10ο Συνέδριο Ευρωπαίων Αγροτών: Οι τρεις πυλώνες για το μέλος της γεωργίας στη Ευρωπαϊκή Ένωση

Η επισιτιστική ασφάλεια, η βιωσιμότητα και η καινοτομία αποτελούν τους τρεις πυλώνες για το μέλλον της Γεωργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως συμφώνησαν οι συμμετέχοντες στο 10ο Συνέδριο των Ευρωπαίων Αγροτών που διοργάνωσε η ομάδα εργασίας Copa και Cogeca στην Κροατία.

Εξίσου σημαντικά είναι τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας της βιοποικιλότητας, με τον Τσέχο υπουργό Γεωργίας, Ζdeněk Nekula, να υπογραμμίζει ότι ο αγροτικός τομέας είναι ένας από τους λίγους οικονομικούς τομείς που μπορεί να δράσει προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις και για τα δύο ζητήματα.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Copa και Cogeca, Κριστιάν Λαμπέρτ αναφερόμενη στην πολυπλοκότητα των κατάστασης που έχει περιέλθει ο πρωτογενής τομέας επισήμανε ότι «χρειαζόμαστε να εξετάσουμε τα νέα στοιχεία που επηρεάζουν τον τομέα και να επικεντρωθούμε σε λύσεις που θα μπορούσαν να φέρουν σαφήνεια και απαντήσεις στους αγρότες».

Για μείωση της αγροτικής παραγωγής κατά 40% για το 2023 εξαιτίας του Ρωσο-ουκρανικού Πολέμου μίλησε ο Ουκρανός υπουργός Γεωργίας, Mykola Solskyi.

 

Εν τω μεταξύ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι σε μαγνητοσκοπημένο του μήνυμα, αναφερόμενος με το ζήτημα των τιμών και διαθεσιμότητας ενέργειας αλλά και τον λιπασμάτων, ζήτησε την ανάγκη λήξης μιας «κοινής ευρωπαϊκής απάντησης» για τη στήριξη των αγροτών και πρόσθεσε πως «οι αγροτοσυνεταιρισμοί είναι πιο σημαντικοί από ποτέ, καθώς βοηθούν τους αγρότες να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες προκλήσεις, μειώνοντας το κόστος παραγωγής και δημιουργώντας περισσότερη προστιθέμενη αξία στα προϊόντα τους». 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις