Πώς μπορεί η γεωργία που σκοτώνει τη φύση να γίνει πιο βιώσιμη;
Πώς μπορεί η γεωργία που σκοτώνει τη φύση να γίνει πιο βιώσιμη;

Τα σύγχρονα γεωργικά συστήματα έχουν επιτύχει εκπληκτικά κέρδη στην παραγωγικότητα τα τελευταία 50 χρόνια, αλλά έχουν τεράστιο κόστος για τη φύση.

Η γεωργία ευθύνεται για περίπου το ένα τέταρτο των εκπομπών που παραμορφώνουν το κλίμα. Είναι επίσης ένας από τους κύριους παράγοντες απώλειας βιοποικιλότητας, υπεύθυνος για απειλές για το 80% των ειδών σε κίνδυνο, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Η ανθρωπότητα βασίζεται στην ποικιλία των φυτών και των ζώων στους ωκεανούς, τα εδάφη, τον ουρανό και τη γη για να καταστήσει τον πλανήτη κατοικήσιμο, διατηρώντας τον αέρα και το νερό καθαρά, παρέχοντας τη βάση για πολλά φάρμακα και γονιμοποιώντας καλλιέργειες.

Ταυτόχρονα, η ανθρωπότητα χρειάζεται να παράγει αρκετή τροφή για 8 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Υπάρχουν όμως τρόποι για να γίνει το σύστημα τροφίμων πιο φιλικό προς τη φύση και το κλίμα.

"Κάθε σύστημα καλλιέργειας θα απαιτεί κάποια απλούστευση της φύσης και της βιοποικιλότητας. Αλλά υπάρχουν μερικά που είναι πιο φιλικά προς τη βιοποικιλότητα από άλλα", δήλωσε ο Stephen Wood, επιστήμονας γεωργικών συστημάτων και τροφίμων με το The Nature Conservancy και το Πανεπιστήμιο Yale στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Λιγότερη γη για καλλιέργεια, περισσότερη για τη φύση

Η εκκαθάριση των οικοτόπων είναι μία από τις κύριες μορφές απώλειας οικοτόπων λόγω της γεωργίας.

«Αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο με αρκετά ανησυχητικό ρυθμό», είπε ο Wood στη DW.

Οι καλλιέργειες και η κτηνοτροφία υπολογίζεται ότι καταλαμβάνουν περίπου το 50% της κατοικήσιμης γης στον κόσμο. Ενώ οικοσυστήματα όπως ο Αμαζόνιος, όπου οι αγρότες βοοειδών καθαρίζουν τα τροπικά δάση, κυριαρχούν συνήθως στους τίτλους των εφημερίδων, σημαντικοί γηγενείς λιβάδια σε χώρες όπως οι ΗΠΑ οργώνονται επίσης για καλλιέργειες όπως το σιτάρι.

Η εντατική κτηνοτροφία έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην απώλεια ειδών, λόγω των υψηλών εκπομπών της, της ρύπανσης των υδάτων και της ποσότητας τροφής που απαιτείται για τη διατροφή των ζώων.

Πιο φιλικές προς την άγρια ​​ζωή και παραδοσιακές μέθοδοι, όπως η βοσκή βοοειδών σε μεγάλες αποστάσεις σε θερινούς και χειμερινούς βοσκότοπους, μπορούν να αποφέρουν οφέλη στη βιοποικιλότητα. Η βοσκή των ζώων σε αυτές τις περιπτώσεις βοηθά στη διαχείριση των επεμβατικών παρασίτων και στη διατήρηση ενδιαιτημάτων λιβαδιών σημαντικών για τα πουλιά που φωλιάζουν στο έδαφος, για παράδειγμα, είπε ο Wood.

Όσον αφορά τον καταναλωτή, ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειωθεί η ζημιά που προκαλείται από την κτηνοτροφία είναι να τρώτε λιγότερο κρέας, σύμφωνα με την περιβαλλοντική μη κυβερνητική οργάνωση WWF. Η χρήση της γεωργικής γης θα μειωνόταν κατά 13% εάν οι άνθρωποι απλώς μείωναν την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών στη συνιστώμενη διατροφική ποσότητα.

Μονοκαλλιέργειες: Μια έρημος βιοποικιλότητας

Από τη δεκαετία του 1940, οι γιγάντιες μονοκαλλιέργειες κυριαρχούν στη γεωργία, αντικαθιστώντας σε μεγάλο βαθμό τις μικρές φάρμες που καλλιεργούν πολλαπλές καλλιέργειες. Οι επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα ήταν καταστροφικές, δήλωσε η οικολόγος επικονίασης Barbara Gemmill-Herren.

«Με τη μονοκαλλιέργεια μεγάλης κλίμακας, μετά από λίγο μετατρέπεται σε ένα είδος ερήμου για τη βιοποικιλότητα», δήλωσε ο Gemmill-Herren, ο οποίος είναι ανώτερος συνεργάτης στο World Agroforestry Center, ένα διεθνές ινστιτούτο στο Ναϊρόμπι της Κένυας.

Οι μέλισσες και άλλοι επικονιαστές — ένας βασικός δείκτης της ευρύτερης βιοποικιλότητας — αγωνίζονται να εξυπηρετήσουν τέτοιες τεράστιες περιοχές μονοκαλλιέργειας. Αυτές οι μονοκαλλιέργειες δεν έχουν άλλα είδη ζώων και φυτών που καταπολεμούν την εξάπλωση ασθενειών και παρασίτων. Αυτό με τη σειρά του εντείνει τη χρήση φυτοφαρμάκων, ζιζανιοκτόνων και λιπασμάτων, τα οποία μπορούν να μολύνουν ποτάμια και ρυάκια και να βλάψουν το έδαφος, καθώς και τα έντομα και τα σκουλήκια με τα οποία τρέφονται τα πουλιά.

«Η εντατική καλλιέργεια κάθε είδους, είναι απλώς εχθρική με τα έντομα που πρέπει πραγματικά να ευδοκιμήσουν, και μαζί με τα έντομα έρχονται και όλα τα άλλα», είπε ο Gemmill-Herren.

Ενώ οι μονοκαλλιέργειες φαίνεται να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στην παραγωγή θερμίδων, αυτός ο απλός υπολογισμός κρύβει το πραγματικό τους κόστος, σύμφωνα με την Gemmill-Herren.

Ο οικολόγος πιστεύει ότι το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το οικολογικό και κοινωνικό κόστος, παράλληλα με το οικονομικό. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα πιο φιλικές προς την άγρια ​​ζωή προσεγγίσεις στη γεωργία, όπως η καλλιέργεια δέντρων και θάμνων ανάμεσα σε καλλιέργειες σε χωράφια, φύτευση καλλιεργειών και μικτών καλλιεργειών, είπε η Gemmill-Herren.

Αλλά άλλοι αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα αυτής της προσέγγισης, λέγοντας ότι η μετατροπή όλων των εκμεταλλεύσεων σε φιλικές προς τη φύση, φιλικές προς τη βιοποικιλότητα επιχειρήσεις μπορεί να καταλήξει να απαιτεί πολύ περισσότερη γη για την παραγωγή αρκετή τροφή.

Τι γίνεται όμως με τη χρήση ζιζανιοκτόνων, λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων;

Τα φυτοφάρμακα είναι μια βαριά γροθιά που χρησιμοποιούνται υπερβολικά και δεν στοχεύονται σωστά, σύμφωνα με την Gemmill-Herren. Ο οικολόγος ανέφερε την αναδυόμενη πρακτική των γεωργικών εταιρειών που επικαλύπτουν τους σπόρους με φυτοφάρμακα, τα οποία στη συνέχεια διανέμονται μέσω γύρης.

"Η καλύτερη πρακτική όσον αφορά τα φυτοφάρμακα είναι να τα χρησιμοποιείτε μόνο εάν πρέπει οπωσδήποτε. Να παρακολουθείτε και να βγείτε έξω και να κοιτάξετε πραγματικά τα πράγματα και στη συνέχεια να αποφασίσετε εάν πρέπει να το χρησιμοποιήσετε ή εάν θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε κάτι άλλο", Gemmill-Herren είπε.

Σε περιοχές του Νεπάλ, όπως η κοιλάδα Chitwan, η Gemmill-Herren είπε ότι οι χημικές εταιρείες και οι εκπαιδευτικοί έχουν ενθαρρύνει τους αγρότες να χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα πολύ πέρα ​​από αυτό που χρειάζονται. Αυτό οδηγεί σε έναν κύκλο εξάρτησης.

Η υπερβολική χρήση λιπασμάτων βλάπτει επίσης τη βιοποικιλότητα. Η απορροή στα συστήματα νερού οδηγεί σε υπερβολική περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που προκαλεί εκρήξεις ανάπτυξης φυκιών, τα οποία στη συνέχεια εμποδίζουν το ηλιακό φως και απορροφούν το οξυγόνο από το νερό καθώς αποσυντίθενται, σκοτώνοντας την υδρόβια ζωή.

Ένα κλασικό παράδειγμα αυτού στις ΗΠΑ είναι το Δέλτα του Μισισιπή — όπου μια νεκρή ζώνη μεγαλύτερη από το Μαυροβούνιο απειλεί μια από τις πιο σημαντικές αλιευτικές δραστηριότητες της χώρας. Οργανισμοί όπως το The Nature Conservancy συνεργάζονται με αγρότες για να χρησιμοποιήσουν τα λιπάσματα πιο αποτελεσματικά και να επανασυνδέσουν τους ποταμούς με τις πλημμυρικές πεδιάδες που φιλτράρουν τα θρεπτικά συστατικά.
Ένα χωράφι σόγιας υποκαπνίζεται κοντά στο Urdinarrain, στην επαρχία Entre Rios Ένα χωράφι σόγιας υποκαπνίζεται κοντά στο Urdinarrain, στην επαρχία Entre Rios.

Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η υπερβολική εξάρτηση από ζιζανιοκτόνα, όπως το glyphosate - το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε μόλις για άλλη μια χρονιά για χρήση στο μπλοκ - είναι επιβλαβής για τα έντομα και την υδρόβια ζωή, επηρεάζοντας, για παράδειγμα, τα ποσοστά αναπαραγωγής των οστρακοειδών.

Τα ζιζάνια γίνονται επίσης όλο και πιο ανθεκτικά στο glyphosate. Οργανισμοί, όπως το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, λένε ότι οι αγρότες θα αναγκαστούν να επιστρέψουν σε πιο σύνθετο αλλά φιλικό προς το περιβάλλον έλεγχο ζιζανίων, όπως το μάδημα ζιζανίων με μηχανικό τρόπο ή η χρήση επιλεγμένων καλλιεργειών και ζώων για τη διαχείριση των ανεπιθύμητων επισκεπτών.

Η Gemmill-Herren λέει ότι έχει δει μεγάλη εξάρτηση από το glyphosate στην πολιτεία καταγωγής της, την Καλιφόρνια. Οι αγρότες εκεί το χρησιμοποιούν τρεις φορές το χρόνο — για να διώξουν τα ζιζάνια όταν αναπτύσσονται οι καλλιέργειες, για να αποξηρανθούν οι καλλιέργειες για να διευκολύνουν τη συγκομιδή και για να καθαρίσουν τα χωράφια από τη βλάστηση που έχει απομείνει από τη συγκομιδή.

Η Bayer, η οποία παράγει το ζιζανιοκτόνο Roundup με βάση το glyphosate, ισχυρίζεται ότι η χρήση του βελτιώνει πραγματικά τη βιοποικιλότητα απαιτώντας λιγότερη γη για τα αγροκτήματα και επιτρέπει μεθόδους καλλιέργειας χωρίς άροση, κάτι που είναι καλύτερο για τη συνολική υγεία του εδάφους.

Οπότε τι κάνουμε;

Οι υποστηρικτές της βιοποικιλότητας θα πρέπει να εξετάσουν πώς οι αγρότες υποστηρίζονται ή δίνονται κίνητρα για να διαχειρίζονται τη γη τους με τρόπο που προστατεύει τη φύση, είπε ο Wood. Αυτό περιλαμβάνει τα ιδιωτικά οφέλη της βιοποικιλότητας που μπορεί να αποκομίσουν, όπως η αυξημένη γονιμότητα του εδάφους, η επικονίαση και ο έλεγχος παρασίτων.

"Για πολλές προκλήσεις βιοποικιλότητας είναι αρκετά σαφές ποιες είναι οι λύσεις", είπε ο Wood. «Εάν θέλουμε να αποκαταστήσουμε τα πουλιά που φωλιάζουν στο έδαφος, πρέπει να δημιουργήσουμε ενδιαιτήματα για πτηνά που φωλιάζουν στο έδαφος ή εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε ενδιαιτήματα για μεταναστευτικούς γερανούς στις ΗΠΑ, πρέπει να διατηρήσουμε τα πλημμυρισμένα χωράφια και να βεβαιωθούμε ότι υπάρχει επαρκής καλαμπόκι ή κόκκοι ρυζιού που μένουν στο έδαφος για να τους χρησιμοποιήσουν ως πηγή τροφής».

Είναι απλώς θέμα δημιουργίας ενός συστήματος που ενθαρρύνει αυτές τις πρακτικές, πρόσθεσε ο Wood.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αντιμετωπίζει εδώ και καιρό επικρίσεις για τον αντίκτυπο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) στη βιοποικιλότητα, προσπαθεί όλο και περισσότερο να δώσει προτεραιότητα στη φύση ως μέρος του προγράμματος μαζικών επιδοτήσεων. Στοχεύει μικρότερα αγροκτήματα και παρέχει χρηματοδότηση για πιο φιλικές προς τη φύση προσεγγίσεις.

Ωστόσο, οι περιβαλλοντολόγοι και οι επιστήμονες λένε ότι οι πρόσφατες αλλαγές στο σύστημα ΚΓΠ αποτυγχάνουν να προστατεύσουν επαρκώς την άγρια ​​ζωή και συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις καταστροφικές μεθόδους καλλιέργειας.

Πηγή: DW

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις