι ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού θα χρηματοδοτήσει 950 εκατομμύρια ηλιακούς συλλέκτες και 2.300 εργοστάσια μπαταριών σε κλίμακα δικτύου μέχρι το 2030.

«Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού, στο βαθμό που ωθεί τις επενδύσεις σε αυτές τις τεχνολογίες, σε αυτό το είδος της εκτεταμένης επέκτασης της ικανότητάς μας να τροφοδοτούμε τη χώρα με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είναι απολύτως καλά νέα όσον αφορά το μέλλον της ανάπτυξης της κάθετης γεωργίας». λέει ο Volpe.

Προς το παρόν, τα φυλλώδη χόρτα και τα βότανα οδηγούν την κίνηση σε εσωτερικούς χώρους. Και ενώ η Volpe λέει ότι η Καλιφόρνια πρόκειται να κερδίσει πολλά από τη γεωργία εσωτερικών χώρων, ειδικά καθώς τόσο το νερό όσο και το εργατικό δυναμικό σπανίζουν περισσότερο και η καινοτομία και το επιχειρηματικό κεφάλαιο της Silicon Valley εστιάζουν περισσότερο στην παραγωγή τροφίμων, η υπόσχεση για εσωτερική γεωργία επεκτείνεται και σε άλλα μέρη της χώρας.

Στην ανατολική ακτή, εταιρείες όπως η Bowery Farming εγκαθιστούν εγκαταστάσεις κοντά σε μεγάλες αστικές περιοχές για να καλύψουν τη ζήτηση για φυλλώδη χόρτα, φράουλες και εμπορεύματα. Η Bowery βασίζεται στα νέα κίνητρα του IRA για να αυξήσει τη διαθεσιμότητα ανανεώσιμης ενέργειας σε περιοχές όπου θέλει να επεκταθεί. Οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις της —που βρίσκονται στο Νιου Τζέρσεϊ και το Μέριλαντ— χρησιμοποιούν ήδη υδροηλεκτρική ενέργεια ή ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

«Το μέλλον της γεωργίας πρέπει να τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εάν πρόκειται να εκπληρώσουμε τις παγκόσμιες δεσμεύσεις μας για το κλίμα», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση στην Agri-Pulse.

«Ως η μεγαλύτερη εταιρεία κάθετης γεωργίας εσωτερικών χώρων στις ΗΠΑ, η Bowery τροφοδοτεί το δίκτυο των έξυπνων εσωτερικών αγροκτημάτων μας με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας 100% χαμηλού αντίκτυπου και δεσμεύεται να συνεχίσει να το κάνει καθώς εγκαινιάζουμε νέες φάρμες στη Τζόρτζια και το Τέξας τον επόμενο χρόνο. Οι διατάξεις του IRA θα είναι κρίσιμες για την επέκταση της παραγωγής, της διαθεσιμότητας και της οικονομικής προσιτότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να διασφαλιστεί μια αξιόπιστη προσφορά που ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη ζήτηση».

Ο Gary Hilberg, επικεφαλής βιωσιμότητας στο Local Bounti με έδρα τη Μοντάνα, λέει ότι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της γεωργίας εσωτερικών χώρων θα βελτιωθεί ταυτόχρονα καθώς η χώρα στρέφεται προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Η εστίασή μας σε αυτόν τον τομέα θα είναι η αύξηση της απόδοσης στις εγκαταστάσεις μας προκειμένου να αξιοποιήσουμε περισσότερο την ενέργεια», είπε. Αυτός ο υπολογισμός - της απόδοσης ανά μονάδα ενέργειας - θα γίνει πιο πράσινος καθώς η εισροή ενέργειας προέρχεται όλο και περισσότερο από πηγές μη ορυκτών καυσίμων.

Ο Hilberg είπε ότι είναι σημαντικό να εξετάσουμε τόσο την ηλεκτρική ενέργεια, η οποία παρέχει τα φώτα που χρειάζονται τα φυτά, όσο και ποια είναι η πηγή θέρμανσης ή ψύξης. Αυτή τη στιγμή, αυτό είναι πιο συχνά φυσικό αέριο. Αλλά είπε ότι καθώς άλλα ομοσπονδιακά κίνητρα μπορεί να ωθήσουν τις εταιρείες να χρησιμοποιούν περισσότερες αντλίες θερμότητας (μια ενεργειακά αποδοτική τεχνολογία που μπορεί να θερμαίνει ή να ψύχει ανάλογα με τις ανάγκες), η ανάγκη για φυσικό αέριο θα πρέπει να μειωθεί. Οι αντλίες χρησιμοποιούν επίσης ηλεκτρική ενέργεια, αλλά ο Hilberg είπε ότι οι καλλιεργητές εσωτερικών χώρων μπορούν να συνεργαστούν με το ηλεκτρικό τους δίκτυο για να έχουν τις καλύτερες δυνατές τιμές.

Ενώ θα μπορούσαν να περάσουν χρόνια πριν η ηλεκτρική ενέργεια ουδέτερη από άνθρακα είναι σημαντικά φθηνότερη από ό,τι είναι σήμερα, λέει ότι ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού «θα είναι θετικός για εκείνους τους καλλιεργητές που κατανοούν τις ενεργειακές τους χρήσεις και τα προφίλ τους».

Για παράδειγμα, είπε ότι ένα αγρόκτημα εσωτερικού χώρου θα μπορούσε να ανάψει τα φώτα μία ή δύο ώρες αργότερα μέσα στην ημέρα για να αποφύγει τον χρόνο αιχμής της ζήτησης. Και τα φυτά είναι συνηθισμένα στις διακυμάνσεις του φωτός και της θερμοκρασίας, επομένως οι διακοπές δεν είναι καταστροφικές όπως μπορεί να είναι σε άλλες βιομηχανίες με υψηλή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, όπως οι εκμεταλλεύσεις διακομιστών. «Έχουμε μεγάλη ευελιξία».

Ωστόσο, η μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας για τη γεωργία εσωτερικών χώρων, είπε ο Hilberg, μπορεί να προέλθει από τη μειωμένη ανάγκη για μεταφορά. Γι' αυτό χτίζουν κοντά στο σημείο που σκοπεύουν να πουλήσουν. Είναι επίσης μέρος του λόγου που η Plenty, μια εταιρεία εσωτερικού χώρου της Silicon Valley, και ο γίγαντας των μούρων Driscoll's ανακοίνωσαν πρόσφατα μια σημαντική επένδυση στη Βιρτζίνια. Οι εταιρείες σχεδιάζουν να καλλιεργήσουν τις φράουλες της Driscoll σε μια «πανεπιστημιούπολη» 120 στρεμμάτων κοντά στο Ρίτσμοντ.

«Μέσα από πάνω από μια δεκαετία επενδύσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη, η Plenty έσπασε τον κώδικα σε μια κλιμακούμενη πλατφόρμα που κάνει την καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους ολοένα και πιο οικονομική», δήλωσε ο Arama Kukutai, Διευθύνων Σύμβουλος της Plenty. «Αυτή η καινοτομία μας δίνει τη δυνατότητα να καλλιεργούμε μια μεγάλη ποικιλία καλλιεργειών με ένα κλάσμα της γης και έως και 350 φορές μεγαλύτερη απόδοση ανά στρέμμα από τα συμβατικά αγροκτήματα».

Η εξαετής επένδυση της Plenty, 300 εκατομμυρίων δολαρίων στη Βιρτζίνια, αναμένεται να καλλιεργήσει τελικά φυλλώδη χόρτα και ντομάτες εκτός από τα μούρα. (Η εταιρεία λέει ότι θα δημιουργήσει επίσης 300 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.) Η εταιρεία δεν έχει ακόμη εκτίμηση για το ενεργειακό κόστος για τη λειτουργία της πανεπιστημιούπολης, αλλά σε μια δήλωση στην Agri-Pulse ανέφερε, «η δέσμευση του κράτους στο 100% Η ηλεκτρική ενέργεια χωρίς άνθρακα και η πρόοδος που σημειώνει η Dominion Energy προς αυτό ήταν ένα άλλο στοιχείο που έκανε τη Βιρτζίνια ιδανική τοποθεσία για να χτίσουμε.»

«Αυτό που είναι μοναδικό για τα αγροκτήματα Plenty είναι ότι μπορούν να καλλιεργήσουν πολλαπλές καλλιέργειες στον ίδιο χώρο χρησιμοποιώντας την κοινή υποδομή», σημείωσε η εταιρεία στη δήλωσή της.

Η Volpe είπε επίσης ότι υπάρχουν εθνικοί λιανοπωλητές που επενδύουν στην παραγωγή εσωτερικών χώρων. Αυτά τα συστήματα, είπε, μπορεί να είναι κάθετα με την έννοια των καλλιεργητών που παράγουν ειδικά για έναν συγκεκριμένο αγοραστή και επίσης με την έννοια των κλιμακωτών πλατφορμών καλλιέργειας.

«Είναι λογικό», λέει, για τους μεγάλους λιανοπωλητές «να κάνουν μερικές αρκετά σημαντικές επενδύσεις» σε κάθετη γεωργία με βιώσιμη ενέργεια.

Ορισμένοι έμποροι λιανικής, συμπεριλαμβανομένων των Walmart και Albertson's, «κάνουν ήδη κάποια πραγματικά, πραγματικά υψηλού προφίλ, καινοτόμα πράγματα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Τα ηλιακά πάνελ σε χώρους στάθμευσης, για παράδειγμα, συμβάλλουν στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα του καταστήματος και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πηγή ενέργειας για καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους.

Με την έλλειψη παρασίτων και ζιζανίων και τη μόνωση από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η γεωργία εσωτερικών χώρων προσφέρει μια επέκταση πιθανών τοποθεσιών ανάπτυξης. Αλλά ο Volpe επισημαίνει ότι ένα εύκρατο κλίμα θα εξακολουθεί να έχει ένα πλεονέκτημα.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες υποδηλώνουν μια πιθανή αύξηση της παραγωγής φρούτων και λαχανικών εκτός των περιοχών παραγωγής ενέργειας της Καλιφόρνια, πρόσθεσε.

«Η εσωτερική, ελεγχόμενη γεωργία είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε την παραγωγή ειδικών καλλιεργειών στις Ηνωμένες Πολιτείες να μεταναστεύει μακριά από την Καλιφόρνια», λέει ο Volpe.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν θα είναι μαζική έξοδος και δεν είναι επικείμενη.

«Απλώς δεν είναι βιώσιμο να διατηρηθεί το μερίδιο της παραγωγής ειδικών καλλιεργειών στην Καλιφόρνια που συνεχίζεται ιστορικά», λέει.

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η Καλιφόρνια βρίσκεται σε μια μεγάλη ξηρασία που δεν έχει παρατηρηθεί τουλάχιστον από το 1500 και επίσης αποκαλύπτει ότι ο 20ός αιώνας ήταν ασυνήθιστα υγρός. Στο μέλλον, η Volpe αναμένει ότι ο Βορειοδυτικός Ειρηνικός και ο Καναδάς ενδέχεται να πάρουν μέρος της παραγωγής που η Καλιφόρνια δεν μπορεί να υποστηρίξει. Και, αναμένει να δει «ένα πολύ μεγαλύτερο μερίδιο της παραγωγής ειδικών καλλιεργειών στις ΗΠΑ να συμβαίνει σε εσωτερικούς χώρους και σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα».

Πηγή: agri-pulse.com

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις