Σερβία: Αυξημένη κατά 60% η τιμή στους σπόρους σιτηρών

Αυξημένο κατά 60% είναι το κόστος αγοράς των σπόρων σιταριού κατά τη φετινή χρονιά στη Σερβία με τα στοιχεία να δείχνουν ότι οι μισές φυτεύσεις στη χώρα έγιναν με πιστοποιημένους σπόρους και οι άλλες μισές με σπόρους από το προηγούμενο έτος.

Οι Σέρβοι αγρότες χρησιμοποιούν λιγότερο από τα μισά χημικά λιπάσματα που χρησιμοποιούν οι αγρότες στις αναπτυγμένες χώρες, ενώ φέτος, λόγω της ακραίας αύξησης της τιμής των λιπασμάτων, είναι πιθανόν να πιθανό να χρησιμοποιήσουν ακόμη λιγότερα λιπάσματα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Κάτι που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα έχει ως αποτέλεσμα μείωση στις αποδόσεις των καλλιεργειών κατά 10% τη σεζόν 2022/2023. Από το 2016 έως το 2021, η χρήση ορυκτών λιπασμάτων από τους Σέρβους αγρότες μειώθηκε από 140 κιλά/εκτάριο σε λιγότερο από 50 κιλά/εκτάριο. Η Σερβία συνήθως εισάγει περίπου 800.000 τόνους λιπασμάτων ετησίως από τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Κροατία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία, ωστόσο, λόγω των υψηλών τιμών και των προβλημάτων μεταφοράς τη σεζόν 2021/22, οι εισαγωγές λιπασμάτων είναι 30 τοις εκατό χαμηλότερες από τα προηγούμενα χρόνια.

Κατά την επόμενη χρονιά θα καλλιεργηθούν στη χώρα περί τα 630.000 εκτάρια, έκταση 6% περισσότερη σε σχέση με την περασμένη καλλιεργητική σεζόν. Με μέση απόδοση 4,2 τόνους/εκτάριο, η συνολική παραγωγή την επόμενη σεζόν μπορεί να φτάσει πάνω από 2,6  εκατ. τόνους. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις