Πως κινήθηκαν οι τιμές στα σιτηρά
Πως κινήθηκαν οι τιμές στα σιτηρά

Το σιτάρι και το καλαμπόκι του Σικάγο σημείωσαν άνοδο λόγω των ευκαιριών αγορών την Τρίτη, μια μέρα μετά την απότομη πτώση που οδήγησε τις τιμές του σιταριού σε χαμηλά 13 μηνών, αν και οι πτωτικοί παράγοντες κράτησαν ένα καπάκι στις αυξήσεις των τιμών.

Η σόγια αυξήθηκε λόγω των προσδοκιών για ανάκαμψη της ζήτησης με την Κίνα να χαλαρώνει τους περιορισμούς για τον COVID-19.

Το πιο ενεργό σιτάρι του Chicago Board of Trade σημείωσε άνοδο 0,1% στα 7,39-3 $/4 το μπουσέλ στις 1154 GMT. Η σόγια αυξήθηκε 1,0% στα 14,52-1/2 δολάρια το μπουσέλ και το καλαμπόκι σημείωσε άνοδο 0,4% στα 6,43-1/2 δολάρια το μπουσέλ.

«Το σιτάρι και το καλαμπόκι βλέπουν κάποια ευνοϊκή υποστήριξη αγοράς σήμερα, με την αξία τους να φαίνεται υποτιμημένη μετά τις ισχυρές πτώσεις τη Δευτέρα, αλλά με συνεχείς πτωτικούς παράγοντες», δήλωσε ο Matt Ammermann, διευθυντής κινδύνων εμπορευμάτων της StoneX.

«Παρόλο που το σιτάρι του Σικάγο έφτασε σε χαμηλό 13 μηνών τη Δευτέρα, το ρωσικό σιτάρι εξακολουθεί να προσφέρεται σε ακόμη χαμηλότερες τιμές από τις ΗΠΑ στις παγκόσμιες αγορές».

"Υπάρχει ζήτηση στην αγορά, αλλά το ρωσικό σιτάρι φαίνεται να συνεχίζει να κερδίζει την κύρια εξαγωγική δραστηριότητα. Μια μεγάλη αυστραλιανή καλλιέργεια επίσης διαφαίνεται."

Το Πακιστάν αγόρασε 950.000 τόνους σιταριού τη Δευτέρα, με τις ρωσικές προμήθειες να αναμένεται να κυριαρχήσουν. Οι τιμές εξαγωγής ρωσικού σιταριού μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα εν μέσω εγχώριας συγκομιδής ρεκόρ. Ρεκόρ συγκομιδής σιταριού αναμένεται στην Αυστραλία.

Ωστόσο, οι έμποροι σημείωσαν κάποια ασιατική ζήτηση για αμερικανικό σιτάρι, με τη Νότια Κορέα να αγοράζει 50.000 τόνους την Τρίτη και την Ταϊβάν να αναζητά αμερικανικό σιτάρι την Τετάρτη.

Επιπλέον, η χαλάρωση των κανόνων καραντίνας COVID-19 στην Κίνα θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση για σπόρους σόγιας.

«Οι σπόροι σόγιας βλέπουν υποστήριξη από τις ελπίδες ότι η χαλάρωση των μέτρων κατά του COVID-19 από την Κίνα θα μπορούσε να προκαλέσει υψηλότερη οικονομική δραστηριότητα και άρα μεγαλύτερες εισαγωγές σόγιας», είπε ο Άμερμαν.

«Αλλά αυτή τη στιγμή αυτή είναι ελπίδα, παρά απόδειξη, της πραγματικής νέας ζήτησης σόγιας».

«Υπάρχει ανησυχία για τις καιρικές συνθήκες για τις καλλιέργειες της Νότιας Αμερικής, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας και της Αργεντινής, αλλά τόσο η σόγια όσο και το καλαμπόκι από τη Νότια Αμερική εξακολουθούν να φαίνονται φθηνά στις εξαγωγικές αγορές».

Reuters

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις