Σιτηρά: Εκτίναξη των τιμών μετά την απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τις εξαγωγές
Σιτηρά: Εκτίναξη των τιμών μετά την απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τις εξαγωγές

H υπαναχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία, με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, για τις εξαγωγές των σιτηρών της Ουκρανίας μέσω της Μαύρης Θάλασσας πιθανότατα θα πλήξει τις αποστολές σε χώρες που είναι εξαρτημένες από τις εισαγωγές τους, εντείνοντας την παγκόσμια διατροφική κρίση και προκαλώντας αυξήσεις των τιμών.

Εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι σιταριού που είχαν δρομολογηθεί να σταλούν στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή είναι «στον αέρα» μετά την απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία, ενώ και οι εξαγωγές καλαμποκιού προς την Ευρώπη θα μειωθούν, σύμφωνα με traders στη Σιγκαπούρη.

Η Ρωσία ανέστειλε το Σάββατο επ’ αόριστον τη συμμετοχή της στη συμφωνία μετά τη μεγάλη, όπως είπε, επίθεση από ουκρανικά drone στον στόλο της στην Κριμαία.

«Αν θα πρέπει να αντικαταστήσω ένα πλοίο που επρόκειτο να έρθει από την Ουκρανίας, ποιες είναι οι επιλογές; Όχι πολλές», δήλωσε ένας traded που εφοδιάζει με σιτάρι την Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Αύξηση 6% στις τιμές του σιταριού και 2,7% του καλαμποκιού

Οι προθεσμιακές τιμές συμβολαίων για παράδοση σιταριού αυξήθηκαν πάνω από 6% και του καλαμποκιού 2,7% λόγω των φόβων για τις προμήθειες.

Νωρίτερα φέτος, οι διεθνείς τιμές του σιταριού εκτινάχθηκαν σε ιστορικά υψηλό επίπεδο και του καλαμποκιού σε υψηλό 10ετίας καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανίας τροφοδότησε το ράλι τιμών που είχαν προκαλέσει οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τα προβλήματα στην προσφορά λόγω του κορονοϊού.

Η Αυστραλία, που είναι ο βασικός προμηθευτής της Ασίας, είναι απίθανό να μπορέσει να καλύψει το κενό στην προσφορά, με τα πλοία μεταφοράς σιτηρών να είναι κλεισμένα έως τον Φεβρουάριο.

Προσπάθεια να γίνουν κάποιες εξαγωγές

Κανένα πλοίο δεν έπλευσε την Κυριακή στον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο που είχε δημιουργηθεί για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών.

Ωστόσο, ο ΟΗΕ, η Τουρκία και η Ουκρανία άσκησαν πίεση για να συνεχισθούν οι εξαγωγές και συμφώνησαν σε ένα μεταβατικό σχέδιο, ώστε σήμερα να πλεύσουν 16 πλοία, παρά την απόσυρση της Ρωσίας.

«Πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Δεν είναι ξεκάθαρο, αν η Ουκρανία θα συνεχίσει να εξάγει σιτηρά και τι θα γίνει με τις ρωσικές εξαγωγές», δήλωσε trader.

Οι εξαγωγές ουκρανικού καλαμποκιού προς την Ευρώπη για τον Νοέμβριο είναι πιθανόν να πληγούν. «Οσον αφορά την Ευρώπη, το καλαμπόκι είναι πιο σημαντικό από το σιτάρι καθώς οδεύουμε προς την κορύφωση της περιόδου για το ουκρανικό καλαμπόκι τoν Νοέμβριο», δήλωσε άλλος trader.

Άνοδος για τις τιμές του ηλιέλαιου και του φοινικέλαιου

Η απόφαση της Ρωσίας αναμένεται να στηρίξει τις τιμές των φυτικών ελαίων καθώς θέτει σε κίνδυνο τις εξαγωγές ηλιέλαιου σε βασικούς προορισμούς.

Οι προθεσμιακές τιμές συμβολαίων για το φοινικέλαιο της Μαλαισίας έκαναν χθες άλμα πάνω από 4%.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις