Εξευτελιστικές οι τιμές στον κλάδο της ελιάς – «Κερδοσκοπούν εις βάρος μας» καταγγέλλουν οι αγρότες

«Εξευτελιστικές» χαρακτηρίζουν τις τιμές που επικρατούν στον κλάδο των βρώσιμων ελιών οι παραγωγοί της χώρας.

Μιλώντας στο Agrocapital ανέφεραν ότι «η τιμή στην βρώσιμη ελιά είναι εξευτελιστική με αποτέλεσμα η περισσότερη παραγωγή να οδεύει πλέον προς ελαιοποίηση» κατηγορώντας παράγοντες της αγοράς για κερδοσκοπία εις βάρος των πραγματικών παραγωγών. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα όπως λένε οι ελιές Αμφίσσης καθώς «στη βασική κατηγορία τεμαχισμού των 200 κομματιών στο κιλό αγοράζονται από τον παραγωγό στα 0,75 ευρώ και καταλήγουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ ούτε λίγο ούτε πολύ στα 7,5 ευρώ το κιλό». 

Σύμφωνα με πρώτα προσωρινά στοιχεία εξαμήνου για το 2022, που παρουσιάστηκαν στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών – Τυποποιητών – Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ), παρόλο ότι οι ποσότητες που εξήγαγε η χώρα μας παρουσιάζουν μικρή κάμψη σε σχέση με το αντίστοιχο πρώτο εξάμηνο του 2021, οι αξία των εξαγωγών εξαμήνου του 2022 καταγράφει σημαντική άνοδο περισσότερο από 20%, που αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό θα μπορούμε να μιλάμε για χρονιά ρεκόρ εξαγωγών άνω των 600 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, οι παραγωγοί καταγγέλλουν ότι παρόλο που στην παγκόσμια αγορά η τιμή των βρώσιμων ελιών έχει αυξηθεί κατά 17,7% «στη χώρα μας συμβαίνει το εξής παράδοξο, η τιμή στον παραγωγό να έχει μειωθεί κατά 0,30 ευρώ το κιλό».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις