Η σοδειά χειμερινού σιταριού των ΗΠΑ σε πρόβλημα
Η σοδειά χειμερινού σιταριού των ΗΠΑ σε πρόβλημα

Η σοδειά χειμερινού σιταριού στις ΗΠΑ είναι σε τρομερή κατάσταση καθώς το 2022 πλησιάζει στο τέλος της, αλλά αυτό δεν είναι απαραιτήτως πρόδρομος του τι πρόκειται να έρθει το 2023, λέει ένας αναλυτής.

Υπολογίζεται ότι το 34 τοις εκατό της καλλιέργειας βαθμολογήθηκε από καλή έως εξαιρετική στις 29 Νοεμβρίου, από 44 τοις εκατό την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

Είναι η δεύτερη χειρότερη βαθμολογία που χρονολογείται από το 1987 για αυτή την εποχή.

Η κακή βαθμολογία προέρχεται από το γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει ακραία έως εξαιρετική ξηρασία σε πολλές από τις κεντρικές και νότιες πεδιάδες των Η.Π.Α.

Ο Aaron Harries, αντιπρόεδρος έρευνας και επιχειρήσεων με το Kansas Wheat, είπε ότι οι κακές αξιολογήσεις των καλλιεργειών του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ είναι ακριβείς.

«Αν μη τι άλλο, οι συνθήκες πέφτουν κάτω», είπε.

Οι ριπές ανέμου 80 έως 100 km/h δεν βοηθούν τα πράγματα.

Οι συνθήκες καλλιέργειας είναι οι χειρότερες στο δυτικό Κάνσας, το ανατολικό Κολοράντο και τη δυτική Νεμπράσκα.

Πολύ χειμερινό σιτάρι στο δυτικό τρίτο του Κάνσας δεν έχει εμφανιστεί.

«Ουσιαστικά, δημιουργείτε μια σοδειά ανοιξιάτικου σιταριού και το ανοιξιάτικο σιτάρι δεν τα πάει πολύ καλά στο Κάνσας επειδή οι θερμοκρασίες μας ανεβαίνουν πολύ γρήγορα», είπε ο Χάρις.

Ο Anthony Speight, ανώτερος αναλυτής του βρετανικού οργανισμού AHDB Cereals and Oilseeds Market Intelligence, αναρωτιέται εάν η ξηρασία και οι κακές βαθμολογίες σε αυτό το εξαιρετικά πρώιμο στάδιο της καλλιεργητικής περιόδου έχουν πραγματικά μεγάλη σημασία.

«Με βάση τα ιστορικά δεδομένα, δεν υπάρχει απόλυτη θετική σχέση μεταξύ των βαθμολογιών της κατάστασης των καλλιεργειών χειμερινού σίτου και των τελικών χειμερινών αποδόσεων», είπε.

Για παράδειγμα, η χειρότερη βαθμολογία που καταγράφηκε ποτέ για το ίδιο σημείο στη συγκομιδή ήταν 33 τοις εκατό από καλή έως εξαιρετική τον Νοέμβριο του 2012.

Αλλά οι αποδόσεις χειμερινού σιταριού στις ΗΠΑ ήταν κατά μέσο όρο 47,3 μπουσέλ ανά στρέμμα κατά τη συγκομιδή του 2013, που ήταν περίπου το ίδιο για την πορεία για εκείνη τη χρονική περίοδο.

 

Η καλύτερη βαθμολογία που καταγράφηκε ποτέ ήταν 76 τοις εκατό από καλή έως εξαιρετική τον Νοέμβριο του 2004. Η καλλιέργεια ήταν κατά μέσο όρο 44,3 bu. ανά στρέμμα στη συγκομιδή 2005, η οποία και πάλι ήταν ακριβώς στη γραμμή τάσης.

«Αν και αυτές οι αναφορές είναι καλές στο να παρέχουν μια εικόνα για τις τρέχουσες συνθήκες καλλιέργειας, δεν είναι το τέλος του κόσμου αν οι συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες, καθώς υπάρχουν πολύ καιρός να παίξουμε την άνοιξη που τελικά θα αυξήσει τις αποδόσεις», είπε. Οραματισμός.

Η έκθεση της 29ης Νοεμβρίου ήταν η τελευταία εβδομαδιαία αναφορά προόδου καλλιέργειας του USDA για το 2022. Η πρώτη έκθεση για το 2023 θα δημοσιευτεί στις 3 Απριλίου.

Έτσι, αυτή είναι η τελευταία εντύπωση που θα έχει η αγορά για τις αξιολογήσεις της κατάστασης των καλλιεργειών για λίγο.

Οι ΗΠΑ αναμένεται να αντιπροσωπεύουν το 10 τοις εκατό των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού το 2022-23, γι' αυτό και η κακή βαθμολογία των καλλιεργειών συμβάλλει στη στήριξη των μελλοντικών τιμών του σιταριού.

Η Speight αναρωτιέται εάν η τρέχουσα υποστήριξη της αγοράς που παρέχεται από την έκθεση για τις άσχημες συνθήκες μπορεί να δημιουργήσει μια ευκαιρία για τιμολόγηση που θα μπορούσε να εξαφανιστεί καθώς ξεδιπλώνεται η άνοιξη.

Ο Χάρις συμφωνεί ότι η μοίρα της καλλιέργειας θα μπορούσε να αλλάξει με έναν καρδιακό παλμό εάν υπάρχει άφθονη υγρασία τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Οι αμερικανοί αγρότες ελπίζουν ότι η La Nina θα εξασθενίσει τους επόμενους δύο μήνες, φέρνοντας καλύτερο καιρό στο πέρασμά της, και αυτό είναι αυτό που προβλέπεται στην πρόβλεψη.

Ωστόσο, σημείωσε επίσης ότι είναι δύσκολο να μειωθούν πλήρως οι τρέχουσες θλιβερές βαθμολογίες των καλλιεργειών, επειδή το σιτάρι που δεν έχει προκύψει ακόμη είναι πιθανό να έχει χαμηλότερες από τις κανονικές αποδόσεις για τους λόγους που περιγράφονται παραπάνω.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις